
Brist på idrottsanläggningar i nya områden
Nybyggda stadsdelar har sämre tillgång till idrottsanläggningar jämfört med äldre områden. Det visar en rapport som Riksidrottsförbundet presenterar idag. Utmaningen märks även i Västmanland, där idrottens behov inte alltid vägs in i stadsplaneringen i tillräcklig utsträckning.
Sidan uppdaterades: 11 mars 2025
I bostadsområden byggda mellan 2001 och 2020 är tillgången till fotbollsplaner, idrottshallar och gymnastiksalar betydligt sämre än i äldre områden. Detta innebär att invånare i nyare bostadsområden har längre avstånd till närmaste idrottsanläggning. Forskning visar att det finns ett starkt samband mellan närhet till idrottsanläggningar och barns fysiska aktivitet. Barns deltagande i idrottsverksamhet riskerar att försvåras av de hinder som är inbyggda i moderna bostadsområden.
Situationen i Västmanland
Även i Västmanland finns utmaningar när det gäller tillgången till idrottsanläggningar. Stadsutvecklingen har ofta prioriterat bostäder och kommersiella ytor framför idrottsanläggningar, vilket kan påverka möjligheterna till fysisk aktivitet och föreningslivets utveckling.
-Det är avgörande att idrottens behov beaktas redan i planeringsprocessen. Vi behöver långsiktiga lösningar som säkerställer att barn, ungdomar och vuxna har rimlig tillgång till idrottsanläggningar i sina närområden, säger Kristin Pleick, distriktsidrottschef RF-SISU Västmanland.
Riksidrottsförbundet presenterar idag en rapport där tillgången till olika typer av idrottsanläggningar jämförs mellan områden som är byggda under olika tidsperioder. Utöver att nybyggda områden har sämre tillgång till idrottsytor framkommer även att jämfört med områden byggda på 60- och 70-talet är besökstrycket högre på de idrottsytor som finns. Fler behöver helt enkelt samsas om samma yta.
-Det är viktigt att vi arbetar aktivt för att säkerställa en tillräcklig tillgång till idrottsanläggningar för att möta både dagens och framtidens behov. Vi ser att anläggningsfrågan blir alltmer akut och att vi behöver få till en dialog med kommunerna om hur vi kan planera mer hållbart, säger Edwin Obrien Rodney, ansvarig för anläggningsfrågor hos RF-SISU Västmanland.
Så kan vi möta utmaningarna
För att möta dessa utmaningar samarbetar RF-SISU Västmanland med kommuner, idrottsföreningar och i vissa fall även näringslivet för att hitta hållbara lösningar.
-Vi har ett tätt samarbete med kommuner och idrottsföreningar för att säkerställa tillgången till idrottsanläggningar. Vi har även ett samarbete med näringslivet i vissa kommuner, då vi ser att samverkan med fler parter gör att vi kan dela resurser, vilket leder till större investeringar i idrottsanläggningar och främjar långsiktiga hållbara lösningar, säger Edwin Obrien Rodney.
En grundläggande förutsättning för ett starkt föreningsliv är att idrottsföreningar har en pålitlig tillgång till platser för idrott. Idag är det brist på planer, hallar och andra idrottsanläggningar och miljöer. Riksidrottsförbundets anläggningsenkät från 2022 visar att en av fyra föreningar upplever en brist på tider eller plats för sin verksamhet. Störst är problemet i större och/eller växande städer.
Om rapporten
Rapporten ”Tillgång till idrott i nybyggda områden” har tagits fram av Spacescape på uppdrag av Riksidrottsförbundet. I studien beskrivs hur tillgången varierar mellan områden byggda under olika tidsperioder. Tre anläggningstyper har studerats: bollplaner, gymnastiksalar och idrottshallar.
Sidan publicerades: 11 mars 2025