Fritidsbanken bidrar till att fler kan idrotta
Sidan uppdaterades: 15 februari 2024
Fritidsbanken är en ideell organisation som samlar in begagnad sport- och fritidsutrustning från allmänheten och lånar ut den gratis. RF-SISU Västernorrland stödjer kommuner som planerar att starta eller driver en Fritidsbank.
Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som t.ex. skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. Utlåningstiden är 14 dagar.
2013 öppnades den första Fritidsbanken i Sverige. Grunden i Fritidsbankens verksamhet är att ge oanvänd utrustning nytt liv, som stimulerar en aktiv fritid, som alltid är gratis och är till för alla. Fritidsbankens visionen är att det ska finnas (minst) en Fritidsbank i varje kommun och tanken är att bidra till att ge människor tillgång till lek och fritid genom motion och hälsa.
Vem/vilka som startar upp Fritidsbanken lokalt ser olika ut, men oftast är det kommunen som är lokal huvudman och även om huvudmannen är en annan så är det viktigt att kommunen står bakom Fritidsbanken. Det finns Fritidsbanker som drivs av en förening, ett förbund, föreningsallians, hjälporganisation och/eller Svenska Kyrkan och ibland är det flera parter som går ihop och driver en Fritidsbank i samverkan.
I Västernorrland återfinns Fritidsbanken just nu i Sundsvall, Härnösand, Sollefteå och Örnsköldsvik. Ånge är i startgroparna. I Timrå finns ett liknande koncept, benämnt som Sportotek.
Vill man vara en del av Fritidsbankskonceptet finns det tre viktiga regler:
- Alla får låna
- Allt är gratis
- Återbrukad utrustning
Återbruk är i fokus och de flesta artiklarna i Fritidsbanken är skänkta. Barn växer ur sin utrustning och de vuxna tröttnar och människor blir väldigt glada när de kan skänka sakerna vidare. Det är bättre att låna skridskor de gånger du behöver, då sparar du både på miljön och din egen plånbok.
Riksidrottsförbundet inledde under 2016 ett samarbete med Fritidsbanken för att utveckla verksamheten, skapa ett långsiktigt lokalt engagemang och möjliggöra för fler att börja idrotta. RF-SISU Västernorrland arbetar med att stödja kommuner som planerar att starta och/eller driver en Fritidsbank.
Vem får låna på Fritidsbanken?
Alla får låna. Det kostar inget att låna, det finns ingen deponeringsavgift och heller ingen förseningsavgift. Går något sönder syns det att man har haft kul! Inga böter eller ersättningskrav med andra ord.
Hitta din närmaste Fritidsbank
På Fritidsbankens webbplats kan du läsa mer om organisationen och hitta en Fritidsbank nära dig.
Sidan publicerades: 14 november 2022
Fritidsbankens webbplats
På Fritidsbankens webbplats kan du hitta en verksamhet nära dig.