.jpg)
Fler unga i rörelse – ny statistik visar positiv utveckling i Västmanland
Idrottsrörelsen i Västmanland ser en glädjande ökning av barn och ungdomars idrottande. Ny statistik från LOK-stödet 2024 och Idrottsklivet visar att fler unga rör sig mer – en utveckling som är särskilt tydlig bland flickor.
Sidan uppdaterades: 8 april 2025
Ny statistik visar att antalet deltagartillfällen i Västmanland ökat med cirka tre procent mellan 2019 och 2024. Ökningen är särskilt märkbar i åldersgruppen 7–16 år, där både flickor och pojkar i allt större utsträckning deltar i föreningsidrotten.
Statistik per kommun i Västmanland
När vi fördjupar oss i statistiken kommun för kommun, blir det tydligt att flera delar av Västmanland gör positiva framsteg. Sala kommun lyser starkt, med en tillväxt på över 20 procent jämfört med 2019.
Arboga visar också på glädjande siffror, där antalet deltagartillfällen ökat med över 6 000. Den mest anmärkningsvärda ökningen syns bland flickor i åldern 7–12 år, där deltagandet nästan fördubblats, från 9 145 till hela 15 500.
Även Norberg visar starka siffror. Där har flickor i samma åldersgrupp ökat sitt deltagande med 74 procent – från 2 821 till 4 921 deltagartillfällen.
- Det är tydligt att idrottsföreningar gör ett bra jobb i våra kommuner. När vi ser en sådan tydlig ökning bland unga flickor i till exempel Arboga och Norberg, vet vi att våra riktade insatser för återhämtning har fungerat. Det finns dock fortfarande grupper som inte är på samman nivåer som 2019, där behöver vi ha ett ökat fokus framöver, säger Edwin O’Brien-Rodney, ansvarig för verksamhetsutveckling hos RF-SISU Västmanland.
Idrottsklivet – en viktig insats i helheten
Parallellt med den generella ökningen i länet ser vi också positiva resultat i områden där satsningen Idrottsklivet är aktiv, vars syfte är att stärka föreningsidrotten i områden med lägre idrottsdeltagande. Ett exempel är stadsdelen Bäckby i Västerås, där deltagandet i åldersgruppen 7–25 år ökat med 1,7 per 100 invånare mellan 2022 och 2023.
Det är dock viktigt att poängtera att även om ökningen är glädjande, går det inte med säkerhet att fastställa att den direkt beror på regeringsinitiativet Idrottsklivet – flera faktorer kan spela in. Insatser inom ramen för satsningen har ändå skapat nya möjligheter för barn och unga att möta idrotten.

Från vänster: Hanna Koivisto och Frida Storm Nilsdotter, ansvariga för Idrottsklivet hos RF-SISU Västmanland
– Vi kan se att fler barn deltar i föreningsidrotten på Bäckby. Även om det inte går att säga exakt vad som orsakat ökningen, vet vi att närvaro, relationsbyggande och föreningsstöd gör skillnad – och där spelar Idrottsklivet en viktig roll, säger Frida Storm Nilsdotter, ansvarig för Idrottsklivet hos RF-SISU Västmanland.
Långsiktigt arbete krävs för att nå fler
Trots den positiva utvecklingen i flera kommuner finns det fortfarande skillnader inom länet. I områden med sociala och ekonomiska utmaningar är deltagandet fortsatt lägre, särskilt bland flickor och äldre ungdomar. Det krävs ett fortsatt målmedvetet och långsiktigt arbete för att nå ut till dessa grupper.
– Vi vet att det tar tid att skapa hållbara idrottsvanor – särskilt i områden där barn och unga inte haft samma förutsättningar historiskt. Det är därför vårt arbete med stöd till ledare och föreningar är så viktigt. Det här är inget sprintlopp – det är ett maraton, säger Edwin O’Brien-Rodney.
Framtiden ser ljus ut för idrotten i Västmanland
Trots utmaningarna visar siffrorna att idrottsrörelsen i Västmanland är på rätt väg. Med fortsatt stöd och engagemang från alla involverade parter kan vi förvänta oss att ännu fler barn och ungdomar i länet får möjlighet att delta i idrottsaktiviteter och ta del av de positiva effekterna av fysisk aktivitet och gemenskap i föreningslivet.

Trots utmaningarna visar siffrorna att idrottsrörelsen i Västmanland är på rätt väg
– Vår roll är att stötta föreningarna i att nå fler – och att sänka trösklarna så att alla barn och unga, oavsett bakgrund eller bostadsort, känner sig välkomna i idrottsrörelsen. Det är så vi bygger en stark och levande idrott i hela Västmanland, avslutar Edwin O’Brien- Rodney.
Förklaring statistik:
Deltagartillfällen redovisas varje år i den så kallade LOK-statistiken. Förkortningen LOK står för statligt lokalt aktivitetsstöd, och avser stöd till idrottslig föreningsverksamhet för barn och ungdomar mellan 7 och 25 år (för deltagare med funktionsnedsättning finns ingen övre åldersgräns). Ett deltagartillfälle avser varje gång en individ medverkar på en LOK-stödsaktivitet.
Rapport LOK-statistik 2024Pdf, 354 kB.Länk till ett dokument
Information om LOK-stöd och LOK-statistik år för år
Uppföljning av deltagandegraden i områdena inom Idrottsklivet
För mer information kontakta
Edwin O’Brien-Rodney
Verksamhetsutvecklare RF-SISU Västmanland
010-476 48 10
edwin.obrienrodney@rfsisu.se
Sidan publicerades: 8 april 2025