Tjejsatsning i Uppsala RFC: Så skapas framtidens rugbyspelare

Uppsala Rugby Football Club (URFC) är en förening som satsar på att få in fler tjejer till idrotten och klubben. Under 2021 drog föreningen igång en särskild satsning för att fler ska kunna ta del av rugbyn.

Sidan uppdaterades: 17 juni 2024

Karin Ripol är en före detta spelare och numera tränare för F18 samt styrelseledamot i Svenska Rugbyförbundet. Hon är en av de som varit drivande i projektet.

– Jag har själv spelat rugby i URFC, och nu spelar min 17-åriga dotter i klubben. Tidigare har det funnits ett glapp på flicksidan, så när man kom upp i de övre tonåren har det inte funnits något lag att tävla i fram tills att man är gammal nog att spela i damlaget, säger Karin Ripol.

Isolde Limé är aktiv i damlaget. Hon förklarar hur rugbyns regelverk gör det enkelt för flickor i unga åldrar att spela, men att det kan vara tufft att få flickor att stanna när de blir äldre.

– Upp till 14 års ålder är det okej för tjejer och killar att spela tillsammans i mixlag. Därefter delar man upp lagen, och då brukar det vara svårt att få ihop tillräckligt med flickspelare för att spela matcher, berättar Isolde.

För att bryta trenden valde föreningen därför att göra en extra satsning på flickrugbyn. Tillsammans med andra föreningar i Mälardalsregionen skapade föreningen ett regionsöverskridande samarbete. Dels innebar samarbetet ett utbyte av spelare för att kunna genomföra fler matcher, dels satsade föreningarna på att arrangera tjejdagar med särskilda utbildningar och specialiserade träningar. I samverkan med RF-SISU Uppland och RF-SISU Stockholm genomfördes exempelvis en utvecklingsdag för tjejer under 2022, med både rugby, löpträning, kost och idrottspsykologi på schemat.

– När vi startade satsningen hade vi fyra flickspelare från mixlaget i URFC som ville fortsätta träna och spela matcher. Vi började med att annonsera att vi körde tjejträningar. Sedan drog vi i gång ett nybörjarläger vilket gjorde att vi sakta men säkert har vuxit, tills vi nu har ett fullt lag i den äldre åldersklassen F18, och även flertalet tjejer i yngre klassen F15. berättar Karin Ripol.

En förutsättning för att lyckas med jämställdhetsprojektet har varit att ha tydliga beslut kring prioriteringar i klubben.

– Vi behövde vara tydliga med att flicklaget skulle prioriteras i tävlingssammanhang. Det har såklart påverkat mixlaget, men vi kunde inte riskera att flickorna som inte var bekväma med att tävla med pojkar lämnade idrotten. Vissa spelare spelar dubbelt, men om man måste välja kommer flicklaget först, förklarar Karin Ripol.

Under 2023 arrangerade Uppsala Rugby FC också en internationell turnering, Shield Maidens, för rugbytjejer från hela Europa.

– Denna turnering vänder sig bara till tjejer och är den första turneringen i Nordeuropa i sitt slag, berättar Karin Ripol.

För att tjejerna som har ett intresse för rugbyn ska stanna kvar i idrotten vill föreningen även bygga en starkare brygga mellan det äldsta flicklaget och damlaget. På torsdagar genomför de gemensamma träningar för att utvecklas tillsammans och bygga relationer mellan lagen. Damspelarna är måna om att skapa en bra och välkomnande miljö så att de yngre tjejerna känner sig hemma.

Och vad händer framöver då? I år kommer en ny upplaga av turneringen Shield Maidens äga rum i augusti, med förhoppning om att locka ännu fler tjejer till sporten. Föreningen kommer fortsätta att skapa goda utvecklingsmiljöer för tjejer i tonåren genom att utveckla samarbetet mellan flick- och damverksamheten.

– Jag och en lagkompis har pratat om att vi borde starta en fadderverksamhet av något slag. Vi har inte kommit i gång med det än, men vår målsättning med det och hela satsningen är att alla ska få utrymme och möjlighet att utöva sporten, säger Isolde Limé.

Artikelserie om att rekrytera och behålla aktiva

Den här artikeln ingår i RF-SISU Upplands reportageserie om att rekrytera och behålla aktiva. Fram till september 2024 kommer du att kunna läsa artiklar om hur föreningar går till väga för att locka nya barn, ungdomar, vuxna och äldre till verksamheten och hur de arbetar för att behålla så många som möjligt så länge som möjligt. Hoppas att du ska få inspiration och tips om hur du och din förening kan få fler medlemmar. Vill du dela med dig? Hör av dig till oss!

Tips på material och utbildningar

I varje artikel tipsar vi om relevant material som föreningen kan använda i arbetet med att rekrytera och behålla aktiva samt för att utbilda nya ledare eller ledare för en ny verksamhet.

Projektstöd: Inkluderande förening

Vill du utveckla din förening genom en jämställdhetssatsning eller ett annat inkluderingsprojekt? Sök projektstödet Inkluderande förening tillsammans med din idrottskonsulent för att se över och utmana de normer och strukturer som råder inom er idrott. Projektstöd IF barn och ungdom

På kunskapswebben Skapa trygga och inkluderande miljöer kan du få tips och råd i hur du kan komma i gång med ett normkritiskt arbete.

Sidan publicerades: 17 juni 2024