Gröna tröjor och svarta bälten

I St. Ilians dojo, Malavé Do Enköping, står barnen uppradade längs mattkanten. Sju av dem bär den traditionella, vita karatedräkten medan tre har på sig grön fotbollströja med Enköpings Sportklubbs (ESK) emblem. Framför barnen står tränaren Vianna Erfanian Daneshvar, med svart bälte knutet runt midjan.

Sidan uppdaterades: 13 maj 2024

– Malavé, börjar hon.

– Do, fortsätter barnen.

Så är träningen i gång. Deltagarna värmer upp med styrka och flexibilitet, för att sedan fortsätta med särskilda rörelsemönster som ingår i karatedisciplinen. Under tiden berättar tränare Said Erfanian Daneshvar om hur det hela började.

Han är tränare i ett av ESK fotbolls ungdomslag, och fick tillsammans med sin dotter Vianna idén att komplettera fotbollen med karate. Själv har han tränat karate sedan många år tillbaka och såg en nytta i att barnen kunde testa på en idrott med andra grundmotoriska rörelsemönster och egenskaper. Said förklarar att de båda idrotterna kompletterar varandra och att kampsport, framför allt karate, ett väldigt bra komplement till fotbollen enligt forskning.

– Jag pratade med Malavé Do:s grundare Ramon Malavé och ESK:s ordförande Lasse Hedström och båda var positiva till idén. Utan deras stöd hade det inte gått.

Sedan pratade Said med lagledarna i ESK ungdom och berättade om karatens betydelse för barnens utveckling inom fotbollen. Självklart kan man även gradera sig och succesivt kunna tävla om man vill men målet med samarbetet är framför allt att barnen får rätt förutsättningar och möjligheter att förbättra och stärka sin fysiska och mentala kompetens.

Flera ledare tyckte om idén och snart var ett gäng fotbollsspelare ute på mattan för att testa idrotten. Saids dotter Vianna, som är utbildad tränare och huvudtränare på dojon, instruerar olika sparkar och slag, samtidigt som hon räknar på japanska. Barnen följer efter.

– De med vita dräkter graderar sig och har möjligheten att tävla i karate, medan de som har gröna fotbollskläder är med och tränar för att det är kul och utvecklande, förklarar Said.

Från pilotprojekt till förening

Sedan föreningen Malavé Do Enköping bildades av Said och Vianna för ett år sedan har 20 fotbollsspelare blivit medlemmar, och Said berättar att ytterligare två fotbollslag är sugna på att börja med karate. Därtill har ett antal barn hittat till föreningen utan att komma från fotbollen.

Förhoppningen är att fler föreningar skapar liknande samarbeten. Från karatens sida ser man positivt på detta initiativ även från förbundsnivå, förklarar Said.

– Ramón Malavé, grundaren till Malavé Do samt ordförande för det Svenska karateförbundet, har varit ett jättestort stöd för oss.

Bra att kombinera olika idrotter

Det är viktigt att släppa konkurrensen mellan idrotter, menar Said. Att kombinera olika idrotter är bra för barnen. Som exempel lyfter han vikten av disciplin och respekt som man lär sig inom karaten. Flera tränare från fotbollen har lyft att barnen har börjat lyssna mer uppmärksamt på fotbollsträningarna.

När träningen är slut kommer även Vianna fram för att hälsa och berätta lite om föreningen. Hon går i nian i Kunskapsskolan, och har hållit på med karate så länge hon kan minnas.

– Jag började ungefär på samma sätt som de här barnen. Vi började med att bara träna, men jag blev mer och mer intresserad av tävlingskarate, så jag graderade upp och började samtidigt att tävla.

Hon håller med Said om att det är bra att kombinera karate med fotbollen.

– Håller man på med flera sporter samtidigt har man alltid en sport att falla tillbaka på, om det nu skulle vara så att man väljer att sluta på den ena, säger hon.

– Ja, och inom fotbollen brukar vi prata om ”så många som möjligt, så länge som möjligt”. Det lever vi efter i karaten också, fyller Said i.

Artikelserie om att rekrytera och behålla aktiva

Den här artikeln ingår i RF-SISU Upplands reportageserie om att rekrytera och behålla aktiva. Fram till september 2024 kommer du att kunna läsa artiklar om hur föreningar går till väga för att locka nya barn, ungdomar, vuxna och äldre till verksamheten och hur de arbetar för att behålla så många som möjligt så länge som möjligt. Hoppas att du ska få inspiration och tips om hur du och din förening kan få fler medlemmar. Vill du dela med dig? Hör av dig till oss!

Tips på material och utbildningar

I varje artikel tipsar vi om relevant material som föreningen kan använda i arbetet med att rekrytera och behålla aktiva samt för att utbilda nya ledare eller ledare för en ny verksamhet.

Rörelseförståelse och motorik: webb och lärgrupp

kunskapswebben Smart grundträning 5-18 år får du tips på övningar som inspirerar till att prova nya idrotter, utöva olika rörelser och att utmana kroppen på nya vis. Kunskapswebben kräver en registreringskod för att logga in. Vill du ta del av innehållet? Kontakta din idrottskonsulent.

Lärgruppsplanen Att lära och utvecklas tillsammans innehåller inspirerande filmer och diskussionsfrågor för att tränare och aktiva ska kunna diskutera med varandra vad som motiverar en själv och vilket stöd från kompisar man vill ha! Lärgruppsplanen hittar du här: Att lära och utvecklas tillsammans

Vill din förening testa på en annan idrott?

Föreningar kan söka ett stöd på 2000 kronor för att ett lag eller en träningsgrupp ska prova på en annan idrott som tillhör Riksidrottsförbundet (RF). Är du intresserad? Kontakta din idrottskonsulent.

Sidan publicerades: 13 maj 2024