
Fagersta AIK Hockeys eldsjäl inspirerar med folkbildning
I Västmanlands idrottsvärld lyser en stjärna extra klart denna månad. Jonas Karlsson, tränare för P12 i Fagersta AIK Hockey, har utsetts till månadens lärgruppsledare av RF-SISU Västmanland.
Sidan uppdaterades: 29 oktober 2024
Jonas Karlsson, 40 år, med en passion för både ishockey och folkbildning, visar han hur lärgrupper kan stärka föreningslivet. Genom sitt arbete med lärgrupper har Jonas inte bara främjat fysisk aktivitet och gemenskap, utan också skapat en plattform där kunskap och erfarenheter delas och växer.
Fagersta AIK, föreningen Jonas representerar, har fler ungdomslag än på länge. Med lag från hockeyskola, U11-U15, och ett samarbete med Säters IF för U16, arbetar föreningen aktivt för att behålla spelare länge.
Glädjen i att leda
Att bli utnämnd till månadens lärgruppsledare är en stor ära för Jonas.
- Det känns fantastiskt roligt!, säger han med ett leende.
För Jonas är det roligaste med att vara ledare att se glädjen hos barn och ungdomar.
- Barnens utveckling och att sprida glädjen för ishockey vidare är det bästa med att vara ledare. I dagens samhälle, med mycket stillasittande, är det viktigt att barn och ungdomar hittar en idrott eller aktivitet där de kan växa och förstå vikten av rörelse, förklarar han.
Att växa tillsammans genom lärgrupper
Fagersta AIK inledde sitt arbete med lärgrupper efter dialog och stöd från sin idrottskonsulent på RF-SISU Västmanland. Mestadels har de diskuterat vad man kan göra utanför själva utövandet av hockeyn för att utvecklas.
- Vi har, bland annat, genomfört ett projekt med en fystränare från Leksands IF som föreläste om fysträning och kost som vi sedan arbetat vidare med, berättar han och fortsätter:

Implementerandet av lärgrupper har lett till mer delaktighet i Fagersta AIK Hockey (generell bild tagen från Bildbyrån)
- Fystränaren kommer ursprungligen från Fagersta och har spelat hos oss tidigare. Det är extra roligt, berättar Jonas.
Föreningen planerar nu att utöka lärgrupperna med hockeyteori och andra teman framöver.
Fördelarna med lärgrupper
Jonas pratar om de olika fördelarna med att använda sig av lärgrupper som verksamhetsmetod för utveckling i föreningen.
- En stor fördel som jag ser är att deltagarna blir mer delaktiga och får ta del av information samt viktiga delar tillsammans som en grupp. Man upptäcker nya fördelar efter varje tillfälle skulle jag säga, berättar han.
Responsen från deltagarna har varit positiv.
- Deltagarna medverkar gärna och varit väldigt engagerade i det vi gjort och det tror jag kommer fortsätta, konstaterar han.
"Lett till en större gemensam förståelse"
Arbetet med lärgrupper har redan gett resultat.
- Lärgrupperna har lett till en större gemensam förståelse kring, bland annat, hockeyfys bland ledare och spelare, som har fått ta del av detta tillsammans i sina lag, avslutar Jonas.
Jonas Karlsson är ett lysande exempel på hur folkbildning och lärgrupper kan stärka föreningslivet. Hans engagemang och passion för ishockey inspirerar inte bara hans egna spelare, utan även andra föreningar att använda folkbildningens metoder med stöd från RF-SISU Västmanland.
Nominera din ledare
Vill du nominera någon från din förening till månadens lärgruppsledare?
Klicka här för att nominera
Sidan publicerades: 29 oktober 2024
Vad är månadens lägruppsledare?
Varje månad sätter RF-SISU Västmanland extra ljus på det fantastiska folkbildningsarbete som sker i länets föreningar genom att utse månadens lärgruppsledare.