Ledare i det dolda - Sevinc

Det råder brist på ledare runt om i föreningarna i Västmanland. Samtidigt finns det utbildade ledare med erfarenhet att tillgå. I samverkan med RF-SISU Västmanland och Norbergs Brottarklubb (NBK) har asylsökande i Norberg nått nya höjder.

Sidan uppdaterades: 13 juni 2023

Under det senaste året har RF-SISU Västmanland arbetat på ett innovativt sätt genom Tidiga Insatser för Asylsökande (TIA) med målet att förbättra situationen för asylsökande genom att implementera självledarskap. Genom att identifiera specialkompetenser inom gruppen har vi kunnat uppmuntra och vägleda de blivande ledarna att själva planera, genomföra och utveckla aktiviteter.

I Norberg har vi redan sett konkreta resultat av denna metod. Genom samverkan med NBK har vi kunnat erbjuda en rad olika aktiviteter vilket lett till att en spännande utveckling har skett bland de asylsökande ledarna som samarbetar med NBK.

Öppnat upp möjligheter

I de förgående artiklarna i reportageserien har vi pratat med Makonga som ansvarar för Språkcafét och Farah som ansvarar för Familjedagen. En annan person som varit en del av ledarinitiativet i Norberg är Sevinc Imanova. Sevinc är 38 år och kommer ursprungligen från Azerbajdzjan där hon jobbade som skräddare.

- Jag flyttade från Azerbajdzjan till Norberg i slutet av 2021. Det var en stor omställning att flytta till Sverige, den inledande tiden som asylsökande och vänta på beslut var tuff. Att anpassa sig till en ny kultur, inte kunna språket och vara arbetssökande är väldigt utmanande men jag visste att jag var tvungen att vara stark i den processen, berättar Sevinc.

Strax efter att Sevinc kom till Norberg blev hon en del av ledarinitiativet där hon snabbt fick en inflytelserik roll. Istället för att vara passiv och vänta på beslut, var hon en av initiativtagarna till att starta en sygrupp som tagit fart på ett imponerande sätt.

- Vi i sygruppen träffas varje måndag och syr, utvecklas och delar med oss av erfarenheter. Jag har alltid älskat att hjälpa och leda människor med min kunskap, sygruppen har gett mig en plattform att göra just det, säger hon och fortsätter:

- Jag är så glad och tacksam för ledarinitiativet i Norberg. Det har bidragit till att jag har träffat goda vänner, förbättrat min svenska och öppnat upp möjligheter som inte fanns innan, berättar Sevinc.

Sevinc

Sevinc Imanova

"Många sa att det var omöjligt"

Sygruppen utvecklade en idé som visar på deras förmåga att tänka utanför boxen och bidra på nya sätt. Genom att sy och kombinera det med träning kom Sevinc och de andra ledarna på idén att hjälpa Norbergs Brottarklubb genom att reparera trasiga träningskläder.

- Detta främjar både en hållbar användning av kläder och skapar en unik möjlighet för människor att delta i en aktivitet som både gynnar dem själva och stärker deras koppling till föreningen. Det lockar även till sig personer som kanske aldrig skulle närma sig föreningen på egen hand annars, säger Sevinc.

Samtidigt som Sevinc har involverat sig i sygruppen har hon pararellt sökt olika typer av arbeten. För en dryg månad sedan kom samtalet hon väntat på.

- Jag jobbar idag som skräddare i Stockholm på heltid. Jag vet att mitt engagemang, mina erfarenheter och mitt ledarskap i Norberg hjälpte mig att hitta ett jobb på väldigt kort tid. Det var många som sa att jag aldrig skulle hitta ett jobb, att det var omöjligt, men jag jobbade hårt och utvecklades, säger Sevinc.

Vad har du för tips att ge till de människor som befinner sig i en liknande situation som du har varit i?

- Steg ett skulle jag säga är att priotitera att lära sig språket, det underlättar så mycket. Sen är det lätt hänt att man hamnar i en passivitet och dvala som asylsökande, mitt tips är att delta i aktiviteter, lär känna nya människor och utveckla dig själv, säger hon och fortsätter:

- Jag fick mitt jobb genom att vara ihärdig, jag gav aldrig upp trots att motgångarna var många vilket jag är så stolt och glad för idag, avslutar Sevinc.

I nästa del av reportageserien pratar vi med Assel som ansvarar för aktiviteten "Matlagningsgruppen".

Läs mer om tidiga insatser för asylsökande här

Sidan publicerades: 13 juni 2023

Reportageserie - del 3