Foto: Ungdomsgruppen, numera styrelsemedlemmarna, tillsammans med Bosse och Susanne Frank, styrelsemedlemmar sedan ungdomsgruppen startade.

Ungdomsgruppen som blev styrelsemedlemmar: ”Vår förening ska finnas kvar”

Många barn slutar med idrott vid tidig ålder. För killarna i Västra Torsås IF var det precis tvärtom. För dem ökade engagemanget i tonåren och 14 år senare är de fortfarande kvar i föreningen som både aktiva spelare och styrelsemedlemmar.

Sidan uppdaterades: 26 oktober 2023

I Torne i Alvesta kommun verkar fotbollsföreningen Västra Torsås IF. Här finns ett gäng killar i åldrarna 27–29 år som utgör stor del av föreningens styrelse. Det är ingen slump att det är just de som sitter i styrelsen.

År 2009, när killarna var mellan 13–15 år, deltog den dåvarande styrelsen i RF-SISU Smålands satsning ”Morgondagens idrott”. Deltagande föreningar uppmanades att ta med ungdomar från föreningen för att tillsammans diskutera föreningens framtid. Västra Torsås IF var en av få medverkande föreningar som tog med sig ungdomar.

Där och då beslutade styrelsen, tillsammans med de ungdomar som var på plats, att starta en ungdomsgrupp. Ungdomsgruppen bytte snabbt namn och blev framtidsgruppen. Framtidsgruppen, bestånde av sju killar, fick fria tyglar från styrelsen att ordna med aktiviteter och genom RF-SISU Småland fick de stöd och utbildningar. Det var starten som snabbt utvecklades till något större. Bland annat besökte framtidsgruppen Bosön för planeringskonferens och gjorde studiebesök hos Malmö FF.

Foto: Privat. På studiebesök i Malmö hos fotbollsklubben Malmö FF.

Från FIFA-turnering till renovering av klubbstugan

Förutom utbildning och studiebesök var det främst arrangemang med gemensamma aktiviteter som stod på schemat: FIFA-turneringar i klubbstugan, matcher på storbildsskärm och anordnade föreläsningar. Idag handlar det inte bara om det, utan kanske allra främst att få in pengar till föreningen. Sedan ett par år tillbaka anordnas ett jullotteri under hela december fram till julafton. Tillsammans med sponsorer lottas fina priser ut till alla som köpt en lott. En återkommande aktivitet som blivit succé och nått långt utanför kommunens gränser. Dessutom har de under flera år bemannat en parkering på en närliggande julmarknad, något som också ger pengar till föreningen.

Foto: Privat. På planeringskonferens på Bosön.

Aktiva på många plan

2009 fanns en ungdomssektion i föreningen, men 14 år senare ser det annorlunda ut. I dag är det bara herrlaget kvar. För att herrlaget ska finnas kvar är alla sju fortfarande kvar och spelar. Samtidigt sitter de i styrelsen, drar in pengar till föreningen – och renoverar klubbstugan.

– Vi har alla olika professioner som vi kan ta vara på och sparar mycket pengar på att ordna saker själva, till exempel renovering av klubbstugan.

Det är många strängar på lyran för killarna, men inget som någon av dem ser som betungande. I stället ser de möjligheter till att umgås oftare.

– Vi har en gemenskap som är svår att hitta någon annanstans och älskar att umgås. Samtidigt vill vi driva föreningen vidare.

”För killarna är det en självklarhet att engagera sig och driva föreningen vidare, men vad det inte förstår är att det är unikt. Det är imponerande att alla började engagera sig i sådan tidig ålder och fortsatt hela vägen till styrelsemedlemmar.”

Lisbeth Johansson, idrottskonsulent Alvesta kommun har processlett och följt killarna sedan första träffen 2009.

Trots att sex av sju flyttat till Växjö, 33 kilometer norr om Torne, ser killarna inga bekymmer med att fortsätta engagera sig i föreningen. För dem har klubbstugan på Tornevallen blivit en samlingsplats för att umgås och ses i vardagen.

Men vad är den stora anledningen till att de hållit ihop i så många år och fortsatt engagera sig, trots flytt från orten?

– Gemenskap! Vi brinner för föreningen och älskar att umgås. Men också att vi alltid haft involverade och stöttande föräldrar samtidigt som styrelsen gett oss fria tyglar och ansvar vid tidig ålder.

På frågan om de tror att de skulle vara lika aktiva i föreningen idag utan ungdomsgruppen är svaret ja. Hjärtat för föreningen är för stort.

– Men förmodligen inte på samma nivå. Ungdomsgruppen har gett oss ett stort driv som vi kanske inte hade haft annars.

Det drivet handlar nu om att försöka locka ungdomar till föreningen. Förhoppningen är att de ska starta upp en ny ungdomsgrupp i framtiden. Då får killarna chans att sprida vidare deras kunskap och erfarenhet till nästkommande generation.

Sidan publicerades: 26 oktober 2023

Ungdomsdelaktighet i föreningen

Idrottsrörelsen vill att så många som möjligt ska kunna vara med och idrotta så länge som möjligt, i en så bra verksamhet som möjligt. Varje barn har rätt till att vara med och påverka hur saker och ting går till och ingen har rätt att tvinga barn att göra saker de inte vill. Det står tydligt i idrottens värdegrund.

Ta del av vårt arbetsmaterial för att förstå möjligheter och utmaningar med ungas engagemang i föreningen