Riksidrottsmötet 2023 genomfört – Sofia Domeij invald i Riksidrottsstyrelsen

Under de tre dagar som Riksidrottsmötet 2023 pågått har en rad viktiga beslut tagits – bland annat om ett arbete för utökat stöd till idrottsrörelsen, om förbättrade förutsättningar för elitidrotten och om ett samlat grepp om frågorna som rör trygg idrott. Nya idrotter välkomnades som medlemmar och en ny ordförande valdes.

Sidan uppdaterades: 29 maj 2023

Riksidrottsmötet 2023 avslutades med att Karl-Erik Nilsson valdes till ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna samtidigt som före detta ordförande Björn Eriksson tackades av. Skidskytteförbundets ordförande Sofia Domeij (Från Örnsköldsvik), Robert Casselbrant och Sammi Kaidi valdes in som nya ledamöter i Riksidrottsstyrelsen och Förbundsstyrelsen.

– Jag är mycket hedrad att bli invald av idrottsrörelsen i RF styrelse och jag ser mycket fram emot att bidra med min erfarenhet för att fortsätta utveckla svensk idrott både på bredden och spetsen, säger Sofia Domeij i ett utskick från Skidskytteförbundet.

"Att hålla ihop idrottsrörelsen – sätta laget framför jaget – och att föreningen är själva basen för det vi gör", det var viktiga medskick från avgående ordförande, Björn Eriksson.

I Karl-Erik Nilssons inledande tal lyfte även han vikten av att idrottsrörelsen måste hålla ihop och att det är tillsammans som vi är starkast. Han satte även fingret på ett antal utmaningar att fortsätta arbeta med, bland annat statens stöd till idrotten, tillgänglighet och anläggningar samt elitfrågorna.

Här kan du läsa mer om valet av ny ordförande

Vad är Riksidrottsmötet?

Riksidrottsmötet, även kallat RIM, är det samlade namnet för Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas årsmöten – RF-stämman och SISU-stämman. Där samlas, vartannat år, representanter för organisationernas 71 medlemsförbund och SISU Idrottsutbildarnas tre medlemsorganisationer för att diskutera och fatta beslut om en rad frågor. Stämmorna är idrottens högsta beslutande organ. Under Riksidrottsmötet tilldelas även cirka 100 idrottsledare RF:s förtjänsttecken i guld.

I år hölls Riksidrottsmötet i Uppsala 26–28 maj.

Här kan du läsa mer om Riksidrottsmötet

Här är en sammanställning av några av de beslut som beslutades under RIM 2023


Idrottsrörelsen tar nästa steg i hållbarhetsarbetet

Beslutet innebär att en hållbarhetsstrategi med tillhörande handlingsplan ska tas fram som bland annat presenterar hur idrottsrörelsen bidrar till målen i Agenda 2030.
– Med tydlig vägledning, kunskap genom folkbildning, ökad medvetenhet och nätverk ska alla inom idrottsrörelsen bli bärare av hållbar utveckling, sa Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Här kan du läsa mer om beslutet

Elitidrotten ska stärkas

RF-stämman beslutade att fortsätta utveckla stödet till elitidrott genom samverkan mellan Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska kommitté och Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté inom ramarna för Elitidrott2030.

– Ska svenska elitidrottare ha en chans i den alltmer hårdnande konkurrensen behöver vi gemensamt stärka förutsättningarna, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Här kan du läsa mer om beslutet

Beslut om intensifierat arbete kring trygg idrott

Trygg idrott engagerar och under Riksidrottsmötet var det många ombud från olika medlemsförbund som begärde ordet. RF-stämman beslutade att tillsätta två utredningar och ta ett helhetsgrepp i frågan.

– Vi kan inte lappa och laga när det gäller trygg idrott, här krävs att vi tar ett gemensamt ansvar med ett kraftfullt helhetsgrepp kring trygg idrott, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Här kan du läsa mer om beslutet

Förstärkt arbete för ökat anslag

Riksidrottsstyrelsen, tillsammans med ett antal specialidrottsförbund, ska arbeta aktivt för att utöka anslaget till idrottsrörelsen samt att resultatet av arbetet ska delredovisas senast i maj 2024.

– Att skapa förändring och påverka är ett långsiktigt arbete som kräver ihärdighet och tålamod. Idrott har ett starkt egenvärde men idrottsrörelsen är också en viktig byggsten i samhället genom de mervärden som skapas. Det behöver speglas i det offentliga stödet till idrottsrörelsen. Stöd på kommunal, regional och nationell nivå krävs att nå målen i Strategi 2025 om ett livslångt idrottande i förening och för att kunna erbjuda en bred och inkluderade verksamhet, säger Björn Eriksson.

Här kan du läsa mer om beslutet

Nya medlemmar i Riksidrottsförbundet och SISU

Riksidrottsmötet beslutade att rösta in Svenska Förbundet för Funktionell Fitness och Svenska E-sportförbundet som nya medlemmar i Riksidrottsförbundet. Samtidigt välkomnas Sveriges Schackförbund in i SISU Idrottsutbildarna.

Här kan du läsa mer om besluten kring medlemsansökningar

Mer från RIM

För den som vill orientera sig närmare bland besluten finns filmklipp från mötet upplagt i en digital dagordning på Riksidrottsförbundets webbplats:
https://motion.easymeet.se/ondemand/player/?streamName=rim2023

Riksidrottsstyrelsen 2023

Karil-Erik Nilsson ny ordförande i Riksidrottsförbundet.

Sidan publicerades: 29 maj 2023