Juridiskt stöd

Sidan uppdaterades: 13 februari 2024

På RF-SISU Västra Götaland finns vi till din hjälp i juridiska frågor. Det moderna föreningsarbetet är omgärdat av många lagar och regler. Att vara föreningsledare är därför inte alltid helt enkelt. Kraven från omgivningen blir allt större på de ideella organisationerna, framförallt från myndighetsutövande organ.

Kontakta oss om ni har någon fråga som ni är osäkra på i din förening eller ditt förbund. Kan vi inte svara finns lösningen oftast hos Riksidrottsförbundets duktiga juridiska experter.

Bilda idrottsförening

Varannan svensk är medlem i en idrottsförening. Idrotten är vår överlägset största och mest levande folkrörelse, med cirka 19 000 föreningar i 72 specialidrottsförbund (SF).

Läs mer om att bilda en idrottsförening

Idrottens redovisning

Även ideella föreningar ska följa bokföringslagen – annars riskerar de bestraffning. RF har tagit fram ett stöd för att avlasta föreningarna i detta arbete.

Läs mer om Idrottens redovisning på Riksidrottsförbundet webbplats

Personuppgifter idrotten

Inom idrottsrörelsen behandlar vi många olika typer av personuppgifter för att vardagen ska fungera. Sedan 25 maj 2018 gäller EU:s nya dataskyddsförordning (GDPR) som innebär ett stärkt skydd för enskildas personliga integritet och ställer hårdare krav på hur personuppgifter får behandlas.

Läs mer om personuppgifter

Arbetsgivaralliansen hjälper dig i arbetsgivarrollen

Är din förening arbetsgivare? Då gäller det att ha kunskap inom många områden. Anställningsformer, arbetstider, löner, arbetsgivaravgifter, försäkringar, semester, rehabilitering, uppsägningar, varsel, samverkan och arbetsmiljöansvar är några saker man måste tänka på. Arbetsgivaralliansen är idrottens arbetsgivarorganisation.

Läs mer på Läs mer på Arbetsgivaralliansens webbplatsSidan publicerades: 26 oktober 2022

KONTAKT