Uppsala volleybollsällskap satsar på introträningar för nybörjare

För två år sedan startade Uppsala Volleybollsällskap (UVBS) så kallade introträningar, nybörjarträningar för barn och ungdomar i olika åldrar som inte har spelat volleyboll tidigare. Då, för två år sedan, utgjordes gruppen av ett 15-tal deltagare. Idag tränar omkring 70 barn och ungdomar i någon av föreningens tre introträningsgrupper.

Sidan uppdaterades: 28 juni 2024

Det är tisdagkväll i I Fyrishovs D-hall. Tre volleybollnät står uppradade intill varandra och gruppens lika många introträningsgrupper tränar på varsin plan. Grupperna är överfulla med drygt 20 deltagare per grupp och det blir en ”sport i sporten” att undvika alla bollar som far mellan planerna samtidigt som övningen pågår. Det verkar dock inte påverka deltagarna särskilt mycket. De ser snarare ut att stortrivas trots att det är trångt!

Bakgrunden till introträningarna

Volleyboll är en svår idrott att lära sig och det tar ofta lång tid innan man behärskar att spela med andra över nät. Därför kan det vara svårt och kännas lite läskigt att komma som nybörjare. Med det som utgångspunkt samtidigt som intresset för att spela volleyboll har ökat i Sverige de senaste åren, beslutade sig UVBS för ett par år sedan att starta introträningar.

– Eftersom alla är väldigt beroende av varandra inom volleybollen kan det lätt kännas som att man ”förstör” om man kommer in som nybörjare i en erfaren grupp, förklarar Simon Kärrman, en av de huvudansvariga tränarna för introträningarna.

– Därför är vår uppgift att skapa en trygg miljö där deltagarna kan lära sig grunderna för att det inte ska bli lika läskigt att därefter ta steget in i en ordinarie träningsgrupp. Det ska ju vara roligt och motiverande att spela volleyboll, fortsätter Simon Kärrman.

Stort intresse bland barn och ungdomar

William Sundberg, också huvudansvarig tränare för introträningarna berättar att konceptet startades för två år sedan och att det var ungefär 15 personer som utgjorde introgruppen den första säsongen. Till den här säsongen har de fått dela upp gruppen i tre utifrån ålder och samtliga grupper är fulla med 24 deltagare i varje grupp.

– Ökningen beror till stor del på att deltagare har spridit budskapet vidare till sina kompisar och uppmanat dem att också prova på volleyboll. Sedan har vi satt all struktur runt introträningarna på ett annat sätt än förra säsongen, som var en uppstartsfas, menar William Sundberg.

Nybörjarna slussas vidare

Deltagarna är mellan åtta och 18 år. De brukar ta steget in i en ordinarie träningsgrupp efter ungefär en säsong, men det kan variera lite beroende på hur gammal man är och hur snabbt man lär sig. Simon Kärrman och William Sundberg är ense om att det här konceptet är särskilt uppskattat och värdefullt för de som är lite äldre, eftersom skillnaden i färdighet blir betydligt större mellan nybörjaren och den erfarne spelaren vid högre ålder.

– När höstsäsongen börjar har vi ett stort antal personer som är redo att slussas vidare till ordinarie verksamhet samtidigt som vi tar emot nya till introträningsgruppen, berättar Simon Kärrman.

Tre tips när man tar emot nybörjare

Avslutningsvis ger Simon Kärrman och William Sundberg några tips på vad man kan tänka på för att skapa en positiv miljö för nybörjare:

  • Genomför övningar som alla klarar av och där det inte finns så stor press på att varje individ behöver prestera för att övningen ska bli lyckad.
  • Ha kompetenta tränare, som både kan bidra till idrottslig utveckling och att deltagagarna känner sig väl omhändertagna.
  • Det huvudsakliga målet bör vara att det ska vara roligt och att man bygger upp ett intresse för idrotten. Färdigheterna kommer med tiden när man tycker det är motiverande att idrotta.

Artikelserie om att rekrytera och behålla aktiva

Den här artikeln ingår i RF-SISU Upplands reportageserie om att rekrytera och behålla aktiva. Fram till september 2024 kommer du att kunna läsa artiklar om hur föreningar går till väga för att locka nya barn, ungdomar, vuxna och äldre till verksamheten och hur de arbetar för att behålla så många som möjligt så länge som möjligt. Hoppas att du ska få inspiration och tips om hur du och din förening kan få fler medlemmar. Vill du dela med dig? Hör av dig till oss!

Sidan publicerades: 28 juni 2024