Snacka om det – barn

Sidan uppdaterades: 5 december 2022

Inledning

Just nu läser du en superviktig text. Det är en text med potential att förändra och förbättra. Eller egentligen är det ju inte texten i sig som förändrar och förbättrar. Texten är ju förstås bara verktyget. Den riktiga förändringen står du och din grupp för.

Om våra barn och ungdomar möts av en idrott som är allt det där vi vill att den ska vara – kamratlig, rolig, utvecklande, demokratisk, jämställd och jämlik – tror vi nämligen att barnen och ungdomarna kommer att trivas, utvecklas, fortsätta idrotta genom livet, kanske ta OS-medaljer eller själva bli ledare i framtiden. Men det kanske viktigaste av allt, vi tror de kommer vara schyssta kompisar.

Med hjälp av det här materialet kan du bidra till en jämställd idrott som är fri från machokultur och sunkig jargong. Förhoppningsvis kommer ni ha bra snack kring kulturen i gruppen och hur ni kan skapa trygghet.

Vår förhoppning är också att övningarna ska hjälpa er få bättre sammanhållning, större förståelse för varandra och andra. Som en bieffekt tror vi också att ni som grupp kommer prestera bättre i er idrott. Det finns nämligen ett nära samband mellan social trygghet och prestation.

Med det sagt önskar vi er lycka till i ert arbete!

Om materialet och hur det kan användas

Materialet består av sju olika övningar:

Samlas
Checka in och checka ut

Samarbetsövningar
Stå på led
En öde ö

Huvudövningar
Läget i laget/gruppen
Utmaningen
Trygghet i omklädningsrummet
Skapa en kultur

Övningarna kan ni använda er av när ni vill och hur ni vill under säsongen. Det finns ingen given ordningsföljd.

Börja gärna varje träff med att checka in. Det är dessutom en utmärkt samlingsövning som med fördel går att göra varje träning.

Samarbetsövningarna kan ni genomföra separat, tillsammans med en annan övning eller varför inte på en träning. Googlar ni eller läser mer i SISU Idrottsböckers material Samarbetsövningar kan ni få åtskilligt många fler tips.

Upplägget för varje gång ni ses är flexibelt och går att anpassa efter hur mycket tid ni har. Här ser ni ett exempel på hur ett upplägg kan se ut.

Checka in (5 min)
Samarbetsövning (10 min)
Huvudövning (25 min)
Checka ut (5 min)

Materialet finns också att ladda ner som pdf för att skrivas ut. Pdf, 133 kB.

Har du frågor, kontakta Ola Svensson, som tagit fram materialet.

Sidan publicerades: 2 november 2022

Samarbetsövningar

SISU Idrottsböckers material Samarbetsövningar