"Tennis på gatan" - en del av Idrottsklivet

Genom Svenska Tennisförbundets satsning ”Tennis på gatan” har Simon SK från Vivalla lyckats locka en ny generation tennisspelare. Detta, trots att det varken finns tennishall eller tennisbanor i bostadsområdet.

Sidan uppdaterades: 26 september 2023

Flera tusen barn har hittat till tennisen genom ”Tennis på gatan”, sedan satsningen startade 2017. Simon SK i Vivalla är en av 15 föreningar i Sverige som bedriver verksamheten. Här spelar barnen tennis på en yta av gatstenar, egenritade linjer och uppspända nät. Intill finns en gammal grusplan som ingen använt på 15 år.
– Där skulle vi kunna ha tre tennisbanor och tre för minitennis, säger Martin Mestanza, eldsjälen som varit aktiv inom flersektionsföreningen sedan millennieskiftet.
–Men det måste finnas en politisk vilja. Vem blir vinnare? Klubben såklart, men även tennisförbundet, kommunen, stadsdelen och inte minst alla barn och ungdomar.

Många kvinnliga ledare

I idrottsrörelsens förändringsarbete Strategi 2025 är ett av målen ”jämställdhet för en framgångsrik idrott”. Där sticker Simon SK ut med många unga kvinnliga ledare. Inte minst genom föreningens ordföranden Izabella Walder. Hon är 22 år och pluggar till socionom på Örebro Universitet.
–Jag började spela tennis i föreningen när jag var 14 år. Därefter blev jag ledare. Att vara delaktig och ge barnen en meningsfull sysselsättning känns bra. Som ledare blir du även en förebild som många barn är i behov av.
Izabella tror att en av framgångsfaktorerna för att locka barn och ungdomar varit att man även satsat på sociala insatser.
–Vi erbjuder läxhjälp, möjlighet att utbilda sig till tennistränare och andra arrangemang kopplat till tennisträningarna, säger hon.
Martin upplever att föreningslivet gör stor skillnad för barnen som är med.
– Jag har träffat många föräldrar som berättat att tennisen haft en otroligt positiv inverkan på deras barns vardag. Genom idrotten och föreningen har många fått nya vänner, sunda aktiviteter och en gemenskap som de inte hade innan de kom till oss.

Blir en del av Idrottsklivet

Vivalla är ett av de 61 områdena i Sverige som regeringen valt ut till satsningen Idrottsklivet. Målet är att skapa en meningsfull fritid för fler barn och unga och stärka idrottsrörelsens närvaro i de områden som Polismyndigheten benämner som utsatta.
Idrottsklivet betyder att vi kan fokusera mer på specifika områden och finnas där på ett helt annat sätt. Vi kommer nå ännu fler barn och säkerställa att verksamheten blir hållbar och bra under en lång tid framöver, säger Emma Ernlund på Svenska Tennisförbundet.

”Tennis på gatan”

Strategi 2025

Idrottsklivet

Svenska Tennisförbundet

Sidan publicerades: 7 september 2023