Elever i Kungsör fick prova över tio olika idrotter: "Väldigt roligt att röra på sig"

Under förra veckan fick elever i årskurs tre och fyra från skolor i Kungsörs kommun möjlighet att prova på ett stort antal idrotter och aktiviteter. Initiativet genomfördes i samarbete mellan RF-SISU Västmanland, Kungsörs kommun, föreningslivet i Kungsör och Västra Mälardalen. 

Sidan uppdaterades: 14 mars 2023

Mellan klockan 8.15-13.15 i torsdags förra veckan medverkade uppskattningsvis 200 elever på prova-på dagen. Ett stort antal föreningar var på plats för att ge eleverna möjlighet att testa just deras idrott, bland annat innebandy, simning, boxning, skridskor, bordtennis och många fler.

Två av deltagarna som medverkade under dagen var Telise och Kinda från Kung Karl skolan i Kungsör. De går i fyran och såg fram emot dagen.

- Vi tycker att den här dagen är suberbra! Det är väldigt roligt att röra på sig och testa nya saker, säger Telise och Kinda fortsätter:

- Jag ser mest fram emot att träffa hästarna och prova boxning. Jag har testat båda två förut och jag älskade det, det är mycket roligare än att sitta still, säger Kinda med ett leende.

Elever

Telise & Kinda

"Alla är välkomna"

En utav föreningarna som var på plats under dagen var Bordtennisklubben Kungsör. Joakim Carlsson, ordförande och aktiv spelare i föreningen, tycker att det är viktigt att visa upp sig i dessa sammanhang.

- Bordtennis är en idrott som alla kan spela oavsett nivå. Alla behöver inte heller bli landslagsspelare, vi erbjuder verksamhet för de som bara tycker det är roligt eller som aktivitet för att röra på sig, alla är välkomna, berättar Joakim och fortsätter:

- Det hade varit roligt om dagen mynnade ut i några fler medlemmar till klubben. Vi har rätt få tjejer i föreningen, så det vore fantastiskt om vår medverkan här idag skulle mynna ut i fler tjejer till föreningen, men alla är såklart välkomna till Bortennisklubben Kungsör, säger Joakim.

Joakim Bortennisklubben Kungsör

Joakim spelar bordtennis med två elever

Målet är att inspirera barn att röra på sig

Lina Ekdal och Linda Jakobsson från Kungsörs kommun var med och anordnade dagen. De berättar att tanken med initiativet är att inspirera barnen till att röra på sig.

- Det här är för att alla barn ska få möjlighet att prova idrott och för att våra föreningar ska få visa upp sig. Vi vill genomföra det på skoltid så vi når ut till alla barn, barnen får komma i kontakt med över tio föreningar och idrotter här idag, säger Linda.

Duon berättar att många barn slutar idrotta i relativt låg ålder idag, att målet med prova-på dagen är att barnen ska hitta något dom tycker är kul och sen fortsätta med det.

- Vi har valt att genomföra den här dagen för årskurs tre och fyra eftersom i de åldrarna har man kapaciteten att göra självständiga val. Provar man en idrott här idag som man tycker är rolig är det inga konstigheter att berätta för sina föräldrar att man vill börja i det, berättar Lina och Linda fyller i:

- Drömmen är att barnen ska hitta en idrott som de tycker är rolig och att det gynnar föreningslivet i längden, att dom får fler medlemmar. Man behöver inte välja idrott, man kan prova flera, avslutar Lina.

Kungsörs Kommun

Linda Jakobsson & Lina Ekdal

Sidan publicerades: 14 mars 2023