Emilia, Elias & Ebba

Tillsammans för en jämställd idrott:
"Alla ska ha samma möjligheter oavsett kön"

En jämställd idrott är en förutsättning för framgångsrik idrottsutveckling.
RF-SISU Västmanland vill att tjejer och killar ska ha samma makt att forma idrotten och sitt deltagande i idrottsrörelsen. Vi har träffat tre ungdomsidrottare från Västmanland som alla ser jämställdhet som en viktig fråga.

Sidan uppdaterades: 8 mars 2023

Emilia, Enduro.
Elias, Ridsport.
Ebba, Hockey.

Tre ungdomsidrottare från tre olika idrotter i Västmanland. Vad betyder jämställdhet för dem? Hur ser det ut i de olika idrotterna idag? Vad har de för drömmar?

Emilia inleder med att berätta om sin arbetsplats inom industrin där hon upplever att jargongen är lite hård. Men inom sin idrott, enduro, upplever hon att det är annorlunda.

- Jag aldrig fått en kränkande kommentar eller någon som behandlat mig annorlunda bara för att jag är tjej. Jag upplever att samtliga inom enduro, oavsett ålder eller bakgrund, är väldigt snälla och öppna för att alla ska kunna köra, förklarar Emilia och Elias fyller på med sina erfarenheter från ridsporten:

- Det finns en tendens att många här i Svergie upplever ridsporten som en "tjejsport". Jag tror att det skulle förbättras genom att fler killar får möjligheten att prova på sporten, sen skulle vi behöva fler manliga förebilder, berättar Elias.

Ebba spelar hockey och upplever att det finns en del fördomar kopplat till idrotten. Hon ser ett behov av fler insatser för att göra hockeyn mer jämställd.

- Min erfarenhet är att vi tjejer inom hockeyn har en tendens att inte få samma uppmärksamhet som killarna. Vi kan till exempel inte ha idrotten som jobb på samma sätt, så det finns utvecklingspotential, förklarar Ebba.

Vad är jämställdhet för er?

- Jämställdhet för mig är att alla människor, oavsett kön och läggning, prioriteras på samma sätt och har samma förutsättningar, säger Ebba.

Emilia och Elias är inne på samma spår:

- Jämställdhet för mig är att alla ska ha samma möjligheter oavsett kön, säger Elias.

- Jämställdhet för mig är att alla ska behandlas lika, oavsett vad! säger Emilia.

"Väldigt motiverande att slå hål på den fördomen"

Emilia, Elias och Ebba är eniga när de diskuterar vad jämställdhet betyder för dem. Att alla ska behandlas lika och få samma förutsättningar oavsett kön. De är inne på fördelarna med "samträning", att tjejer och killar tränar tillsammans.

- Det blir en mer dynamisk grupp om man tränar tillsammans, säger Elias, Emilia och Ebba håller med och berättar om ytterligare en aspekt:

- Killar har en tendens att vara lite snabbare inom enduro och det finns ingen bättre träning än att köra med folk som är snabbare än dig. Uttrycket "kör som en tjej" förekommer ibland inom sporten, då kommer tävlingskallen fram lite extra eftersom det är väldigt motiverande att slå hål på den fördomen, berättar Emilia och Ebba håller med:

- Det blir mer av en utmaning när man tränar med killar vilket är väldigt utvecklande, säger Ebba.

Drömmer stort

Alla tre förklarar att de trivs väldigt bra med att utöva de idrotterna som de gör idag och att de har tydliga mål att sträva emot.

- Jag älskar gemenskapen i laget och det är så roligt med alla träningar och matcher. Jag strävar efter att få spela i Svenska damhockeyligan (SDHL) och att ta en plats i landslaget, berättar Ebba.

Emilia har även hon bra erfarenheter och tydliga målsättningar.

- Det bästa med min idrott är den är så fysiskt krävande och väldigt varierande. Kulturen i sporten är också något jag älskar, alla är supersnälla. Mitt största mål just nu är att komma på pallen i SM, säger hon, Elias fortsätter:

- Det bästa med min idrott är kommunikationen mellan ryttare och häst samt att man utvecklas tillsammans. Jag skulle vilja tävla i de högre klasserna i dressyr och hoppning, avslutar Elias.

Läs mer om jämställdhet här.

Sidan publicerades: 8 mars 2023