Ny utbildning ska hjälpa idrottsföreningar att skapa en trygg och jämställd idrottsmiljö

Idrottsföreningar i Västmanland har nu chansen att utvecklas inom inkludering, jämställdhet och våldsförebyggande arbete genom den nylanserade utbildningen "Jämställd idrott fri från våld" framtagen av Västerås Stad, RF-SISU Västmanland och Länsstyrelsen.

Sidan uppdaterades: 31 januari 2024

Utbildningen bygger på metoden mentorer i våldsprevention, MVP, en forskningsbaserad metod för att förebygga och stoppa våld. I utbildningen MVP Idrott får idrottsföreningar möjlighet att utvecklas inom inkludering och jämställdhet, våldsförebyggande arbete och ledarskap. Bland annat går man igenom triaden av mäns våld - mot kvinnor, mot andra män och mot sig själva.

Utbildningen erbjuds nu till idrottsföreningar i länet och har under januari genomförts för första gången tillsammans med ungdomsledare från Västerås Fight Club.
Föreningens ordförande, Jörgen Hamberg, delar med sig av sina erfarenheter av utbildningen:

- För oss har utbildningen utvecklat våra ledare till att stödja föreningens värderingar. Om alla idrottsföreningar har ordning på sina värderingar och en aktiv vaken tränarstab med kunskaper i ämnet så kan vi från föreningsnivå ta del av kampen mot att bryta en skenande våldspiral generellt samt belysa existerande patriarkala förtryck, berättar han och fortsätter:

- Med en tydlig förståelse så kan vi göra en betydande del i att göra samhället till en varmare och tryggare plats, avslutar han.

Läs mer om utbildningen här

För intresseanmälan till utbildningen MVP Idrott, kontakta Oscar Uusitalo:
oscar.uusitalo@rfsisu.se

Sidan publicerades: 30 januari 2024