
"Lärgruppen är ett enkelt och effektfullt sätt att utvecklas tillsammans"
Genom att starta en lärgrupp öppnar du och din förening upp för nya tankar, idéer och kunskaper. "Det är ett klokt och enkelt steg på vägen mot nya mål", säger Göran Risp, verksamhetsledare för folkbildning på RF-SISU Västra Götaland.
Sidan uppdaterades: 16 oktober 2024
Att vara med i en idrottsförening kan innebära så mycket mer än bara träningar, matcher och tävlingar. Det är också en plats för lärande och goda samtal som utvecklar dig som individ, och din förening i stort. När människor i en förening möts och växer tillsammans – det är vad idrottsrörelsens folkbildning handlar om.
Folkbildning är del av vårt uppdrag
RF-SISU Västra Götaland är en samlad stödorganisation för föreningsidrotten i distriktet. SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund och som dess regionala del arbetar vi med att stötta och utveckla föreningar, förbund och individer.
Begreppet folkbildning innebär en form av lärande där deltagarna själva bestämmer vad de vill veta mer om. Det viktigaste är själva mötet mellan människor och att lära av varandra genom samtal. Vanligast är att man träffas, pratar och reflekterar över ett ämne som man har valt. Den metoden kallas för lärgrupp.
Göran Risp är verksamhetsledare för folkbildning på RF-SISU Västra Götaland. Han sitter på lång erfarenhet och stor kunskap om folkbildning inom idrotten.
– Det finns flera metoder men just lärgruppen brukar passa för de flesta föreningar. Utgångspunkter är frivillighet, lust att delta, närhet och tillgänglighet. Det är på många sätt det perfekta verktyget!
”Enkelt och effektfullt”
Lärgrupp är också den verksamhetsform som används mest i RF-SISU:s samverkan med föreningar.
– Lärgruppen är hjärtat som ger puls och kraft åt föreningsutvecklingen, säger Göran Risp och fortsätter. Det är ett enkelt och effektfullt sätt att utvecklas tillsammans.
Temat kan vara i princip vilket som helst. Till exempel att lära mer om sin idrott, prata om kost, hur man är en bra kompis, ledarutveckling eller planering av ett arrangemang. Det viktigaste är att ämnet känns intressant och meningsfullt.
Varje lärgrupp ska ha en lärgruppsledare, alltså någon som leder samtalet. Gruppen kan träffas fysiskt eller digitalt och man kan också göra studiebesök eller bjuda in en expert som föreläser.
Kvibergs Handbollsklubb utvecklas genom lärgruppen
Kvibergs HK är ett fint exempel på hur föreningen och de aktiva utvecklas tillsammans genom lärgruppen. Se filmen där de berättar mer:
Idrottskonsulenten stöttar
Genom att starta en lärgrupp i samarbete med RF-SISU Västra Götaland får föreningen det stöd som kan behövas för att komma i gång och för att komma i mål.
Kontakta din förenings idrottskonsulent för att komma igång med lärgruppen!
Läs mer
Här hittar du mer information om lärgruppen, lärgruppsledaren och folkbildning i stort
Sidan publicerades: 16 oktober 2024