Det ska vara roligt att tävla

Sidan uppdaterades: 10 april 2024

Det ska vara roligt att tävla – det är nog alla överens om. Vi sätter nu fokus på frågan för att öka vuxnas förståelse för sin roll och för vad som är tävling på rätt sätt för barn och unga.

– Tävlingsmomentet är en viktig del av idrotten för att ha roligt och utvecklas. Vi vill prata mer om både missförstånd och möjligheter när det kommer till barn och ungdomars tävlande, säger Malin Träff, talesperson inom barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet.

Vad vill vi lyfta genom att sätta fokus på barns tävlande?

– Att bra tävling för barn handlar om långsiktig utveckling, inte om kortsiktiga resultat.

Läs hela intervjun med Malin Träff här.

Utifrån forskning vet vi – att det som tävlandet ger i just den stunden – är bland det viktigaste med idrottande för många barn.

Tävlingsmomentet är viktigt för många barn och ungdomar oavsett ålder och idrott, men det handlar mycket om tävlandet i stunden. Som att kämpa hårt, använda kroppen, utmana och utmanas och att uppleva spänning tillsammans med andra.

Bra sätt att tävla är alltså en viktig och central del av idrotten där tävlandet ska ge positiva upplevelser från idrotten oavsett vilken nivå de tävlar på. Tävlande på fel sätt kan däremot påverka barn negativt och kan bidra till att barn och ungdomar far illa eller att de slutar idrotta.

Samtala i er förening om bra sätt att tävla

RF-SISU har en lärgruppsplan Pdf, 368 kB. som är ett stöd när du som ledare eller tränare vill prata igenom vad bra sätt att tävla innebär för er förening.

Kontakta våra idrottskonsulenter om ni vill starta en lärgrupp.

Sidan publicerades: 4 april 2024

Alla idrottsföreningar har en egen idrottskonsulent att bolla tankar och idéer med. Vi ger er kraft att utvecklas.

Skriv ut och sätt upp där barn tävlar.