Habo Judoklubbs seniorer tränar och skrattar tillsammans. 

Idrott 65+ ger möjlighet till ett aktivt liv för de äldre

Det hela började med att ett gäng seniorer i Habo kommun fick testa på olika idrotter. Flera av deltagarna fastnade för rörelsepassen och i dag tillhör dem Habo Judoklubb som tränar tillsammans varje vecka.

Sidan uppdaterades: 2 januari 2023

Genom ett initiativ från Habo kommun och RF-SISU Småland för ett par år sedan fick flera seniorer chansen att testa på olika idrotter. Dessutom fick de som ville delta i en fallpreventionskurs i grupp där de fick öva på fallteknik. Båda aktiviteterna gav mersmak och flera av deltagarna ville hitta någonstans att regelbundet träffas för att röra på sig. När Habo Judoklubb fick höra om intresset valde de att bana vägen för seniorerna genom att starta upp en träningsgrupp. Patrik Sahlén var inte sen att hoppa på satsningen, och är i dag är ledare på passen.

– Vi kör ett pass med blandad styrketräning, och det har egentligen ingenting med judo att göra.

Nej, den japanska kampsporten är inget vi ser skymten av. I stället håller Patrik i ett hårt styrkepass och det märks att gruppen på drygt 15 personer har tränat tillsammans ett tag. De har koll på vilka övningar som väntar och har blivit starkare ju mer de tränat, berättar Patrik. Äldst i gruppen, tillika äldsta medlemmen i föreningen, är Hans Söderqvist 84 år, som berättar om vad träningen gjort för honom.

– Jag har fått en mycket bättre balans och jag har blivit bättre i min rygg. Dessutom känner jag mig faktiskt piggare.

Passet som Patrik håller har flera viktiga beståndsdelar; kondition, balans och styrka där alla tränar i grupp efter egen förmåga och styrka. De blandar egen kroppsvikt tillsammans med bland annat kettlebells, träningsband och pilatesbollar. Under en timme hinner de med en hel del olika övningar, och det är en som sticker ut lite extra.

– Det är en greppövning där de får greppa en mjuk träningsboll i olika lägen. Det är bra för till exempel artros i fingrar och händer, berättar Patrik.

Patrik har gjort ett bra jobb med att anpassa träningen för seniorerna och det är ingen tvekan om att initiativet från Habo Judoklubb varit lyckat. Måndagarna är uppskattade för deltagarna som dels berättar om hur bra det känns i kroppen att träna, dels vilken gemenskap den här gruppen har skapat. Och det finns en sak som de understryker som extra viktig.

– Fika! Efter varje pass samlas vi, dricker kaffe och äter medhavt fika. Det är ett måste, avslutar en av deltagarna.

Kolla in seniorgänget i Habo Judoklubb i filmen.

Projektstödet Idrott +65 ger äldre chansen att röra på sig

Träning och rörelse för alla åldrar är en viktig del av idrottsrörelsen. Sedan början av året finns ett nytt stöd att söka hos RF-SISU Småland, som riktar sig till målgruppen 65 år och äldre.

Projektstöd IF Idrott +65 syftar till att skapa förutsättningar för föreningar att utveckla sin idrottsverksamhet med målsättningen att idrottsrörelsen ska erbjuda hållbar, utvecklande och inkluderande idrottsverksamhet i förening för målgruppen 65+.

Stödet går att söka inom två huvudområden:

  • Utveckling av föreningens befintliga verksamhet för målgruppen
  • Uppstart av ny verksamhet i föreningen för målgruppen

Läs mer om Projektstöd IF idrott +65 här.

Sidan publicerades: 28 oktober 2022