Fem vägar att hitta ledare och behålla dem

Möt Mikaela Olsson, Olof Höglin, Annica Rengman Bergh, Annika Lundqvist och Johanna Mårtensson – fem engagerade idrottssjälar som delar med sig av sin syn på ledarskap och hur de arbetar i sina organisationer för att rekrytera och behålla ledare. Du vet väl att du alltid kan höra av dig till RF-SISU Gävleborgs idrottskonsulenter för att få stöd i arbetet med hållbar ledarförsörjning och stärkt organisation?

Sidan uppdaterades: 24 januari 2024

En person håller föredrag uppkopplad via en skärm.

Mikaela Olsson, Ala IF Handboll, berättar om hur hon själv rekryterades till föreningsverksamheten och hur föreningen nu arbetar för att hitta nya ledare. Genom att involvera föräldrar tidigt, genom att ställa frågan brett i de egna leden och genom att satsa på mentorsprogram och ledarutbildning till exempel.

Läs intervjun med Mikaela här

En tvådelad bild med en man i brun tröja till vänster och ett skidspår till höger.

Olof Höglin, Gävle Skidkamrater, delar med sig av den resa som föreningen gjort när de gått från en verksamhet med 20 barn till att de idag har 75 barn som tränar med föreningen. Idag har samtliga 15 föreningsledare gått utbildningar via RF-SISU och det egna förbundet – tidigare hade de två utbildade ledare. Genom att involvera föräldrar i små steg och att ge barn och unga mer utbyte i form av sociala möten i klubbstugan känner man idag ett stort och växande engagemang i föreningen.

Läs intervjun med Olof här

En tvådelad bild med en kvinna i vit tröja till vänster och pingisracketar och en boll i närbild till höger.

Att Annica Rengman Bergh, Söderhamns UIF, kom in i idrotten skyller hon på sin pappa som tog med henne på ”pojkbandy” som det hette. Idag är hon ordförande i Söderhamns Ungdoms IF och arbetar på många fronter med utvecklingsarbete inom idrotten. Hon poängterar vikten av att bli starka tillsammans och att vara uppmärksam på om någon har en tendens att ta på sig för mycket. Generellt har hon inställningen att man ska ge alla ansvar, då växer man som människa.

Läs intervjun med Annica här

En tvådelad bild med en kvinna i beige tröja till vänster och en ordförandeklubba på ett bord till höger.

Annika Lundqvist, ordförande i RF-SISU Gävleborgs valberedning, vill förmedla bilden av hur viktigt valberedningsarbetet är för att främja ett strategiskt ledarskap och en hållbar stark idrott. Här ger hon förslag på hur arbetet kan struktureras och följas upp – och ger tips som kan underlätta och stärka arbetet med att hitta rätt person till rätt uppdrag i förbundsstyrelserna.

Läs intervjun med Annika här

Tvådelad bild med porträtt på en träningsklädd kvinna i elinnebandystol till vänster och en matchsituation från elinnebandymatch till höger.

Johanna Mårtensson är ledare inom elinnebandyn i föreningen KF Heros i Gävle, samt tidigare tränare för Umeås lag. Hon är aktiv inom elinnebandyn på olika sätt sedan 13 år tillbaka. I ledarskapet vet hon att det handar mycket om att tro på sig själv och att våga.
– Jag har fått minnen och vänner för livet genom min roll som ledare inom elinnebandyn, säger hon.

Läs intervjun med Johanna här

Sidan publicerades: 19 december 2023