Regional dialog om idrottens roll i samhällsomvandlingen

Idrottsrörelsen kan spela en stor roll för inflyttning och för hur attraktiv en ort eller plats upplevs. Men hur ska idrottens potential nyttjas? Ja det och mycket mer workshoppade ledande politiker och tjänstepersoner från hela länet kring häromdagen i Härnösand.

Sidan uppdaterades: 20 september 2024

En rik fritid är viktigt för attraktiviteten på en ort. Finns det välmående föreningar som kan erbjuda mig och min familj det vi vill ha? Träning, upplevelser, friluftsliv, är några viktiga komponenter som spelar in i om man vill bo kvar eller flytta in.

Fredagen den 13 september genomfördes en dialog och workshop tillsammans med riksdagsledamöter, ledande politiker och tjänstepersoner från länets kommuner samt Region Västernorrland. Riksidrottsförbundets och Riksidrottsstyrelsens vice ordförande Toralf Nilsson var också på plats, tillsammans med RF-SISU Västernorrlands styrelsemedlemmar. Temat var hur idrottsrörelsen kan bidra till den pågående omställningen i regionen, med många och omfattande industrisatsningar.

Hur kan idrotten växla upp?

För det är inte bara bostäder som kan behöva byggas, eller jobb som skapas, utan det behöver också ställas för att idrottsföreningar ska ha bra möjlighet att växla upp och ta emot fler. Det handlar om att få med idrotten redan i planeringsstadiet, oavsett om när det ska byggas eller förändras. Det här och mycket mer pratade Fredrik Torberger från Kairos Future om i sin scenariebeskrivning som inledde dagens dialog och intensiva workshops.

Han lyfte fram Västernorrlands potential och framtida scenarier för regionens utveckling samt konsekvenser för idrottsrörelsen. Kollegan Daniel Åkerman höll sedan i workshops utifrån scenariet Det nya Västernorrland där deltagarna fick lyfta framgångsfaktorer för utvecklingen och hur möjliggörande samarbete skulle kunna se ut.

"Vi måste samarbeta för att lyckas"

Efteråt var Linda Mattsson, oppositionsråd i Ånge nöjd med dagen.

– Jag fick med mig rätt mycket reflektioner från dagen, som också går att applicera på hela kommunen och alla delar. Den här dagen bekräftar också att vi måste samarbeta för att lyckas, sa hon.

Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande i Härnösand, tyckte också att det var en givande dag.

– Det var fokus på viktiga frågor. Ni från RF-SISU Västernorrland sträcker upp handen och vill vara med i detta, det underlättar. VI har ett gemensamt intresse. Det är helt klart så att framstår vi inte som attraktiva så kommer inte folk varken flytta hit eller bo kvar, sa han.

Malin Svanholm, kommunstyrelsens ordförande i Kramfors konstaterade:

– Vi hann borra djupare i frågor i dag än man vanligtvis gör på en träff av det här slaget. Det är bra att vara tillsammans i de här konstellationerna, vi kan vinna mark.

Johan Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Sollefteå fick också med sig värdefulla insikter.

– En sak jag fick med mig var att om man satsar en krona på civilsamhället så får man betydligt mer tillbaka, sa han.

Eva-Clara Viklund började direkt fundera på hur man kan underlätta mer för idrottsföreningar i Härnösand där hon verkar som oppositionsråd.

– Till exempel så behövs ju lokaler för att föreningarna som inte har egna klubbhus enkelt ska kunna jobba med utveckling. Där kanske kommunerna kan hjälpa till och erbjuda möteslokaler till föreningarna. Vi behöver också lyssna på ungdomarna och försöka förverkliga deras drömmar, sa hon.

Nu fortsätter diskussionerna i de kommunala dialoger som sker regelbundet mellan RF-SISU Västernorrland och ledande politiker och tjänstemän i kommunerna.

Sidan publicerades: 18 september 2024