Logotyp

SISU Idrottsutbildarna

2035

Strategisk plan för att nå visionen Idrottsrörelsens folkbildning – världens bästa

Folkbildning med fyra ungdomar som diskuterar rörelse och vila

SISU Idrottsutbildarna 2035

SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens studieförbund som stödjer förbund och föreningar med folkbildning och utbildning.

För att nå visionen Idrottsrörelsens folkbildning – världens bästa behöver vi utforska nya möjligheter och välja riktning. Bra folkbildning och utbildning ska bli ännu bättre och nå fler.

Strategin är såväl en organisationsstrategi för SISU Idrottsutbildarna som en folkbildningsstrategi för idrottsrörelsen, då folkbildning sker i samverkan mellan förbund, föreningar och SISU Idrottsutbildarna.

SISU Idrottsutbildarna 2035 syftar till att SISU Idrottsutbildarna ska stå på egna ben i sitt folkbildande uppdrag och unicitet: att få såväl individer som föreningar inom idrottsrörelsen att utvecklas. Strategin är även en viktig möjliggörare för att vi ska kunna nå målen i Svensk idrott 2035.

I likhet med idrottsrörelsen har SISU Idrottsutbildarna en egen vision, värdegrund och verksamhetsidé som linjerar med idrottsrörelsens.

  • Visionen är ett drömläge och ger en gemensam bild av det vi vill uppnå: Idrottsrörelsens folkbildning – världens bästa.
  • Verksamhetsidén tydliggör SISU Idrottsutbildarnas uppdrag: Vi erbjuder folkbildning i idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
  • Värdegrunden beskriver de värden som ska genomsyra folkbildningen: glädje och gemenskap, demokrati och delaktighet, allas rätt att vara med, och rent spel.

Med avstamp i tre utgångpunkter tar strategin fart mot tre övergripande mål mot 2035. De tre möjliggörarna (som du hittar längre ner på sidan) är avgörande för att vi ska lyckas.

En hållbar strategi

Hållbar utveckling, med hänsyn till social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet, behöver genomsyra all folkbildning och utbildning och därför finns alla tre dimensionerna av hållbarhet integrerade i SISU Idrottsutbildarna 2035. Det finns dock ett behov av att öka kunskapen om hur idrottsrörelsen kan minska sin miljö- och klimatpåverkan. Därför har ansvaret för miljö- och klimatpåverkan tydliggjorts i ett eget delmål.

Utgångpunkter

  1. Som idrottsrörelsens studieförbund ska SISU Idrottsutbildarna bidra till idrottsrörelsens utveckling genom folkbildning och utbildning. Målgrupp för verksamheten är hela idrottsrörelsen: specialidrottsförbund och medlemsorganisationer, dess föreningar och föreningars medlemmar.
  2. Folkbildning omfattar utbildning och bildning som kompletterar varandra. Det innebär en kombination av formellt och icke formellt lärande som bidrar till att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
  3. Med folkbildning utvecklas individen såväl som idrottsrörelsen. SISU Idrottsutbildarnas verksamhet bedrivs både utifrån ett samhällsperspektiv och ett idrottsperspektiv. Verksamheten har såväl ett egenvärde för individen som ett mervärde för idrotten och samhället.

A

Mål - Stärkt ledarskap

Ledarskap är en färdighet som är eftertraktad i samhället. Många får sin första ledarerfarenhet i en förening och en av idrottsrörelsens styrkor är att nya ledare kontinuerligt engageras. Att vara ledare i en förening stärker individen.

Även om idrottsrörelsen har tagit stora kliv mot tryggare, mer inkluderande och jämställd idrott finns mycket kvar att göra. De utmaningar som idrottsrörelsen står inför ställer krav på ett ökat antal kompetenta aktivitets- och organisationsledare i alla åldrar som kan främja en långsiktig utveckling inom idrotten. SISU Idrottsutbildarnas verksamhet är därför mycket viktig för att kontinuerligt stödja och stärka ledarskapet genom folkbildning och utbildning.

Tre ledare genomgår folkbildning

En central fråga för idrottsrörelsen är rekrytering av nya – inte minst unga – ledare, och att behålla dem över tid. SISU Idrottsutbildarna möter flest ledare i samhället och bidrar till idrottsrörelsens roll som Sveriges största och främsta ledarskola.

SISU Idrottsutbildarna ska finnas nära idrottsföreningar i hela landet och möjliggöra utveckling av kunniga, empatiska och, engagerade ledare genom att erbjuda ett varierat utbud av folkbildning och utbildning. Att lära av varandra och reflektera tillsammans är ett viktigt komplement till det formella lärandet.

SISU Idrottsutbildarna ska bidra till att utveckla former för att fler ska vilja och kunna engagera sig som ledare. SISU Idrottsutbildarna ska utveckla stödet till föreningar där unga ledare prioriteras.

SISU Idrottsutbildarna ska erbjuda folkbildning och utbildning som stöd till förbund och föreningar att leda sin organisation och ha ett gott ledarskap i idrottsaktiviteterna.

Det ska vara en självklarhet i förbund och föreningar att ingen missgynnas eller behandlas sämre baserat på kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Genom sitt utbud inom ledarutveckling vill SISU Idrottsutbildarna bidra till en trygg, inkluderande och jämställd idrott.

B

Mål – Stärkt folkbildning för alla i förbund och föreningar

Idrottsrörelsen är en plats för alla som vill vara med - oavsett bakgrund och förutsättningar. En stor andel av alla föreningar känner till och tar del av SISU Idrottsutbildarnas folkbildande verksamhet och utbud. Bland deltagarna råder en jämn könsfördelning och varannan deltagare är yngre än 25 år. Att nå ökad mångfald är en utmaning. För få deltagare med olika etnisk bakgrund deltar idag i folkbildningsverksamheten och det finns behov av ökade insatser för att inkludera personer med funktionsnedsättning. Omfattningen av SISU Idrottsutbildarnas verksamhet varierar också i olika delar av landet beroende på storlek, antal föreningar, ekonomiska förutsättningar och arbetssätt.

Deltagarundersökningar visar att föreningar och individer som tar del av SISU Idrottsutbildarnas verksamhet är nöjda och återkommande. Bland de som inte deltar är kännedomen om vad SISU Idrottsutbildarna är och gör låg, och steget att ta del av SISU Idrottsutbildarnas utbud för stort. 2035 är detta steg betydligt kortare genom att SISU Idrottsutbildarnas verksamhet är attraktiv och välkänd.

Två flickor folkbildning

SISU Idrottsutbildarna ska öka antalet deltagare i folkbildningen och fortsätta arbeta för att nå fler som idag inte är representerade i verksamheten.

SISU idrottsutbildarna ska stärka sin position som idrottsrörelsens studieförbund och stärka sitt varumärke genom ett tydligt erbjudande och ökad kännedom om verksamheten.

SISU Idrottsutbildarna ska fortsätta att verka lokalt och bli bättre på att anpassa och förenkla verksamheten enligt föreningens eller individens förutsättningar oberoende av var föreningen/individen befinner sig.

C

Mål – Hållbara förbund och föreningar

Hållbara förbund och föreningar bedrivs utifrån ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart perspektiv. Idrottsrörelsen är socialt trygg och inkluderande. Föreningen tar ett ansvar för sin miljö- och klimatpåverkan och för att ha en god demokratisk styrning. Föreningen bedriver också en ekonomisk hållbar verksamhet som bland annat innebär att säkerställa ansvarsfulla partnerskap och förebygga korruption.

Det är inte självklart att alla vet vilka rättigheter, möjligheter och skyldigheter en medlem har i en förening. En stor del av SISU Idrottsutbildarnas arrangemang handlar om föreningsutveckling och föreningsdemokrati och för många är det i en idrottsförening man för första gången lär sig om demokratiska arbetssätt.

Idrottande kommer alltid ha en påverkan på miljön. För att träna och tävla behöver vi resa, använda kläder och utrustning, och ha någonstans att vara. Idrottsrörelsen behöver ta ansvar för sin miljö och- klimatpåverkan. Det ställer krav på̊ kunskap och kompetens hos specialidrottsförbund, idrottsföreningar, evenemangsarrangörer och inte minst på SISU Idrottsutbildarna.

Digitalisering och användandet av effektiva digitala tjänster och verktyg skapar stora möjligheter till att underlätta administration och utveckla idrottsverksamheten. Lyckas föreningar och förbund dra nytta av digitala verktyg bidrar det till större möjligheter för en bättre idrottsverksamhet.

Post it lappar och brainstorming

För att säkerställa att aktiva och ledare har en god kunskap om hur en förening ska bedrivas och fungera behöver folkbildning och utbildning i föreningsutveckling och föreningsdemokrati bli mer tillgänglig och engagera ännu fler. Det stärker såväl individen, föreningen och förbundet som samhället i stort.

Föreningar och förbund bedriver ekonomiskt hållbara verksamheter. Det innebär bland annat att säkerställa ansvarsfulla partnerskap och förebygga korruption.

Det är viktigt att alla inom idrottsrörelsen anpassar sig till den digitala omställningen som sker i samhället. Den digitala mognaden och kompetensen behöver förstärkas.

SISU Idrottsutbildarna ska bidra till att öka den digitala förståelsen och kunskapen hos aktiva och ledare genom att erbjuda ett varierat digitalt utbildningsutbud.

SISU Idrottsutbildarna ska bidra till idrottsrörelsens minskade miljö- och klimatpåverkan genom att vidareutveckla befintligt utbud och erbjuda ett rikt folkbildnings- och utbildningsutbud. Med ökad kunskap kan föreningen enklare ta ansvar för sin miljö- och klimatpåverkan.

Möjliggörare för samtliga mål

Digital utveckling, samverkan, kommunikation och marknadsföring är viktiga områden som behöver utvecklas för att lyckas med SISU Idrottsutbildarnas strategiska plan. Möjliggörarna är:

  • Digital utveckling och stärkt digital förmåga.
  • Samordning och samverkan inom idrottsrörelsen.
  • Kommunikation om, och marknadsföring av, SISU Idrottsutbildarna.

För att SISU Idrottsutbildarna ska lyckas nå sina mål behöver idrottsrörelsen anpassa sig till den digitala omställningen som sker i samhället. Ett viktigt uppdrag för SISU Idrottsutbildarna är att höja den digitala förmågan inom idrottsrörelsen.

Att idrottsrörelsen är så bred är en styrka som bör tas tillvara på. Förbund och föreningar som lär av varandra är en framgångsnyckel till att nå målen i SISU Idrottsutbildarna 2035. Samordningen av utbildnings- och folkbildningsinsatser är central och vilar i hög utsträckning på SISU Idrottsutbildarna.

Tydlig kommunikation och inte minst marknadsföring är förutsättningar för att stärka kunskapen och kännedomen om SISU Idrottsutbildarna såväl inom som utanför idrottsrörelsen.

Tabell med rubriken "Mål och delmål SISU Idrottsutbildarna". En översikt över de mål och delmål som ingår i SISU Idrottsutbildarna 2035.