Idrott 65+: En framgångssaga hos Västerås Gymnastikförening

Västerås Gymnastikförening har tagit betydande steg i att främja hälsa och välmående bland äldre genom sitt initiativ inom Idrott 65+. Med stöd från RF-SISU Västmanland har föreningen kunnat erbjuda en rad anpassade aktiviteter för att engagera och inspirera de äldre medlemmarna.

Sidan uppdaterades: 4 juni 2024

I en tid då vi lever allt längre och behovet av att vara fysiskt aktiv hela livet växer, spelar idrottsföreningar en central roll i att erbjuda både fysisk aktivitet och social samvaro. Västerås Gymnastikförening (VGF) har tagit detta till hjärtat genom att erbjuda aktiviteter som riktar sig till personer över 65 år. Genom att erbjuda ett varierat utbud av träningsformer och en stark gemenskapskänsla, har föreningen skapat en plattform där äldre kan mötas, träna och ha kul tillsammans.

Nycklarna har varit varierande och anpassade aktiviteter

Kajsa Nyman, 59 år och en veteran inom gymnastiken, har lett VGF:s 65+ verksamhet sedan hösten 2022 och ser att behovet är stort.

- Det vi ser är att målgruppen behöver en samlingspunkt, de behöver träffas och träna tillsammans. Det är svårt att vara aktiv och träna utan att ha andra som pushar en. Så gruppträning är väldigt bra för denna målgrupp, berättar hon.

Initiativet för 65+ verksamheten fick ett lyft efter pandemin, när RF-SISU Västmanland erbjöd stöd för att locka tillbaka medlemmar.

- Vi har alltid haft äldre som tränat inom föreningen, men med RF-SISU Västmanlands stöd kunde vi verkligen rikta oss mot målgruppen 65+ och få tillbaka samt locka nya medlemmar efter pandemins effekter, säger Kajsa.

Verksamheten erbjuder en mängd olika aktiviteter, inklusive vanliga gympapass, cirkelträning, zumba och pilates – alla anpassade för att möta behoven hos äldre deltagare. Mottagandet har varit överväldigande positivt.

- Responsen från deltagarna har varit enormt bra, vi har ökat inom målgruppen jättemycket, vi är nästa 30 deltagare så gott som alla pass. Jag tror att nycklarna har varit att vi har ett brett och varierande utbud av aktiviteter samt att aktiviteterna är anpassade för målgruppen, berättar Kajsa med entusiasm.

VGFF

Kajsa Nyman, till höger i bild, leder en övning under måndagens gympapass.

Kajsa delar också en framgångshistoria som illustrerar aktiviteternas effektivitet.

- Vi tränar på att resa oss upp från golvet utan någon form av hjälpreda. Där har jag sett en jätteutveckling på väldigt många av motionärerna i gruppen som nu klarar att komma upp utan en massa stöd, säger Kajsa stolt.

Med långsiktiga mål om att främja fysisk aktivitet och social samvaro, planerar VGF att utöka sina 65+-aktiviteter ytterligare.

- Vi vill kunna ha fler alternativ och fler pass i veckan så att de som inte har möjlighet att vara med på de pass vi har i dagsläget också kan vara med. En annan del som vi vill utveckla är att locka hit fler män, i dagsläget är det nästan enbart kvinnor som deltar på aktiviteterna, säger Kajsa.

Hittade "sin idrott" som pensionär

Lena Jonsson, snart 69 år, är en entusiastisk deltagare på 65+-aktiviteterna som VGF anordnar. Hennes resa med idrott har varit brokig, men det var genom en vän som hon upptäckte VGF:s aktiviteter.

- Jag simmade när jag var väldigt ung, i mellanstadiet, utöver det har jag inte varit aktiv inom idrott. Historiskt har det varit det värsta jag vet, jag har provat väldigt många olika idrotter och fysisk aktivitet men inte tyckt något varit roligt, berättar Lena och fortsätter:

- När jag blev pensionär fick dock en nära vän till mig med mig på dessa pass och det har jag tyckt varit roligt och nyttigt, så nu går jag generellt sett på två pass i veckan, säger hon med ett leende.

VGGF

Lena Jonsson, hängiven deltagare på Västerås Gymnastikförenings 65+-aktiviteter

Lena Jonsson är ett levande exempel på att det aldrig är för sent att hitta "sin idrott". Deltagandet har dessutom haft en positiv inverkan på hennes hälsa och välmående, särskilt efter en hjärtinfarkt 2018 som gav henne en tankeställare.

- Det var en väckarklocka att jag måste ta det här på allvar och röra på mig, förklarar Lena.

För Lena är den sociala aspekten lika viktig som den fysiska.

- Att träffa människor och ha roligt tillsammans är det bästa med att vara med på VGF:s 65+ aktiviteter. Man får nya bekantskaper och det blir ett härligt socialt nätverk. Idag pratade jag med en ny person som jag ska börja spela Wordfeud med, berättar hon.

Hennes råd till andra som överväger att börja med 65+ aktiviteter är enkelt:

- Börja! Man kör efter bästa förmåga och det finns inget att vara rädd för, konstaterar hon.

Framtidsvision och samarbete

En spännande händelse på agendan är "65+ dagen", ett samarbete mellan Västerås Gymnastikförening och Korpen.

- Planen är att tillsammans med en rad andra föreningar ha en workshop där alla 65+ kan prova olika aktiviteter, få information och mingla. Vi kommer erbjuda massor av olika träningspass och en minimässa på Castellum ute på Finnslätten, berättar Kajsa.

Genom att erbjuda ett brett spektrum av aktiviteter och skapa en stark gemenskapskänsla, fortsätter Västerås Gymnastikförening att vara ett föredöme inom idrott för äldre. Deras arbete visar tydligt hur fysisk aktivitet och social samvaro kan gå hand i hand för att förbättra livskvaliteten för de äldre i samhället.

Läs mer om Idrott 65+ här

Sidan publicerades: 4 juni 2024