Idrottens folkbildning och utbildning – så funkar det

Sidan uppdaterades: 9 december 2022

RF-SISU Gävleborg är SISU Idrottsutbildarna regionalt i Gävleborg. Vi är idrottsrörelsens eget studieförbund och arbetar tillsammans med din förening för att ni ska kunna utvecklas på bästa sätt.

I vårt arbete erbjuder vi föreningar ett varierat utbud av lärande i olika former. Vi kan arbeta genom att ta små, enkla steg, men även leda mer genomgripande processer för att förankra nya arbetssätt och driva strategiska utvecklingsarbeten i din förening.

De goda samtalen = Idrottsrörelsens folkbildning

Idrottsrörelsen är så mycket mer än det fysiska idrottsliga utövandet. Genom de goda samtalen kan idrotten förena och utveckla personer. En förening som hela tiden har ett pågående samtal om frågor som till exempel ledarskap, demokratins spelregler, hur man är en bra kompis, trygghet, jämlikhet och allas rätt att vara med, ökar möjligheterna för att medlemmarna mår bättre, utvecklas mer och vill stanna kvar längre.

Det är det vi kallar idrottens folkbildning, och vi brukar beskriva den så här:
"Vi erbjuder folkbildning i idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas".

Vårt arbetssätt är konsultativt och flexibelt, vi strävar efter hög pedagogisk kvalitet i allt vi gör, där vi möter och lotsar varje förening utifrån de unika förutsättningar som ges.

Starta föreningens utvecklingsresa genom att kontakta oss

Alla idrottsföreningar i distriktet har tillgång till en idrottskonsulent från RF-SISU Gävleborg för att bolla förslag och idéer till lärande. Tillsammans lägger ni en plan för hur lärandet ska se ut i just er förening för att ge hållbar effekt.

Länk till Kontakta idrottskonsulent

Ta del av vårt utbud inom folkbildning och utbildning

Länk till Sök aktuella utbildningar (= redan datumsatta tillfällen öppna för anmälan)
Länk till Lärgruppen – enkelt och flexibelt lärande
Länk till Utveckling med processledare
Länk till Utbildningsguiden – idébanken för lärande i din förening

Den viktiga återrapporteringen

Genom att länets idrottsföreningar samverkar med oss och rapporterar den utbildnings-/folkbildningsverksamhet som genomförs i föreningen skapar vi underlag för det statliga stödet till länets idrottsrörelse. Det är alltså viktigt att föreningen rapporterar all utbildnings-/folkbildningsverksamhet till oss. Genom det har vi också möjlighet att ge stöd till utbildnings- och utvecklingsinsatser i föreningen.

 • Redovisningen av er verksamhet gör du i IdrottOnline Utbildning (IF) som är
  en administrativ plattform för idrottsrörelsen.
 • Idrottskonsulenten hjälper er att planera och lägga upp folkbildningsverksamheten
  i er förening. Föreningens redovisning bygger på denna överenskommelse och plan.
 • Om ni behöver hjälp. Kontakta idrottskonsulenten så får ni stöd i att komma igång
  med redovisning i IdrottOnline.

Rapporteringen kan göras digitalt och sker i samråd med våra idrottskonsulenter och omfattar idrottsrörelsens sex olika verksamhetsformer för lärande:

Folkbildningens verksamhetsformer

 • Föreningsbesök
 • Lärgrupp
 • Kurs
 • Processarbete
 • Föreläsning
 • Kulturarrangemang

SISU Idrottsutbildarna

RF-SISU Gävleborg är SISU Idrottsutbildarna regionalt i Gävleborg. På SISU Idrottsutbildarnas centrala webbplats hittar du mer information om idrottens folkbildning och utbildning, riktlinjer och verktyg med mera.

Länk till SISU Idrottsutbildarna

SISU Förlag

SISU Förlag (f.d. SISU Idrottsböcker) har som uppdrag att samla kunskap inom idrott och göra den tillgänglig för fler. Här hittar du böcker om träningsmetoder, nya rön och annat som rör idrotten. SISU Förlag har även ett brett utbud av webbaserade utbildningsportaler.

Länk till SISU Förlag

Sidan publicerades: 10 november 2022

Alla idrottsföreningar har en egen idrottskonsulent att bolla tankar och idéer med. Vi ger er kraft att utvecklas.