Snacka om det

Sidan uppdaterades: 7 december 2022

Barn och ungdomar har rätt att idrotta i en trygg miljö fri från kränkningar och diskriminering. Snacka om det är ett material som hjälper dig och din förening att skapa en schysst kultur fri från machokultur och sunkig jargong i laget eller gruppen du är ledare för.

Om våra barn och ungdomar möts av en idrott som försöker vara allt det där vi vill att den ska vara – kamratlig, rolig, utvecklande, demokratisk, jämställd och jämlik – tror vi att barnen och ungdomarna kommer att trivas, fortsätta idrotta, utvecklas, kanske ta OS-medaljer eller själva bli ledare i framtiden. Men det viktigaste av allt – vi tror de kommer vara schyssta kompisar. Genom att arbeta med samtalsunderlaget Snacka om det bidrar du till en jämställd och jämlik idrott där machokultur, sexism, rasism och homofobi aldrig accepteras. Förhoppningsvis kommer ni ha bra snack kring vilka förväntningar som finns på killar och tjejer, hur ni kan skapa en schysst kultur i gruppen och hur ni skapar trygghet i omklädningsrummet.

Hur fungerar det?

Det ska vara lätt att snacka jämställdhet och normer. Vem som helst ska kunna arbeta med materialet, i sitt lag eller sin träningsgrupp, utan att behöva vara expert i ämnet.

Materialet består av olika teman, där varje tema följer samma ordning: Checka in – Övning – Checka ut och tar cirka 30 minuter att genomföra. Upplägget kan anpassas efter det som passar just din grupp bäst. Det kan köras koncentrerat under ett träningsläger, under ett par veckor under delar av säsongen eller spridas ut över lägre tid.

För vem?

Materialet är anpassat för både tjejer och killar som finns inom barn- och ungdomsidrotten, både lagidrott och individuell idrott. Det finns ett material anpassat för ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern (från 14 år och uppåt) ett fördjupningsmaterial för gymnasieåldern och ett material anspassat för barn (7-14 år).

Materialet finns också för nedladdning som PDF: Snacka om det – Barn Pdf, 133 kB., Snacka om det – Ungdom Pdf, 5 MB., Snacka om det – Ungdom Handledning Pdf, 419 kB. och Snacka om det – Ungdom Fördjupning Pdf, 159 kB..

Hur kommer ni igång?

Du som vill komma igång på studs kan använda materialet direkt på webben eller ladda ner pdf:erna för din åldergrupp. Du kan också kontakta din idrottskonsulent för att få stöd kring hur arbetet i din grupp kan läggas upp.

Bakgrunden till Snacka om det

RF-SISU Västerbotten beviljades medel för att ta fram ett utbildningsmaterial med fokus på maskulinitetsnormer som är anpassat för idrottsrörelsen. De hade kontakt med totalt 71 pojklag i länet som anmält intresse för att få hjälp att påbörja ett strukturerat och långsiktigt jämställdhetsarbete. Snacka om det! är ett bildningsmaterial för att arbeta med normer och värderingar på ett direkt och konkret sätt med barn och unga som målgrupp.

Sidan publicerades: 2 november 2022

Så går du vidare

Har du frågor – kontakta din idrottskonsulent.