Ledare i det dolda - Mohammad

Det råder brist på ledare runt om i föreningarna i Västmanland. Samtidigt finns det utbildade ledare med erfarenhet att tillgå. I samverkan med RF-SISU Västmanland och Norbergs Brottarklubb (NBK) har asylsökande i Norberg nått nya höjder.

Sidan uppdaterades: 29 juni 2023

Under det senaste året har RF-SISU Västmanland arbetat på ett innovativt sätt genom Tidiga Insatser för Asylsökande (TIA) med målet att förbättra situationen för asylsökande genom att implementera självledarskap. Genom att identifiera specialkompetenser inom gruppen har vi kunnat uppmuntra och vägleda de blivande ledarna att själva planera, genomföra och utveckla aktiviteter.

I Norberg har vi redan sett konkreta resultat av denna metod. Genom samverkan med NBK har vi kunnat erbjuda en rad olika aktiviteter vilket lett till att en spännande utveckling har skett bland de asylsökande ledarna som samarbetar med NBK.

Initiativet som vände den negativa trenden

I de förgående artiklarna i reportageserien har vi pratat med Makonga som ansvarar för Språkcafét, Farah som ansvarar för Familjedagen, Sevinc som ansvarat för Sygruppen och Assel som ansvarar för Matlagningsgruppen.

Nu har vi träffat Mohammad, som även han är en del av ledarinitiativet i Norberg. Mohammad kommer ursprungligen från Abu Dhabi där han jobbade inom HR. Idag är han asylsökande i Norberg där han bor tillsammans med sin fru och deras barn.

- Jag kom till Sverige för tre år sedan eftersom min fru och stora delar av familjen är bosatta här. Under de två första åren mådde jag väldigt dåligt och kände att det var ett misstag att familjen flyttade hit. Så känner jag inte idag, mycket tack vare ledarinitiativet här i Norberg, berättar Mohammad.

Mohammad har varit en del av ledarinitiativet i Norberg sen ett år tillbaka där deltagarna genomfört olika typer av utbildningar i samverkan med RF-SISU och NBK. Han började dock som deltagare men när frågan om en ledarroll kom på tal tvekade han inte.

- Jag är en person som gillar att hjälpa till och har många idéer inom olika områden. Jag är öppen för all typ av kunskap och erfarenhet som kan leda till något positivt så när frågan kom om jag ville bli ledare sa jag ja direkt, säger Mohammad och fortsätter:

- Jag började med att hjälpa till med grafiskt material till de olika aktiviteterna, sen kom hela idén med familjedagen till som jag nu är med och driver samtidigt som jag producerar grafiskt material, berättar han.

"Något familjer ser fram emot hela veckan"

Familjedagen kom till när Mohammad och Farah observerade att barnen mådde dåligt när skolorna var stängda. På grund av socioekonomiska utmaningar har föräldrarna begränsade möjligheter att ta med sina barn på olika aktiviteter.

- För att motverka situationen i området införde vi en familjedag varje lördag. Det började som ett litet projekt för vår familj men när vi såg hur uppskattat det var utvecklade vi idén och idag är Familjedagen något som många familjer ser fram emot hela veckan, säger Mohammad.

familjedag

Bild från Familjedagen

Familjedagen har utvecklats till att erbjuda bland annat idrott, filmvisning och fika. Samarbetet med Norbergs Brottarklubb har också möjliggjort genomförandet av aktiviteterna med utlåning av lokal och utrustning. Mohammad ser inte bara utveckling av själva dagen, utan även hos sig själv och deltagarna.

- Barnen är mycket lugnare på kvällarna och ser fram emot helgerna på ett helt annat sätt sen vi införde Familjedagen. Även vi ledare och föräldrar mår mycket bättre nu, dagen ger oss en plattform att lära känna nya människor, utvecklas som personer och skapa nya färdigheter, berättar han.

Vad har det gett dig att bli en del av ledarinitiativet och vad tror du att det kan leda till?

- För asylsökande är det viktigt att komma ut och träffa människor, motionera och tänka på annat än vår livssituation. Idag är jag glad, det var jag inte i början av mitt liv här i Sverige. Ledarinitiativet har gett mig en bredare verktygslåda i livet, säger Mohammad och fortsätter:

- Jag har fler erfarenheter, utbildningar och färdigheter som hjälper mig i processen att hitta ett jobb. Ledarinitiativet här i Norberg har hjälpt asylsökande att hitta en arbetsgivare tidigare, så förhoppningsvis kan det hända för mig och andra här också, avslutar Mohammad.

I nästa del av reportageserien, som är den sista, pratar vi med Mikael som är ordförande i Norbergs Brottarklubb.

Sidan publicerades: 29 juni 2023

Reportageserie - del 5