Foto: Från vänster Angelina Ljunggren, Meja Kinberg, Judith Lindholm och Ingrid Solander.

Gemenskap – kärnan i det ideella arbetet hos Team Råsa Hästklubb

Team Råsa Hästklubb startade så sent som 2017. Då var det 20 aktiva medlemmar, idag är medlemsantalet 102. En ökning som ställer krav på högre engagemang och mer ideellt arbete. Men det är ingenting som skapar problem hos Eksjöföreningen.

Sidan uppdaterades: 5 december 2023

I stallet strax utanför Eksjö välkomnar Ingrid Solander, Angelina Ljunggren, Meja Kinberg och Judith Lindholm med öppna armar. Klockan är elva på förmiddagen en måndag, men de är alla på plats för att umgås och hjälpa till med olika sysslor.

– Alla kommer och hjälper till. Det går inte att förklara varför, men jag tror att det är gemenskapen som lockar, säger Angelina som är grundare till Team Råsa Hästklubb.

Det var just den gemenskapen som lockade Meja och Judith till att börja engagera sig. De har båda ridit sedan tidig ålder. Idag är de 17 år och sitter med i ungdomssektionen. Där planerar och genomför de aktiviteter tillsammans med övriga medlemmar i sektionen.

– Det föll sig ganska naturligt att gå med eftersom vi redan spenderade så mycket tid här. Man lär sig jättemycket, säger Meja som är ordförande för ungdomssektionen.

En ungdomssektion är ett bra sätt att få fler unga i föreningen att engagera sig och utvecklas till att själva bli ledare. I Team Råsa startade ungdomssektionen 2020 och idag är de fem medlemmar som ordnar aktiviteter och hjälper till. Eftersom de spenderar mycket tid i stallet med medlemmarna får de ett speciellt band till alla i föreningen. Det har gjort att yngre medlemmar fått upp ögonen för ungdomssektionen och vill engagera sig.

– Vi håller just nu på att lära upp tre-fyra yngre medlemmar som ska gå med. De har sett vårt arbete och vill också vara med och hjälpa till, berättar Judith.

Inkluderande och frivilligt för alla

Ni vi pratar ideellt engagemang talar alla fyra om gemenskapen i föreningen. Och det var just gemenskapen som till slut gjorde att Ingrid började engagera sig.

– Jag hade barn som red och hade aldrig satt min fot i ett stall innan. 2018 testade jag rida för första gången och tyckte det var roligt. Sedan började jag engagera mig och nu sitter jag som ordförande.

– Här blir alla sedda på något vis och jag tror att det är det som gör att folk trivs här och vill vara med, säger hon.

Att se alla i föreningen bidrar hon i allra högsta grad själv med. Bland annat ges ungdomsstyrelsen fria tyglar att planera och genomföra aktiviteter. Någon eller några från ungdomssektionen är alltid representerade på styrelsemöten och har en egen punkt där de berättar om idéer och vad som är på gång.

– Många idéer kommer från ungdomssektionen som får vara med och forma vår verksamhet, som de ser den från deras syn, säger Ingrid.

Något som uppskattas från Meja och Judith.

– Styrelsen tycker det är roligt att vi hittar på saker, och det är väldigt ofta de låter oss köra på. Med tanke på att vi träffar medlemmar nästan varje dag så hör vi vad de tycker och tänker, och kan skicka vidare deras förslag till styrelsen, berättar de.

Foto: Meja och Judith ute tillsammans med hästen Helge. 

Foto: Meja och Judith ute tillsammans med hästen Helge.

I Team Råsa är det inte tydligt uppdelat mellan ungdomssektionen och styrelsen, utan alla är ett team som hjälps åt. På den vägen har gemenskapen skapats och bidragit till att de flesta i föreningen väljer att hjälpa till. Föreningen är nämligen ideell till hundra procent. Någon siffra på hur många som hjälper till finns inte, men Angelina och Ingrid menar att nästan alla bidrar på något sätt. Vad är då anledningen till att så många väljer att engagera sig ideellt?

– Vi tvingar aldrig någon att hjälpa till, utan alla får göra så mycket eller så lite de vill, berättar Angelina.

– Vi har heller inget tvång på att alla måste sälja saker för föreningen, man gör det man vill och kan. Man kan bara komma hit och vara om man vill, fyller Ingrid i.

Hade Meja och Judith fått bestämma, hade de spenderat ännu mer tid ute i stallet och med ungdomssektionen.

– Man lär sig så mycket. Bland annat att ta ansvar och man känner att man utvecklas som människa. Men framför allt har vi har så himla kul. Jag längtar hela dagen efter att få komma ut hit, avslutar Meja.

Sidan publicerades: 5 december 2023