Ledare i det dolda - Assel

Det råder brist på ledare runt om i föreningarna i Västmanland. Samtidigt finns det utbildade ledare med erfarenhet att tillgå. I samverkan med RF-SISU Västmanland och Norbergs Brottarklubb (NBK) har asylsökande i Norberg nått nya höjder.

Sidan uppdaterades: 22 juni 2023

Under det senaste året har RF-SISU Västmanland arbetat på ett innovativt sätt genom Tidiga Insatser för Asylsökande (TIA) med målet att förbättra situationen för asylsökande genom att implementera självledarskap. Genom att identifiera specialkompetenser inom gruppen har vi kunnat uppmuntra och vägleda de blivande ledarna att själva planera, genomföra och utveckla aktiviteter.

I Norberg har vi redan sett konkreta resultat av denna metod. Genom samverkan med NBK har vi kunnat erbjuda en rad olika aktiviteter vilket lett till att en spännande utveckling har skett bland de asylsökande ledarna som samarbetar med NBK.

Att ta steget från deltagare till ledare

I de förgående artiklarna i reportageserien har vi pratat med Makonga som ansvarar för Språkcafét, Farah som ansvarar för Familjedagen och Sevinc som ansvarat för Sygruppen. En annan person som är en del av ledarinitiativet i Norberg är Assel. Assel är 44 år och kommer ursprungligen från Irak där hon jobbade som förskollärare.

- Jag kom till Sverige under 2016 på grund av milishot i mitt hemland. En gemensam nämnare som de flesta av oss i Norbergsgruppen och andra asylsökande har är att vi vill integreras in i samhället. Därför är jag väldigt tacksam för aktivitetsgruppen här i Norberg, den har underlättat processen, säger Assel.

Assel blev en del av ledarinitiativet direkt under uppstarten av verksamheten, inledningsvis som deltagare. Men i våras började hon engagera sig som ledare där hon snabbt utvecklades i rollen och visade framfötterna.

- Jag är glad över att jag vågade ta klivet från deltagare till ledare. Jag känner en stor personlig utveckling i min förmåga att leda en grupp vilket har lett till att jag har bättre självförtroende idag än för bara några månader sedan, berättar Assel.

Assel ansvarar för "Matlagningsgruppen", en aktivitet som hon var med och tog fram i samarbete med Norbergs kommun och Norbergs brottarklubb.

- Matlagningsgruppen fungerar som en mötesplats för personer som annars skulle vara isolerade hemma. Maten är den gemensamma nämnaren och bryter isen, samtidigt som deltagarna får möjlighet att visa upp sin kultur och berätta sina historier. Det blir en plats för folkbildning och delning av erfarenheter, berättar hon.

Assel

Assel, längst till höger, under den senaste träffen för Matlagningsgruppen

"En vacker upplevelse"

Matlagningsgruppen har utvecklats till en samlingsplats för olika lokala föreningar. Föreningarna samlas för att äta tillsammans samtidigt som de har möjlighet att presentera sin verksamhet. Till och med kommunen och olika företag har besökt gruppen för att provsmaka maten och träffa deltagarna.

- Det är en plats som underlättar och främjar möten mellan människor, samtidigt som det hjälper asylsökande att få en bättre förståelse för samhället och skapa fler kontakter, säger Assel.

Assel spelar en viktig roll i ledargruppen, där hon är aktiv i planeringen av vilken mat som ska lagas och säkerställer att allt koordineras och planeras för att varje vecka erbjuda olika rätter. Den röda tråden i detta är självledarskap, där Assel, tillsammans med de andra ledarna, tar initiativet och skapar en inkluderande plats för alla.

- Målet med aktiviteten är att målgruppen ska känna sig mer inkluderade och bli en del av något. Vi ser att Matlagningsgruppen har bidragit till just detta och att nära relationer har skapats, säger Assel.

Att Assel tog steget från deltagare till ledare är vitalt för att aktiviteter som Matlagningsgruppen ska leva vidare. Nu uppmanar hon till att fler ska våga ta på sig ledartröjan.

- Jag var osäker till en roll som ledare till en början, men idag är jag så glad att jag vågade.
Det är en vacker upplevelse, att få vara med och hjälpa en grupp att utvecklas och se resultaten är en ynnest. Jag råder verkligen alla som har möjlighet att våga, det ger mer än vad ni tror, avslutar Assel.

I nästa del av reportageserien pratar vi med Mohammad som är med och ansvarar för Familjedagen.

Läs mer om tidiga insatser för asylsökande här

Sidan publicerades: 22 juni 2023

Reportageserie - del 4