Längdskidor för alla med Norbergs Skidklubb

I onsdags förra veckan genomförde Norbergs Skidklubb (NSK), i samarbete med RF-SISU Västmanland, det tredje och sista tillfället för deras projekt ”prova på skidåkning” för målgruppen asylsökande. Initiativet har lockat till sig personer i alla åldrar med olika bakgrund till skidspåren i Norberg.
- Jag är så tacksam för det här initiativet, säger en deltagare.

Sidan uppdaterades: 30 januari 2023

Ett 30-tal personer hade under onsdagskvällen tagit sig till ett snöpackat Vinterstadion i Klackberg, Norberg för att testa på längdskidåkning. Detta var det sista av tre tillfällen, en kväll genomsyrad av skratt, gemenskap och suktan efter mer.

En av deltagarna var Sevinj Imanova, som kom till Sverige för ett och ett halvt år sedan från Azerbajdzjan. Sevinj bor numera i Bolagshagen, Norberg sen fyra månader tillbaka och berättar att initiativet betyder mycket för henne.

- Jag har varit med vid alla tre tillfällen och det har varit jätteroligt. Att få träffa nya människor, umgås och skratta tillsammans betyder mycket. Jag har glömt bort all stress i vardagen för en stund, jag är så tacksam för det här initiativet, säger Sevinj.

Sevinj hade aldrig stått på ett par skidor innan, men det hade hennes vän Mariia Voina som kommer från Ukraina.

- Det är första gången jag åker skidor, det svåraste är balansen och att stanna men jag blir bättre och bättre, berättar Sevinj med ett skratt och Mariia fyller i:

- Jag har åkt lite längdskidor hemma i Ukraina, jag tycker det är väldigt roligt och är tacksam att den här möjligheten dök upp. Vi skulle gärna fortsätta åka skidor i framtiden, men även testa på andra aktiviteter, säger Mariia.

Mariia Voina & Sevinj Imanova

Projektet har fått positiv respons

Under dessa tre tillfällen har NSK, i samarbete med RF-SISU Västmanland, Fagersta Södra IK Skidor och många asylsökande koordinerat för att få igenom projektet. Transport till och från anläggningen, skidutrustning och tränare på plats har varit några saker man hjälpts åt med.

Jonas Gunnarsson (Kassör NSK) och Mattias Ramström (Stadionansvarig) berättar att responsen för projektet har varit fantastisk.

- Samtliga tycker det är jättekul! Vi ramlar tillsammans, vi skrattar tillsammans och har det väldigt roligt ihop. Den här onsdagen ger oss väldigt mycket mer emotionellt än våra traditionella träningar, berättar Mattias och Jonas fyller i:

- Att vi har blivit fler och fler för varje pass som har gått bevisar också att det vi gör ger någonting. Vi ska sätta oss ned vi ritbordet och försöka hitta ett sätt att fortsätta med detta då vi märker att efterfrågan är stor.

Startskottet för initiativet gick av stapeln för tre veckor sedan. Jonas Gunnarsson berättar dock att idén väcktes redan 2015.

- Hela upprinnelsen till detta initiativ startade under den stora flyktingvågen 2015. Många asylsökande kom då till asylboendet här i Norberg. Jag kommer ihåg hur glada och upprymda de på boendet blev när vi sprutade snö och åkte runt med vår scooter, de visade stort intresse för att prova på det och då väcktes idén att genomföra något.

Jonas skiner upp i ett leende, tittar över på Mattias och fortsätter:

- Kommer du ihåg killen som åkte ner här för backen 50 gånger? Han ramlade 49 gånger men glädjen hos honom den sista gången när han klarade det var underbar, det var glädje på riktigt, berättar Jonas.

Fler föreningar kan genomföra liknande projekt

Det var under hösten 2022 som NSK hörde av sig till RF-SISU Västmanland med idén.
Martin Hammarlund, ansvarig för tidiga insatser för asylsökande (TIA) på RF-SISU Västmanland blev väldigt glad att NSK hörde av sig.

- Det är alltid roligt när föreningar vill engagera sig och hjälpa till, det kan kännas som ett långt steg till genomförande för många föreningar men det är därför vi finns här. Vi är kontinuerligt ute och träffar asylsökande och försöker identifiera vad dom vill göra och samordna aktiviteter. Det är tack vare den redan uppbyggda relationen mellan RF-SISU Västmanland och asylsökande i Norberg som steget mellan idé och genomförande inte är så stor. De asylsökande har också varit högst delaktiga i planeringen och genomförandet av detta initiativ, avslutar Martin.

Sidan publicerades: 30 januari 2023