”Vi måste ge unga ledare förutsättningar att lyckas!”

Sidan uppdaterades: 24 januari 2024

Mikaela Olsson är ledare i Ala IF Handboll, hon har varit aktiv i många idrotter och vet hur viktigt det är att fördela uppdragen i föreningen och att satsa på utbildning.

– Jag har hållit på med många idrotter, framför allt handboll, och även suttit i olika styrelser, berättar Mikaela Olsson som är både ledare och sitter i styrelsen i Ala IF Handboll.

– Jag utbildade mig till ledare när jag efter en sjukdomsperiod inte kunde spela själv. När jag fick frågan om att bli handbollstränare, tackade jag ja. Idag är jag huvudtränare för Ala IF damlag. Jag kom in som 17-åring i styrelsen. Det har varit en mycket lärorik resa!

Nå föräldrarna

– Det är svårt att få föräldrar att bli tränare idag, i alla fall hos oss. Vi har valt att försöka bryta kedjan på något sätt, bland annat genom att föräldrarna får vara med på planen redan i vår verksamhet för de yngsta, som heter "Bollkul". Där vill vi att föräldrarna ska vara med på planen när de kör.

Vi gör det dels för att försöka få upp ett intresse hos föräldrarna redan när barnen är små, och dels för att steget inte ska kännas så stort sedan när man kanske kan gå vidare och hjälpa till lite mer.

Vi brukar också se till att rekrytera bland aktiva som har gått utbildningar , tex inom Handbollförbundets koncept "Hand the Ball". Vi har även mentorskap för de nya ledarna, och sedan kan de bli erbjudna sommarjobb.

Att ställa frågan

– Upplevelsen som jag har är att det lönar sig att kolla intresset i de egna ledet först. Det är svårt att rekrytera utifrån. Man får vara uppmärksam, det finns många som kanske inte gör sånt väsen av sig. Som inte direkt vågar kliva fram och säga att "jag vill vara ledare".

Jag har inte varit ledare i dag om jag inte fick frågan ganska tydligt när jag var 16 år.

Vi vill peppa unga att ta plats, våga ha självförtroende, stå upp för vem du är. Vi måste ge de unga ledarna bra förutsättningar att lyckas, så att det inte blir för övermäktigt. Det gäller att vara många så att man inte går i väggen.

Satsa på utbildning

– Vi ser till att de får utbildning, vi vinner på det i längden. Dels får utbildade ledare barnen att stanna kvar längre och dels känner ungdomarna att vi satsar på dem. Och har de gått en utbildning så vill de oftast gå en till!

I vissa lag, när det bara är några få föräldrar som drar hela lasset, då har vi tänkt att vi har varit alldeles för snälla. Då tänker jag att vi kanske måste börja ställa lite mer krav.

Det är definitivt barnen och ungdomarna som ger mig drivet. Vi arrangerar bland annat "Fredag på hallen" där alla barn kan få vara med och det kostar ingenting. Fredag på hallen är inte bara handboll – det kan vara alla möjliga aktiviteter.

MIKAELAS TIPS:

  • Kolla i egna led, ställ frågan redan till de som är 13-14 år.
  • Låt de unga ledarna vara med och kliva in i de yngsta lagen och hjälpa till. Då blir de förebilder.
  • Sätt upp mentorsprogram för unga ledare. För att hela tiden uppmuntra, och ge dem förutsättning att lyckas. För att få behålla dem.

Tillbaka till sidan med tips från fler föreningar

Sidan publicerades: 19 december 2023