Rörelse på rast – för ökad fysisk aktivitet och mer idrottande

Genom en satsning som Sparbanksstiftelsen finansierar och på uppdrag av skolförvaltningarna i Vårgårda, Herrljunga, Lerum och Alingsås genomför nu RF-SISU Västra Götaland en satsning i åk F-6 i de fyra kommunerna.

Sidan uppdaterades: 22 februari 2023

Fredrik Melin är lärare på Stadsskogenskolan i Alingsås. Han är en av flera nyckelpersoner för genomförandet av projektet Rörelse på rast. Läsåret 2022/2023 pågår en pilotperiod och därefter är planen att bjuda in fler skolor i de fyra kommunerna.

– Barnens favoritredskap är nog allt man kan kasta eller sparka, resonerar Fredrik Melin. Ge en boll till ett barn och du kan vara säker på att det genast börjar studsas. Bollen är världens bästa leksak.

Berätta mer om Rörelse på rast!
Jag kände direkt att vi skulle vara med! Det är jättespännande och vi har ett fint samarbete med projektledare Camilla Parkell och aktivitetsledare Louice Sävenstrand. Jag och Louice brukar hjälpas åt vilket verkligen behövs när 60 barn leker i stationer på konstgräsplanen.

Varför är det viktigt att röra sig på rasten?
Glada barn på rasten ger glada barn i klassrummet. Det skapar gemenskap och förebygger konflikter som annars kan ta lektionstid att lösa. Barnen blir pigga samtidigt som inlärningsförmågan ökar. Vi försöker särskilt locka barn som kanske inte rör sig på fritiden och hoppas att det här kan vara en ingång till föreningslivet.

Att se alla aktiva barn på konstgräset eller i dungen ger mig en kick. Ett av våra mål är att öka rörelse i skolan och det här är ett väldigt bra sätt att sparka i gång arbetet. Det här fina projektet hjälper oss steppa upp.

FAKTA: Rörelse på rast

  • Syftet med Rörelse på rast är att uppmuntra till rörelse och socialt umgänge på raster i grundskolan, men även att skapa intresse för att aktivera sig på fritiden.
  • Projektet riktar sig till skolor i de fyra kommunerna Vårgårda, Herrljunga, Alingsås och Lerum.
  • En pilotperiod pågår läsåret 2022/2023, sedan erbjuds alla skolor att vara med.
  • Till en början riktar vi oss främst till elever på låg- och mellanstadiet, men vi kommer även att inkludera elever på högstadiet.
  • Rörelse på rast genomförs av RF SISU Västra Götaland, på uppdrag av skolförvaltningarna i kommunerna och finansieras av Sparbanksstiftelsen Alingsås.
  • Rörelse på rast är tänkt att pågå under flera år och har inte något bestämt slutdatum.

Läs mer om projektet här.

Sidan publicerades: 22 februari 2023