God revisionssed inom svensk idrott

Sidan uppdaterades: 24 juni 2024

Denna PM uttolkar och kommenterar begreppet god revisionssed inom svensk idrott, dvs. den idrottsliga verksamhet som bedrivs inom den av RF organiserade idrottsrörelsen i förbund och föreningar samt den verksamhet som bedrivs inom idrottsbolag och av förbund och föreningar i majoritetsägda dotterbolag.

Utgångspunkter

Uppdrag, förhållanden och förutsättningar inom svensk idrott skiljer sig från den revision som utförs i svenska företag av auktoriserade eller godkända revisor och för vilken god revisionssed och god revisorssed kodifieras i särskild ordning enligt Revisionsstandard i Sverige (RS), upprättad av Föreningen auktoriserade revisorer (FAR).

God revisionssed tar vid där lagstiftningen slutar, fyller på och uttolkar uppdraget, och hur uppdraget ska utföras. Det är detta regelverk som auktoriserade och godkända revisorer använder. Även alla revisorer inom förbund och föreningar utför sin granskning i den omfattning som följer av god revisionssed. God revisionssed är inte reglerad i författning eller föreskrift eller på annat sätt fastställd av en myndighet. Den formas över tiden i revisionsarbetet av revisorerna själva.

Revisionslagen (RL 1 999:1079) gäller även för alla ideella föreningar som omfattas av Bokföringslagen (BFL 1 999:1078) och som ska avsluta sina räkenskaper med en årsredovisning. RL reglerar skyldigheten att föreningen ska ha minst en revisor vars uppgifter framgår av lagen. I alla ideella föreningars stadgar finns kravet att revisorer ska väljas av medlemmarna vid årsmöte eller årsstämma. Revisorn ska granska årsredovisning och bokföring samt styrelsens förvaltning. Granskningen ska vara så ingående och omfattande som god revisionssed kräver.

God revisionssed inom svensk idrott

Kravet på en god revisionssed inom svensk idrott baseras på vikten av att kunna utveckla uppdrag och arbetssätt som vilar på gemensamma grunder och bedömningar för revisorerna i förbund och föreningar.

God revisionssed inom svensk idrott avser processer, principer och tillvägagångssätt i granskning och bedömning. Den avser också revisorernas förhållningssätt i uppdraget och till dess förutsättningar.

God revisionssed inom svensk idrott utgår från de förutsättningar och förhållanden som gäller inom förbund och föreningar. Revision utförs av revisorer valda vid årsmöten och årsstämmor av medlemmarna.

Lekmannarevisorns uppgift är att utifrån de mål och beslut som årsmöten och årsstämmor fastställer granska och bedöma ändamålsenligheten i verksamheten och på vilket sätt den påverkar innehåll och utveckling av god revisionssed inom svensk idrott.

Uppgiften för auktoriserade och godkända revisorer är att granska och bedöma om föreningens förvaltning är tillfredställande och på vilket sätt detta påverkar innehåll och utveckling av god revisionssed inom svensk idrott.

God revisionssed i idrottsbolag och majoritetsägda dotterbolag

Revisorernas uppdrag i idrottsbolag samt av förbund och föreningar i majoritetsägda dotterbolag har samma syfte och inriktning som uppdraget för revisorerna inom svensk idrott.

God revisionssed för revisorer i de olika bolagen inom idrotten är helt integrerad i uttolkningen av god revisionssed inom svensk idrott.

Ansvar för god revisionssed inom svensk idrott

Varje revisor inom förbund och förening samt de olika bolagen inom svensk idrott har att förhålla sig till den goda revisionsseden och ska sträva efter att arbeta i dess anda. Att vidmakthålla och utveckla den goda revisionsseden är både ett enskilt och gemensamt åtagande och ansvar. En tydlig och aktiv tillämpning och utveckling av god revisionssed ger förutsättningar för ett starkt förtroende för revisionen inom svensk idrott.

För att tydliggöra ansvaret för god revisionssed inom svensk idrott kan i förbundens och föreningarnas stadgar samt bolagens bolagsordningar anges att revisionen ska utföras enligt god revisionssed inom svensk idrott. Detta förpliktar revisorerna att utföra sitt uppdrag enligt god revisionssed såsom den är nedtecknad samt att göra markeringar när avvikelser sker. Avvikelser kan förekomma såväl kring revisionens förutsättningar och arbetssätt som i granskning och ansvarsprövning.

Att dokumentera god revisionssed inom svensk idrott är viktigt för att ge stöd i arbetet med revisionen, men också viktigt som instrument för information och utveckling. RF har tagit på sig uppdraget att i samverkan med revisorer i förbund och föreningar samt de olika bolagen inom svensk idrott uttolka och nedteckna god revisionssed inom svensk idrott och verka för dess utveckling.

Sidan publicerades: 24 juni 2024