Wetterbygden Suns på en lagbild i träningslokalen. 

Wetterbygden Suns – mer än bara basket

2019 startade Wetterbygden Suns, basketlaget som välkomnar alla som har en intellektuell funktionsvariation. Tre år senare består laget av ett tjugotal basketspelare som alla tränar utifrån deras egna förutsättningar och som hittat glädjen för basketen.

Sidan uppdaterades: 14 maj 2024

Vi träffar tränaren Linda Leidefors under en träning i Per Brahe-gymnasiets idrottshall en torsdag i november. Redan innan Linda hunnit in i hallen och träningen är i gång, är spelarna ute och studsar bollar, övar skott och skrattar tillsammans.

Wetterbygden Suns är ett glatt gäng med ett tjugotal basketspelare där alla har en intellektuell funktionsvariation som gör att de kräver ett annat träningsupplägg och en annan spelform än den ordinarie. Laget startade 2019 och trots en pandemi har de regelbundet tränat på genom åren, och intresset har varit stort redan från start. De har lyckats locka spelare i alla åldrar, där den yngsta i dag är 12 år och den äldsta 42. Linda berättar att satsningen inte bara betyder att de får spela basket utifrån deras egna förutsättningar, utan att det handlar om så mycket mer.

– Spelarna får vara med i ett sammanhang, vilket är något som flera av dem kanske inte tillhört innan. De skapar en gemenskap med andra spelare och får nya vänner.
– Det här handlar om allas lika värde och att alla människor ska ha samma rättigheter till att få spela basket på deras nivå. Inom idrotten måste det finnas ett komplement till elitidrotten som inkluderar alla.

Linda Leidefors, ledare i Wetterbygden Suns, visar en övning och tre spelare försöker göra likadant. 

Foto: Linda Leidefors visar en övning för spelarna som tar efter.

Laget tränar en gång i veckan och det är en hög energinivå från samtliga deltagare. Det märks att spelarna tycker det är roligt. De skämtar, skrattar och kommer med egna varianter på övningar. Laget har tidigare spelat enstaka matcher tillsammans, men för ett par helger sedan var det dags för första matcherna i årets upplaga av Basketligan Special. Basketligan special är en rikstäckande serie för basketlag i hela Sverige där alla spelare har någon form av intellektuell funktionsvariation. Matcherna spelas i sammandrag under tre omgångar: en i november, en i februari och sedan slutspel i maj. Första omgången spelades på hemmaplan i Huskvarna i november och lyckan var stor hos spelarna.

– Alla var så glada över att få vara med. Det är en glädje för dem att spela match även om de inte vinner, bara de får vara med och göra en målgest eller heja på sina lagkamrater betyder mycket.

Linda är inte sen på att lyfta inkludering som en viktig del av idrottsrörelsen.

– Vi behöver se till att inkludera alla människor i idrotten eftersom det ger så mycket tillbaka. Vi idrottsföreningar måste ge vårt stöd till samhället och visa att vi är där.

Sidan publicerades: 16 december 2022

Inkludering

RF-SISU Småland arbetar med olika insatser inom inkluderingsarbetet.

Vårt huvudfokus är att förändra attityder och värderingar för att individers olikhet ska ses, förstås, värdesättas och tillvaratas.

På så sätt rustar vi föreningarna med möjligheter för att arbeta för en mer öppen rekrytering och organisation.