"Hela Matfors på skidor" - visionen som lockar både aktiva och partners
Sidan uppdaterades: 12 december 2022
Längdskidor är en av få sporter som inte tappat särskilt många aktiva under pandemin. För Matfors Skidklubb har det varit tvärtom, de har märkt av ett ökat intresse och klubbens höga ambitionsnivå har lockat många till föreningen.
– Vi vill att alla ska känna sig välkomna hos oss och att alla ska kunna vara med, säger Peter Blomqvist, tränings- och tävlingsansvarig i Matfors SK.
“Hela Matfors på skidor” är föreningens vision sedan 2016.
– Det innebär att alla som vill komma, oavsett om du är världsmästare eller inte kan åka skidor alls, får komma. Så många som möjligt ska få prova åka, det är våran grej och det trycker vi stenhårt på, säger Peter Blomqvist.
Visionen finns nu tryckt på en regnbågsfärgad buff som alla medlemmar i föreningen har fått.
– Vi har tryckt upp åtminstone 400 stycken. Varje ny medlem eller barn och ungdom får den direkt när de kommer till oss. Alla ska känna sig välkomna och att de har något som tillhör Matfors SK. Alla har möjligheten att ha buffen, som symboliserar oss.
Klubben har genom sina visioner och ambitioner lyckats knyta många band till samarbetspartners som gör det möjligt att satsa stort.
– Bara att vi jobbar med “Hela Matfors på skidor” gör att vi har en produkt som många vill vara med på. Sponsorerna tycker att det är attraktivt att sponsra oss, jag är helt övertygad om att det handlar om att vi trycker på att alla ska vara med, säger Blomqvist.
Han fortsätter:
– Vi når så klart inte alla och folk slutar hos oss också så klart. Tråkigt och det ingår ju, men så är det. Men vi har konstant växt och så stora som vi var nu under pandemivintern kommer vi nog aldrig vara. Många lockades till Matfors SK, det fanns inget annat att göra då och vi hade runt 160-170 ungdomar. Det har varit en bra bit över 100 på träningarna nu också, så det finns mycket folk fortfarande.
Uppdelat i djurgrupper
De aktiva skidåkarna i föreningen är inte uppdelade i rena åldersgrupper, utan varje grupp har ett djurnamn i stället.
– Djurgrupper signalerar att de är olika stora, men det finns inte grupp 1-2, eller 13-14 år och så vidare. Börjar man i Matfors SK som femåring är du lämmel och sen när du är 16 och har fortsatt åka är du troligtvis isbjörn och däremellan finns det en hejdundrande massa grupper. Så klart följer det en viss årgång, för de flesta utvecklas på samma nivå ungefär. Men vi anpassar grupperna utefter nivån och utveckling. Vi har grupper som kallas lämmel, hermelin, järv, räv, lodjur, varg och isbjörn, säger Peter Blomqvist.
Det finns en grupp även för vuxna, de kallas lämpligt nog dinosaurierna. Inför den här säsongen har klubben utvecklat ytterligare en djurgrupp.
– Inför den här säsongen tänkte vi att vi kan fortsätta utvecklas, därför skapade vi gruppen snöleoparderna, det är tänkt att vara en para-grupp. Den har vi ledare till, men vi har tyvärr inte lyckats få några barn att komma till verksamheten än.
Nu har föreningen så många barn som vill åka skidor, att djurgrupperna inte räcker till och därför vill de utöka grupperna med fler djur.
De har inga problem att få ledare och föräldrar att hjälpa till, något som bygger på ett långsiktigt arbete menar Peter Blomqvist.
– Vi har väl säkrat ledare till ett barn som inte ens är född än, för på flera ställen där det finns nya barn i magarna är jag säker på att mamma och/eller pappa kommer vara ledare, så det känns bra. Vi har på något sätt investerat i något som är ett lite mer självgående piano nu än förut. Som absolut behöver vara där och skruvas på så klart.
– Har vi ett arrangemang är det inga problem att få föräldrar för att vara med. Om man känner delaktighet, att det är smidigt och enkelt att vara med, man behöver inte jobba ihjäl sig och vara iväg hela dagar, så tror jag vi får tillbaka när vi önskar hjälp av föräldrarna. De ska inte behöva känna stress över att vara där, ofta räcker det att vara där och hjälpa och heja på sitt barn, säger han.
Peter upplever klubben som mer proffsig nu än tidigare och det finns ambitioner och visioner framöver.
– Vi är stolta och nöjda, men kommer aldrig slå oss till ro. Vi tycker att vi har kommit en bit på vägen.
– 2018 lyfte vi klubbstugan rakt upp efter att ha kapats mitt i tu och flyttades 150 meter. Vi passade på att bygga ut den då och gjorde investeringar på flera miljoner, i en resa mot ungdoms-SM som vi arrangerade 2020. Kommer säkert vara en stor tävling till i vårt arrangemang framöver. Vi drömmer om att kunna ha konstsnö på vår anläggning, det jobbar vi med men det är väldigt dyrt. Men har vi byggt upp en sån enorm förening, med mycket positiv energi, så det får inte fela på snön. Kanske skulle vi kunna bli en skidskytteförening också, men där är vi inte inom två år.
Drömmer om skidgymnasium
Matfors SK önskar att det fanns ett skidgymnasium i Matfors. Frågan var uppe på tapeten för ett par år sedan, men blev då inte av.
– Vi har jättefina träningsmöjligheter här, så vi ger inte upp drömmen om skidgymnasium.
Under hösten 2021 fick klubben medel från skidförbundet, genom deras idéprogram “Skidor vill”. Matfors SK har utifrån dessa medel jobbat med klubbens värdeord; glädje, vilja, gemenskap och ärlighet och har fått fundera på hur dessa saker syns utåt. Där har de yngsta grupperna också fått jobba med hur man kan vara en bra kompis.
Under hösten arrangerades ett pridetåg i Matfors där många föreningar i byn deltog, tillsammans med bland annat kyrkan. Det var en självklarhet för Matfors SK att delta.
– Vi tycker att det är viktigt att vi tänker på vad det skickar för signaler utåt, och vi vill vara bra förebilder på många sätt, säger Peter Blomqvist.
Peter och de andra i styrelsen har under hösten jobbat tillsammans med RF-SISU Västernorrland kring “Trygg idrott”.
– Vi vill att alla ska känna sig välkomna, och att även styrelsen och ledarna utbildar sig. Vi vill varje år se registerutdrag till exempel, och att även där känna oss trygga i styrelsens roll. Det kändes väldigt naturligt att samarbeta med Lena Andersson (idrottskonsulent på RF-SISU Västernorrland), först ett arbete med styrelsen och sedan tog vi in ungefär hälften av ledarna som var med på den aktiviteten. Det är jättebra att fundera och skissa på hur vi kan utveckla oss hela tiden.
Text: Miriam Maul
Sidan publicerades: 12 december 2022