Gåfotboll med Skinnskattebergs SK:
"Det har blivit en gemenskap"

Skinnskattebergs SK är en ideell fotbollsförening som bedriver barn- och ungdomsverksamhet inom fotboll. Sedan oktober bedriver de även verksamhet för målgruppen 65+ genom en av Sveriges snabbast växande sporter; gåfotboll. Initiativet har bidragit till att skapa förutsättning för idrott hela livet.

Sidan uppdaterades: 28 februari 2023

Vi kommer fram till ett vintrigt Skinnskatteberg och svänger upp mot den toppmoderna anläggningen vid namn ”Systemairhallen”. Skinnskattebergs SK eller ”SSK” håller vanligtvis till på IP Hedströmmen, som är deras egen anläggning, men när det är fyra minusgrader och nyfallen snö känns det rimligt att kliva in genom Systemairhallens skjutdörrar istället.

System

Systemairhallen i Skinnskatteberg

Det första man ser när man kommer in är den stora, inbjudande, fotbollsplanen som skriker efter uppmärksamhet. Vi är en av de första på plats men det tar inte lång tid innan en efter en kommer in genom huvudentrén med ett ”BRRR!” och leende på läpparna. Birgitta är en utav dem, hon har inte bara med sig träningsväskan, utan även en saftig tigerkaka till fikat efter träningspasset.

Men först gåfotboll! Gänget förbereder sig genom en gemensam uppvärmning i form av lättare jogging på fotbollsplanen. Därefter delar de in sig i två lag, ett blått och ett rött, som under en knapp timme ska spela mot varandra. Idag är det sju personer på plats, ingen regelgenomgång behövs då alla har varit med flertalet gånger förut.

Började med fotboll efter 70 års ålder

En utav dem är Reino Parkatti. Reino är 86 år och kommer ursprungligen från Finland, han flyttade till Skinnskatteberg 1965 och har varit aktiv inom idrotten så gott som hela sitt liv genom fotboll, hockey och bandy.

- Det är viktigt att röra på sig så mycket som möjligt! Annars blir det lätt att man sitter hemma och läser tidningen, ser på tv eller gör andra stillasittande aktiviteter. Det vi gör här idag är ett jättebra initiativ, det har blivit en gemenskap, säger Reino.

Reino

Reino Parkatti

”Håll koll på Birgitta!” utbrister Reino som är med i det röda laget. Birgitta har nämligen tagit sig ifrån sin täta markering och står helt fri vid målet. Trots varningen hinner ingen ifatt Birgitta och hon kan säkert placera in ledningsmålet för det blå laget.

Till skillnad från Reino har Birgitta ingen lång fotbollsresumé, hon började spela gåfotboll efter att hon fyllt 70.

- Jag tycker det är viktigt att hålla i gång, jag har prövat på gymmet som ligger precis här nere men jag fastnade aldrig. Gåfotbollen har jag dock fastnat för, det är så roligt! Det är inte bara sporten i sig utan den sociala biten också att umgås och skratta tillsammans, säger Birgitta.

Birgitta

Birgitta placerar in ledningsmålet för det blå laget

Efter drygt 40 minuters spel hukar sig Kjell ner och säger "Det tar mer än vad man tror!", Kjell är gruppens yngsta deltagare på 71 år. Alla enas om att det har varit ett bra pass, men nu är det dags att varva ner med lite kaffe och kaka.

Gruppen hjälps åt med att städa undan på fotbollsplanen, sen beger de sig upp för trappan där det finns en läktare med bord och kaffekanna. Birgitta plockar fram tigerkakan som hon bakat och nybryggt kaffe.

fika

Fika

"Skinnskattebergs SK är en fotbollsklubb för alla"

Kenneth Edebrink är en av personerna som medverkat under dagen. Kenneth är ordförande i Skinnskattebergs SK och intitiativtagare till gåfotbollen i samverkan med RF-SISU Västmanland. Han har varit en del av föreningen sen 1980 och känner att det är viktigt att föreningen utvecklas och gör idrotten mer tillgänglig för alla.

- Det finns många pigga pensionärer där ute, det är kul att kunna erbjuda något som leder till rörelse, motion och socialt sammanhang. Det är väldigt roligt också att det är en salig blandning mellan män och kvinnor samt olika bakgrund inom fotbollen, vissa har spelat hela livet och för andra är detta första gången. Samtliga är välkomna att vara med här, Skinnskattebergs SK är en fotbollsklubb för alla, säger Kenneth.

Kenneth startade initiativet i samverkan med RF-SISU Västmanland under hösten 2022. Som mest har det varit 14-15 personer som deltagit på gåfotbollen, nu hoppas han att intresset kan öka igen.

- Vi hoppas att fler och fler ska ta sig hit och uppleva det, det är verkligen ett framgångsrecept att spela gåfotboll och sen umgås efteråt. Under våren när vädret blir lite mer behagligt är tanken att vi ska fortsätta med gåfotbollen utomhus på IP Hedströmmen, vår egna föreningsägda arena, avslutar Kenneth.

Kenneth

Kenneth Ernebrink, ordförande Skinnskattebergs SK

Efter fikat är det dags att börja bege sig hemmåt igen. "Tack för den här gången, vi ses nästa vecka" säger Kenneth som besvaras med ett "Det gör vi!". Då är det dags för gåfotbollen igen där alla är välkomna!

Sidan publicerades: 28 februari 2023