Sollefteå Skidors framgångsrecept från bredd till världselit
Sidan uppdaterades: 29 december 2022
Sollefteå Skidor har breddverksamhet för barn och ungdomar, men är också en plats för de som vill nå världseliten. Receptet? En bra verksamhet med mycket lek, gemenskap och skidglädje livet ut.
Klubben bildades 2013 efter en sammanslagning av två föreningar. Mia Karlsson har varit ordförande sedan Sollefteå Skidor grundades. Hon är även ledare och ibland också vallare och testare. På hennes vänstra sida sitter Lena Källman. Hon är ungdomsansvarig och har en träningsgrupp tillsammans med Mia. Lena är också tävlingsledare och är med i styrelsen.
– Det är ett spännande uppdrag, både litet och stort beroende på vad det är för tävling. Den här säsongen har vi två vanliga hemmatävlingar och sen en gigantiskt stor tävling i april som vi kallar vår skidfest - när sverigeeliten kommer hit, i form av både juniorer och seniorer, så det ska bli jättespännande, säger Lena Källman.
Sollefteå Skidor samarbetar med skidgymnasiet, även om de flesta som flyttar för att studera på skidgymnasiet i Sollefteå väljer att stanna i sina klubbar.
– Vi har ett bra samarbete och alla elever ska göra en ledarskapsutbildning, så våra ungdomar har fått förmånen att ha både Sebastian Samuelsson, Frida Karlsson och Ebba Andersson som tränare, säger Mia Karlsson.
Stort intresse för skidgymnasiet
Intresset för skidgymnasiet i Sollefteå har ökat den senaste tiden, mycket på grund av prestationer från tidigare elever tror Mia.
– Jag tror att det är en efterdyning med fina resultat från de som har gått skidgymnasiet, där några av dem är från vår förening. Det blir som ett rykte om en bra verksamhet och det är grunden, att verksamheten är bra. Nu har de också helt nya lokaler och en fantastisk terräng. De har en rullskidbana och sen backen så klart, det är en perfekt träningsort, säger Mia Karlsson.
Hur skulle ni beskriva Sollefteå Skidor som förening?
– Det är det sättet som vi leker skidor egentligen och sedan har vi vuxit in oss, för i grunden är vi en ungdomsförening. Sen genom åren har vi sagt att vi ska ge ungdomarna möjligheten att nå världseliten om de vill. Men skulle vi behöva välja mellan att ha ungdom eller elit så skulle vi välja ungdom alla dagar i veckan, säger Mia och Lena.
De ser inga större utmaningar med att kunna erbjuda både elit- och breddverksamhet.
– Det är egentligen ingen skillnad, de ska fortfarande ha roligt oavsett. När man väl åker ut på en tävling gör vi ingen skillnad på den som kommer högst upp i resultatlistan eller på plats 60, vi har samma upplägg för alla. Det började vi med ganska tidigt och hittade en modell för hur vi gör när de blir lite större. Ju duktigare de blir, desto mindre är de ju hemma tyvärr. När de har nått världscupen behöver de inte oss någonting, till exempel Frida (Karlsson) och Jenny (Solin), säger Mia Karlsson.
Sollefteå Skidor har sex träningsgrupper, där de yngsta är 3-4 år och de äldsta 17. De har organiserade träningspass två gånger i veckan, sedan tränar många även individuellt.
– Vissa helger drar vi ihop en grupp som åker ut tillsammans. Vi grillar och umgås, det är nyckeln till att få en bra klubbkänsla, att göra saker tillsammans, säger Lena Källman.
Kamratskapen viktig
I och med pandemin har dessa aktiviteter fått stå tillbaka en aning, men de hoppas kunna återuppta dem den här säsongen. Gemenskap är något som föreningen jobbar med ofta, bland annat på träningsläger.
– Det är inte träningen som är det viktigaste då, utan mer att de får umgås och hitta kamratskapen. Det är en väldigt viktig del för oss, säger Lena.
– Resultaten blir bra utifrån att man gör rätt saker. Vi har ingen målsättning att vi ska ta x-antal medaljer och vinna, utan vi ska ha en bra verksamhet och då blir prestationerna som barnen och ungdomarna gör, ett resultat av att vi har en bra verksamhet i grunden, säger Mia Karlsson.
Vad har ni för målsättningar framöver?
– Vi började tidigt med, när vi slog ihop två kulturer, att vi måste enas om en gemensam värdegrund, vision och verksamhetsmål. Vår vision är att vi ska skapa skidglädje livet ut. Sen är ett mål att vi ska vara en förening som omnämns vara bra, som omnämns med stolthet. Då måste man göra bra saker, ledarna och ungdomarna måste sköta sig och vi lägger ganska mycket mjuka värden i våra visioner och mål, säger Mia.
– Vi har ett tufft mål som innebär att vi på tränarsidan ska försöka rekrytera nya ledare varje säsong. Vi har klarat oss bra senaste tiden och peppar peppar så går vårt mål i lås även i år, säger Lena.
Pandemin har varit tuff för de flesta idrotter och föreningar, men för Sollefteå Skidor har det inte inneburit några större tapp av aktiva.
– Det är svårt att säga att pandemin har varit positiv, men vi har verkligen haft en bra verksamhet och vi har många barn i träning. Många idrotter har tappat, men det har inte vi gjort, säger Lena Källman.
– Vi var en av idrotterna där man till och med kunde vara med på sitt barns träning om man höll avstånd. Här kan man stå på parkeringen och blicka bortåt, och i de yngsta grupperna är föräldrarna väldigt nära sina barn. Jag tror att det har varit en idrott som man kan göra tillsammans ändå hela familjen, säger Mia.
Sollefteå associeras med skidor
Sollefteå har verkligen “hamnat på kartan” efter de senaste årens skidframgångar, något som Mia och Lena har märkt av.
– Det är jätteroligt att se dem på tv och veta att de är fostrade här. När vi bildades så kändes det viktigt att Sollefteå var med i namnet, så att folk fick en connection till var det låg och det är så himla roligt att Sollefteå associeras så otroligt mycket med skidor nu. Det är viktigt och det blir en stolthet.
I skrivande stund har klubben ungefär 350 medlemmar där över hälften är aktiva.
– Vi skulle säkert kunna bli 1000 medlemmar om vi aktivt gick ut och frågade om folk vill bli stödmedlem i Sollefteå Skidor, men det går inte av sig själv så klart.
Jämställdhet är en fråga som är viktig för dem.
– Vi är generellt väldigt jämställda i vår förening och någonstans tror jag att det har att göra med att vi tränar tillsammans. Vi delar inte utan här gör vi det tillsammans. Vi är jämställda i styrelsen och ofta också i vallaboden, säger Mia Karlsson.
Lena Källman håller med.
– I träningsgrupperna ska vi ha både tjejer och killar och både kvinnor och män som är tränare och ledare.
Vad har ni för målsättningar på sikt?
– Vi hoppas att vi verkligen ger våra ungdomar det här att man gillar att åka skidor. Den dagen man slutar så kan man ändå ha en roll, det tycker jag är viktigt. Sen har vi sagt att vi ska göra stora evenemang, vartannat eller vart tredje år. Nu ska vi genomföra den största tävlingen som någonsin har genomförts här på Hallstaberget i april, i antalet starter. Så vi får se vad vi kan toppa det med, säger Mia Karlsson och skrattar.
– Vi tänker ha roligt på vägen, det är grunden i allt, avslutar Lena Källman.
Text: Miriam Maul. Foto: Bildbyrån och privat
Sidan publicerades: 4 januari 2022