Hockeygymnasium för tjejer – en del av Timrå IK:s satsning
Sidan uppdaterades: 16 december 2022
För fem år sedan startade Timrå IK upp ett tjejlag. Det var en grupp som hade kört i några år och då blev ett lag. Från och med förra säsongen görs en mer strukturerad satsning på tjejsidan i klubben. Henrik Cedergren är dam- och flickansvarig och den som startade upp laget.
Cedergren har ett heltidsjobb till vardags inom räddningstjänsten och hockeyn är något han gör på sidan om. Han har ingen egentlig relation till laget, mer än att han har ett stort intresse för att få igång verksamheten på tjejsidan.
– Det som driver mig är att se till att förutsättningarna är lika och att tjejerna kan utvecklas och bli så bra som de kan och vill bli, säger Henrik Cedergren.
I nuläget finns hockeygymnasium i Timrå för killar och Cedergren tycker att det ska vara självklart även för tjejerna. Från och med nästa höst startar föreningen upp hockeygym även för tjejer på Arenaskolan.
– Vi ska ge tjejerna i Timrå kommun samma förutsättningar som killarna.
Sista ansökningsdagen är 1 februari 2022.
Utbyte på flera nivåer
– Vi ska försöka marknadsföra det här så det blir synligt och visa förutsättningarna, för vi har väldigt goda sådana här, både ekonomiskt och organisatoriskt börjar det bli bättre, säger Henrik Cedergren.
I Sundsvall finns också laget Nolby HC, som Timrå IK inlett ett samarbete med. Det innebär att damlagen tränar tillsammans och samarbetar för att kunna ha ett gemensamt lag i Damtvåan. Det sker ett utbyte både på spelar- och ledarnivå. Det här innebär att Timrå, Sundsvall och Nolby jobbar tillsammans för att stärka damhockeyn i Medelpad.
Tjejsatsningen som Timrå IK nu gör betyder mycket för både tjejerna, föreningen och för Henrik Cedergren.
– Det tar tid att vända en sån här båt. Det har saknats en förståelse för att det är svårt att komma in som tjej. Det har inte funnits någon struktur, inget förråd, inget lag och då tänker tjejerna; var ska jag passa in? Jag har tjatat om det några år och nu börjar det sätta sig hos fler. Nu är det ingen som lyfter på ögonbrynen för att tjejer är på isen. Sen har vi mycket att utveckla fortfarande, det är vi medvetna om, säger Cedergren.
Han känner att föreningen står bakom satsningen helt och att stöd från kommunen kommer att vara nödvändigt.
– Det känns väldigt bra med stöttning från föreningen. De har sett till att vi har samma förutsättningar som juniorerna. Vi jämställs med U16-lag ekonomiskt, istidsmässigt och så där.
Damerna behöver också omklädningsrum och hockeygym
– Vår önskan till nästa år är att tjejerna ska ha samma förutsättningar som killarna. De behöver ett omklädningsrum och hockeygym bland annat. Ska de kunna göra en bra satsning på hockeyn ska de inte behöva bära runt på grejerna och köra runt med dem i bilen. Då ska de ha service. Det är den tanken vi har, att bygga omklädningsrum i A-hallen nästa år och där hoppas vi att kommunen är med och hjälper till med det, för det är var damsatsningen behöver, säger Henrik Cedergren.
Samarbetet med Nolby gör att damlaget kan träna över hela planen och spela match på träningarna. De kan vara upp emot 20 spelare på träningarna och åldersspannet är stort. Den yngsta spelaren är 13 år och den äldsta drygt 30 år.
– Det är bra för gruppen att ha det spannet. Då kan man ha en mogen ledare i omklädningsrummet, en inofficiell ledare. Det är jättebra så länge jag är tränare och inte kan vara i omklädningsrummet på samma sätt som om man tränar killar, säger Cedergren.
Flera tjejer som är involverade i laget har meriter högre upp i seriesystemet.
Meriterade damspelare
– En av tjejerna är Julia Kaldensjö, tränare och tidigare spelare. Hon är jätteduktig och henne vill jag verkligen behålla som ledare och tränare för oss. Jag hoppas verkligen att hon känner att vi vill satsa på henne som ledare. Sen har vi en mammaledig tränare som var huvudtränare förra året, Annie Svedin. Hon har gjort 120-130 landskamper och spelat flera VM och OS. Jag hoppas att vi kan få tillbaka henne nästa år i lag med Julia, säger Henrik Cedergren och fortsätter:
– En tredje som spelat i SDHL är Jonna Kågström. Hon har varit ledare här, men har pendlat lite mellan det och inte. Hon är med och står i mål ibland och är duktig ute också. Jag har gett henne en fri roll. Kommer hon så gör hon nytta oavsett om hon är ombytt eller inte.
Nivåskillnaden i laget är stor, där Julia Kaldensjö sticker ut om hon skulle spela.
– Julia skulle vara överlägsen. Inte många som är så skickliga med klubban som hon är. Tjejer tränar inte lika mycket klubbteknik som killar gör, det är en kulturfråga och är lite synd. Det skulle vara kul om vi fick fram fler, för det finns tjejer som är jätteduktiga, säger Cedergren.
Prova på dag
Nyligen hade Timrå IK en prova på-dag där de visade upp att det finns ett damlag. Alla tjejer som ville var välkomna att titta på träningen men också att vara med ute på isen och testa.
– Förhoppningsvis blir det en liten kick, här är det mycket tjejer som spelar, här vill jag också vara. Det är det som är målet att få flera att bli sugna på att vara med. Förhoppningsvis ska vi ha fler sådana här tillfällen när man är välkommen att komma även om man är nybörjare.
Han fortsätter:
– Vi måste planera för det, vilken organisation ska vi ha för att kunna ta in de här. Vi vill inte skrämma bort dem, utan vill att de ska känna att de kan lära sig om de bara hänger i lite. Det här är lite okänd mark för många, även för oss. Jag har aldrig jobbat med nybörjare i den åldern som kommer in här. Det kan komma 13-14 åringar till exempel som är helt nya och vi måste hitta ett sätt så att alla känner sig välkomna, avslutar Henrik Cedergren, dam- och flickansvarig i Timrå IK.
Text: Miriam Maul
Sidan publicerades: 12 november 2021