Diskrimineringsgrunderna
Sidan uppdaterades: 30 maj 2024
Mänskliga rättigheter är det mest fundamentala i vårt samhälle och något som vi värnar om. Att någon utsätts för kränkningar,hot eller våld på grund av vem de är får inte hända.
Tillsammans arbetar vi inom idrottsrörelsen för att förebygga diskriminering genom kunskap och förståelse. När vi respekterar varandra, ser att olikheter är styrkor och får personer i vår omgivning att må bra preseterar både vi och de bättre. Om vi märker ett beteende i vår förening eller vårt lag/grupp som skadar våra medelmmar och medmänniskor har vi en skydlighet att arbeta tillsammans för att ändra på det.
Hur kan föreningen arbeta?
Läs mer på vår sida om Inkludering och vilka stöd och möjligheter som finns där.
Trygg och inkluderande idrott
Riksirdrottsförbundet och SISU har skapat en webbplattform för att guida föreningar att skapa en trygg och inkluderande miljö för sina medlemmar. Det finns både utbildning och samtalsunderlag för de olika delarna.
FÖRsnack
FÖRsnack är RF-SISU Skånes koncept för hur ungdoms-lag och -grupper kan ta upp och prata om ämnen tillsammans i anslutning till träningar. Processen leds av idrottskonsulenter och följs upp för att ta vara på processen och i en ambition att skapa ett mer öppet klimat att ta upp de viktiga frågor som våra unga har.
Föreningsexempel
Vi har varit ute i föreningslivet och hittat goda exempel på arbete som görs. Inpiration för hur ni kan göra i er förening.
Helsingborgs Hockey Club Ungdom
Att skapa förutsättningar för fler var en självklarhet för föreningen. När verksamhet för tjejer kom på tal välkomnade föreningen det och skapade samma möjligheter med bra träningstider och grupper för tjejer precis som för killarna. Den nya verksamheten har dessutom inspirerat att skapa breda grupper även för kill-verksamheten som gör att fler kan ha roligt och träna på lika villkor.
Malmö Historiska Fäktskola
Att alla ska känna sig välkomna är i fokus. Föreningen kallar sig en homogen klubb vilket innebär att alla fungerar ihop. Det spelar ingen roll vem du är eller vad du är - du är medlem. Föreningens arbetssätt med att arbeta inkluderande i beslutsprocessen och att aktivt skapa goda förutsättningar för att nya medlemmar ska vilja ansluta sig till föreningen.
Trällekilla Ridklubb
Föreningen arbetar mycket med funktionsanpassad ridning. Glädjen att se framsteg hos sina medlemmar både fysiskt och psykiskt är oerhört givande. Kunskap och ekonomiskt stöd är dock avgörande för att kunna erbjuda personer med extra behov aktivitet till rimliga kostnader när det gäller just dessa anpassningar.
Bildspråk
Finns representation och en mångfald av till exempel kön, hudfärg, ålder, uttryck och olika funktionsvariationer i era bilder? Hur ser det ut i er bildbank, på er webb och i era sociala medier. Har ni koll på tillgängligheten?
Hur vi använder bildspåk kan påverka mycket om en person känner sig välkommen eller inte. Vikten av att se någon som liknar en själv eller som breddar synen på vem som representerar föreningen kan vara avgörande steg för om en medlem eller blivande medlem känner inkluderande.
Mediemyndighetens digitala utbildning för Könsnormer i vårt samhälle kan hjälpa i tänket hur att bli mer medveten och inkluderande i sitt bildspråk. Denna kan även appliceras på andra faktorer än kön.
Språkbruk
Hur vi pratar med varandra i föreningen är också en viktig del för att alla ska känna sig trygga. Skällsord och kränkningar är uppenbara riskfaktorer för att någon ska känna sig exkluderad eller otrygg - men även att prata så att alla förstår och hänger med är viktigt. Om vi använder förkortningar och specifika termer som inte alla känner till behöver vi vara tydliga och förklara dessa. Att skapa ramar för hur gruppen vill prata och behandla varandra kan vara en god idé. RF-SISU Skånes koncept, Försnack, är ett bra sätt att lyfta dess tankar i gruppen/laget/föreningen.
Länsstyrelsen i Skåne har en guide för inkluderande kommunikation som heter Alla ska med. Den kan ni använda för att lyfta blicken och få nya perspektiv.
Sidan publicerades: 22 mars 2024
Alla föreningar har möjlighet att få hjälp och stöd av RF-SISU Skånes idrottskonsulenter som därmed också stöttar specialidrottsförbunden.