
Utbildningskoncept för en tryggare idrott
Projektet Motverka sexuella övergrepp inom idrotten samarbetar under våren med kommuner i Västra Götaland för att sprida det nya utbildningskonceptet Skammen och forma en ännu tryggare idrottsmiljö.
Sidan uppdaterades: 27 februari 2025
- Vi har hittills haft dialog med 43 av våra 49 kommuner om projektet. Positiviteten har varit enormt stor och många kommuner har gått in med ett stort engagemang i detta. Tillsammans med kommuntjänstepersonerna återstår nu rekrytering och genomförande av utbildningarna i föreningarna samt att se till att sätta ordentligt ljus på detta ämne, säger Thomas Gehöör som projektleder arbetet.
Utbildningen riktar sig till föreningsaktiva ungdomar (13–18 år) och syftar till att öka kunskapen kring sexuella övergrepp och bidra till ännu tryggare föreningar och samhälle. Till grund för utbildningen ligger filmen nedan som föder diskussioner om inkilnings- och omklädningskultur samt hur vi kan agera som träningskompis för att säga ifrån och stötta varandra vid utsatthet.
Glädjande är det dessutom att kända idrottsprofiler vill engagera sig som ambassadörer i projektet. Senast i raden att ansluta sig till gruppen av ambassadörer är Edwin Aspenbäck, landslagsspelare i handboll med HK Guldkroken Hjo som moderklubb.
- Idrott ska vara förknippat med glädje och gemenskap, hjälp till att låta det förbli så, vill Edwin förmedla till våra idrottsungdomar.
Alice Ek som är kommunikationsansvarig i projektet och gläds åt att Edwin tagit klivet in i gänget.
- Vi upplever att många idrottsprofiler vill bidra genom sin plattform och tycker att det är ett viktigt arbete som görs, säger hon.
Hittills har dessa föreningar anslutit till projektet och kommer att låta sina ungdomar utbildas i ämnet: Öckerö IF, Vara SK, Wårgårda IBK, IF Mölndal Hockey, Kungälvs HK, HK Guldkroken Hjo, GAIS Fotboll, IK Gauthiod, Eds FF, Hörnebo SK och Nödinge SK.
Är ni också intresserade av att ansluta eller vill veta mer? Läs mer om projektet här eller kontakta Thomas Gehöör, thomas.gehoor@rfsisu.se, tel 070-926 58 94, alternativt er RF-SISU-konsulent.
Sidan publicerades: 27 februari 2025