Ledarsatsning gav nya ideella krafter inom idrotten

En riktad satsning med folkbildningen som metod har gett fler ledare till idrottsföreningar runt om i länet.
– Det är glädjande att föreningarnas ansträngningar och deras samverkan med oss som studieförbund lett till så tydliga resultat, säger Bengt Palmér, RF-SISU Västra Götaland.

Sidan uppdaterades: 26 februari 2025

Engagerade ledare är en förutsättning för föreningsidrotten i Sverige. Det är de som möter barn, unga, vuxna och äldre varje vecka och som finns där som extra vuxen för medlemmar i idrottsföreningen. Efter pandemin signalerade många specialidrottsförbund att de tappat ideella krafter såsom ledare, domare och funktionärer – och att de hade utmaningar att locka dem tillbaka.

Som en del av återstartsarbetet har Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna, med sina 19 RF-SISU distrikt med personal över hela landet, under perioden 2022-2024 lagt extra resurser på att stötta idrottsföreningar i arbetet för att locka tillbaka och få nya idrottsledare.

– I den här satsningen har RF-SISU:s lokala idrottskonsulenter jobbat nära idrottsföreningarna för att stötta dem utifrån de signaler som deras specialidrottsförbund gett oss. Det finns ett behov av fler ideella krafter för att göra verksamheten mer hållbar, säger Bengt Palmér, projektkoordinator som varit samordnare för satsningen.
Han fortsätter.
– Här ser vi att det går att lyckas med rekrytering av ledare genom folkbildningsverksamhet, det vill säga att träffas för lärande samtal, processarbeten, föreläsningar och utbildningar – med fokus på ledarskap.

Charlotta Stenhem är verksamhetsområdeschef för Folkbildning och utbildning på SISU Idrottsutbildarnas centrala organisation i Stockholm.
– Att nu kunna visa att vi både varit snabbfotade i arbetet och att det gett effekter i numerär och extra effekter är viktigt för idrottsrörelsens framtid, säger hon.

Som uppföljning av Ledarsatsningen har enkäter skickats till deltagande idrottsföreningar. Svaren visar att satsningen är en stor framgång, med konkreta resultat i form av ett stort antal nyrekryteringar.

En av föreningarna svarar så här på frågan om vilka effekter satsningen har haft.

”Vi har samlat ledare och diskuterat kring (studie)materialet ”Samla ledarteamet” i vårt lag. Det har gett oss större förståelse för varandra och våra olika kompetenser och erfarenheter. Vilket har gjort det lättare att dela uppgifter, säsongsplanera och tydlighet till barnen ledare emellan. Med detta kunde vi även bli bättre på att kommunicera ut vad det är för stöd vi behöver och vill ha från föräldrar kring laget. Då lyckades vi engagera en ny ledare och få fler runt laget att ställa upp som funktionärer vid arrangemang och förstå att vi alla gör det tillsammans.”

En annan av deltagarna svarar.

”Genom att visa att vi vill satsa på våra ledare vill de vi har vara kvar och känner behovet att vidareutbilda sig, och vill/gör det. Det leder även till att flera vill engagera sig då vi visar på ett engagemang runt våra ledare.”

Föreningarna uppger också att satsningen har resulterat i flera mjuka värden – sådant som bidrar till en positiv utveckling för såväl individer och föreningar som för lokalsamhället:

Ökad sammanhållning och glädje

Bättre stämning och framtidstro

Större kunnande och bättre gruppkänsla

Tydligare ledarskap

Effektiv kommunikation

Utveckling av ledare

FAKTA: Ledarsatsningens effekter
Siffror för Sverige (inom parentes Västra Götaland)

  • Det är 257 (81) idrottsföreningar som svarat att de genom satsningen fått nya ledare, funktionärer eller domare i utvärderingen.
  • Totalt har tillkommit 3 762 (639) nya personer i de rollerna.
  • 1 840 (315) idrottsföreningar har deltagit.
  • Tillsammans har 43 963 (4420) personer varit med vid utbildning och folkbildningsaktiviteter.

För mer information kontakta:
Bengt Palmér, projektkoordinator
073-435 46 33 / bengt.palmer@rfsisu.se

Sidan publicerades: 26 februari 2025