Prova på-dagar för seniorer hos Norrtelje Biljardklubb
Spela biljard, umgås och fika. Det är Norrtelje Biljardklubbs framgångsrecept för att få fler seniorer att spela biljard. I våras startade föreningen projektet Biljard 65+ vilket har lett till att klubben har fått flera nya medlemmar och nu har två seniorgrupper som spelar regelbundet.
Sidan uppdaterades: 31 januari 2024
Det är gråmulet och kallt när jag och min kollega den här decembermorgonen sätter oss i bilen för att köra mot Norrtälje. Vi ska träffa Norrtelje Biljardklubb för att få veta mer om deras verksamhet för seniorer. Föreningen har funnits sedan 1979 och har sin verksamhet i en källarlokal på Stockholmsvägen, inte långt från centrum. Vi parkerar i närheten och när vi kliver ur bilen är det en isande kall vind som slår emot oss. Medan vi väntar på att föreningens ordförande, Lars Abelin, ska möta oss sveper vi jackorna tätt omkring oss och tar en promenad i omgivningarna.
Efter en liten stund svänger Lars in på parkeringen och vi gör sällskap till klubblokalen. I lokalen, som har sex biljardbord, två shuffleboards, två darttavlor och fikaservering, är det varmt och skönt. Vi slår oss ned vid ett bord i cafédelen. Efter en kort stund gör även föreningens ungdomstränare, Hasse Söderberg, oss sällskap. Medan Lars och Hasse dukar fram kaffe och hembakta lussebullar berättar de om coronapandemin och hur den satte djupa spår i föreningens verksamhet.
– Vi hade ett stort tapp under coronaåren. Men det senaste året har vi fått flera nya medlemmar och är nu på väg tillbaka.
Biljard 65+
En anledning till medlemsökningen stavas Biljard 65+, en satsning på att utveckla verksamheten för seniorer.
– Vi vill ju att fler ska upptäcka hur roligt det är med biljard och bli medlemmar hos oss, säger Lars.
Biljard 65+ är ett projekt som initierats av Svenska Biljardförbundet som en del av Riksidrottsförbundets (RF) arbete för att skapa bättre förutsättningar för idrott för personer 65 år och äldre. Svenska Biljardförbundet började med att göra en kartläggning bland sina föreningar för att därefter söka projektmedel från RF för att starta ett pilotprojekt. Kartläggningen visade att det var många äldre som spelade biljard, men att de flesta föreningar inte hade någon verksamhet riktad specifikt till äldre.
– Med satsningen ville vi få föreningarna att komma i gång med riktad verksamhet. Vi ville utveckla biljarden genom ökad synlighet och därigenom få fler äldre att börja spela, säger Sofia Asp på Svenska Biljardförbundet.
Prova på-aktiviteter för seniorer hos Norrtelje Biljardklubb
Norrtelje Biljardklubb drog i gång sitt projekt i våras. Med ekonomiskt stöd från Svenska Biljardförbundet har de kunnat erbjuda kostnadsfria prova på-dagar för seniorer.
– De har fått komma till oss för att spela biljard, ha trevligt och fika. Och de som har tyckt att det har varit svårt med biljard har kunnat spela shuffleboard eller dart. Det viktigaste är att man träffas och har trevligt och att det finns en plats för alla, säger Hasse.
Prova på-dagarna har genomförts i samverkan med andra organisationer, bland annat med Norrtelje Finska Förening och ABF:s filmklubb i Norrtälje.
– Vi hade två prova på-dagar för medlemmar i Finska föreningen och då spelade vi finsk musik. Och inför en av filmerna som filmklubben skulle se fick de komma hit och spela, berättar Lars.
Föreningen har även samverkat med bostadsbolag och bostadsrättsföreningar. Under året har det blivit hela elva prova på-tillfällen. Satsningen har varit mycket lyckad och föreningen har nu två seniorgrupper i gång.
– Vi kommer att fortsätta satsningen under 2024 och vårt mål är att vi ska ha en seniorgrupp per dag, säger Hasse.
– Och vi har fått frågan av Svenska Biljardförbundet om att arrangera tävlingar för 65+, lägger Lars till.
Och Svenska Biljardförbundet är imponerade av Norrtelje Biljardklubbs verksamhet.
– Vi ser att de satsningar Norrtelje har gjort är väldigt inspirerande och visar på goda exempel på hur man kan jobba med rekrytering av den här målgruppen, konstaterar Sofia.
Rockbiljard och biljard för LSS-boende
Men Biljard 65+ är inte Norrtelje Biljardklubbs enda projekt. Som ett led i att utöka ungdomsverksamheten har de under hösten även satsat på rockbiljard.
– För att locka fler unga har vi satsat på rockbiljard på fredagskvällarna. Då höjer vi volymen och spelar lite tuffare rockmusik. Det har gett fler yngre besökare och är en satsning som vi kommer att fortsätta även nästa år, berättar Lars.
I samverkan med ett antal LSS-boenden startade klubben även ett projekt för personer med funktionsnedsättning. Varannan vecka kommer personer som bor på LSS-boenden, tillsammans med sina handledare, för att spela biljard.
– Glädjen hos besökarna är helt otrolig, konstaterar Hasse.
Även den här satsningen har varit mycket lyckad och precis som övriga projekt kommer den att fortsätta hela 2024.
Ett par timmar senare och med några koppar kaffe och varsin lussebulle i magen lämnar jag och min kollega värmen hos Lars, Hasse och Norrtelje Biljardklubb. Vi återvänder ut i minusgraderna, blåsten och styr kosan tillbaka mot Uppsala.
Artikelserie om att rekrytera och behålla aktiva
Den här artikeln ingår i RF-SISU Upplands reportageserie om att rekrytera och behålla aktiva. Fram till september 2024 kommer du att kunna läsa artiklar om hur föreningar går till väga för att locka nya barn, ungdomar, vuxna och äldre till verksamheten och hur de arbetar för att behålla så många som möjligt så länge som möjligt. Hoppas att du ska få inspiration och tips om hur du och din förening kan få fler medlemmar. Vill du dela med dig? Hör av dig till oss!
Tips på material och utbildningar
I varje artikel kommer vi att tipsa om relevant material som föreningen kan använda i arbetet med att rekrytera och behålla aktiva samt för att utbilda nya ledare eller ledare för en ny verksamhet.
Lärgruppsplan: Anpassa träning utifrån kroppens åldrande.
Samtala i grupp om vad som händer i kroppen när den åldras och hur du kan anpassa
träningen efter det.
Ladda hem lärgruppsplanen här Pdf, 423 kB.. Glöm inte att ta kontakt med din förenings idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland innan ni påbörjar arbetet.
Lärgruppsplan: Må bra, utvecklas och ha roligt genom hela livet
Samtala i grupp om hur kroppen fungerar, vad den behöver, och vad som
gör att jag fortsätter träna för att må bra.
Ladda hem lärgruppsplanen här Pdf, 418 kB.. Glöm inte att ta kontakt med din förenings idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland innan ni påbörjar arbetet.
Lärgruppsplan: Att starta upp ny verksamhet för Idrott 65+
Samtala i grupp om vad ni vill erbjuda, för vem och på vilket sätt.
Ladda hem lärgruppsplanen här Pdf, 320 kB.. Glöm inte att ta kontakt med din förenings idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland innan ni påbörjar arbetet.
Sidan publicerades: 30 januari 2024
Idrott i förening hela livet.