En tom ledartröja fick Fabien att kliva fram

Ledare är en förutsättning för att idrottsföreningar ska kunna bedriva verksamhet. Som ledare kan man ha olika roller och drivkrafter. Handbollstränaren Fabien Manirebanimpuhwes drivkraft är att skapa meningsfull fritid och se glädjen hos barnen.

Sidan uppdaterades: 13 juni 2024

Bristen på ledare hotade att lägga ner handbollslaget för de yngsta spelarna i IFK Nora. Hur svårt kan det vara att leda ett gäng sjuåringar tänkte Fabien Manirebanimpuhwe och klev fram. Det var i oktober förra året och han ångrar inte en sekund.
– Det är jättehärligt att se glädjen hos de här småttingarna, alla deras viljor och hur de utvecklas, säger han.
När Fabien Manirebanimpuhwe flyttade till Sverige år 2000 visste han inte särskilt mycket om sitt nya hemland. Han var 24 år gammal och hade sex år tidigare överlevt kriget i hemlandet Rwanda.
– Det enda jag visste om Norden var att det var så kallt att det nästan inte gick att bo här. Och ja, det var lite av en chock att komma från värmen till ett vintrigt Sverige, erkänner han.

Vägen in till föreningslivet gick via löpturer i skogen

Han bosatte sig i Bredsjö, en liten ort utanför Hällefors i Örebro län. Det var svårt, men också spännande och roligt.
– Det var som att befinna sig på en upptäcktsresa. Allt var nytt, klimat, mat, kultur… Det var på landet och på den tiden hade människorna inte så mycket erfarenhet av människor från Afrika. Det var nog ovanligt för dem att träffa en person som gick ut på byn och hälsade och pratade med alla, säger han och skrattar. Fabien lärde sig språket och att åka skidor. Någon erfarenhet av föreningsliv hade han inte. Vägen till föreningslivet gick via löpning på egen hand i skogen, till ett lopp som Hjulsjö byförening arrangerade, Hjulsjö-joggen. När han stod på startlinjen trodde alla att han skulle vinna, men det gjorde han inte. Däremot vann de en ny entusiastisk föreningsmedlem.

Bosatt i Nora

Idag är Fabien 47 år och bor med sin familj, fru och två döttrar i Nora. När barnen började spela handboll blev han en engagerad förälder. Och när yngsta dottern och hennes lag i oktober förra året stod utan handbollstränare behövde Fabien inte särskilt mycket tid att tänka.
– Det kändes självklart. Som förälder vill man ge sina barn en meningsfull fritid och barndom med värden både nu och i deras framtida liv. Att delta i föreningslivet ger bra värderingar och fostran och kan jag bidra med det till barnen i det här laget där jag är tränare, så ställer jag gärna upp på det, säger han.

Stöd och material att jobba med ledarförsörjning

Under hösten kommer det att finnas projektstöd att söka för ledarsatsning. Håll utkik i vårt nyhetsbrev. Du anmäler prenumeration på vår webb.

Här finns material för din förening att jobba med ledarrekrytering.

Sidan publicerades: 13 juni 2024