Sollefteå handbollsklubb lockar till rörelseglädje genom sitt mångsidiga engagemang
Sidan uppdaterades: 29 december 2022
Ljudet av bollar som träffar det kalla hallgolvet. Röster av barn som pratar och skrattar. Inne i Vallaskolans idrottshall är det träning för det yngsta flicklaget i föreningen, drygt 20 tjejer födda 2013 och 2014. Fyra ledare håller i söndagens träningspass.
På läktaren sitter Sollefteå Handbollsklubbs ordförande Sandra Sahlberg. Hon klev in som ny ordförande inför den här säsongen och har själv ingen handbollsbakgrund, men hon har tidigare erfarenhet av styrelsearbete.
– Min man är en av tränarna och mina döttrar tycker att handboll är jätteroligt. Jag vill engagera mig, jag tycker att det är viktigt med föreningar och jag känner att det är i styrelsen jag kan bidra, säger Sandra Sahlberg.
Inför den här säsongen startade föreningen upp ett lag för flickor födda 2013-2014 samt ett lag för pojkar i samma åldrar. Intresset blev direkt stort och tjejerna och killarna har strömmat in.
– Vi blev lite överrumplade över intresset. Det har känts wow verkligen, säger Sandra Sahlberg.
Föreningen vill kunna ta emot nya spelare, oavsett hur många som kommer och vill prova på handboll.
– Om det så kommer 100 nya, så ska vi vara förberedda och kunna hantera det.
Sandra Sahlberg lyfter fram ledarna som en anledning till det stora intresset och att många vill fortsätta spela handboll.
– Mycket är ledarnas förtjänst. De har varit aktiva, motiverat spelarna och varit välkomnande. Till exempel i flickor födda 2012 var det en fotbollstränare som fick med sig hela kvartersen-laget för att prova på handboll. Den personen blev sen ledare i det handbollslaget och fler hakade på, säger hon.
Hon fortsätter:
– Det stora gänget blev förebilder och det har spridits till fler. Vi har marknadsfört oss mycket via fotbollen och ledarna har pratat med- och motiverat både föräldrar och barn att komma och testa och de har tyckt att det har varit kul.
Sollefteå Handbollsklubb har rörelseglädje som ett av sina ledord.
– Föreningen pratar om att leka sig till aktivitet och att man gör det med en boll i olika varianter. Vi har anammat; så många som möjligt - så länge som möjligt. Vi måste få dem att tycka att det är roligt, säger Sandra Sahlberg.
I styrelsen sitter sju kvinnor och en man. Det kan tyckas ovanligt, att nästan alla i styrelsen är kvinnor.
– Jag tycker att det är positivt att fördelningen ser ut så. En dominans av kvinnor bryter det traditionella, att det i beslutande roller är fler män. Men ska det vara en jämställdhet i hela föreningen så måste vi jobba på att få in fler män. Även om det är kul att det ser ut såhär så behöver vi hitta balans, säger Sandra Sahlberg.
Viktigt att involvera ungdomarna
Föreningen jobbar med att involvera ungdomarna i föreningsarbetet.
– Grundidén är att alla ungdomar och lag ska hjälpas åt. De är bland annat engagerade som domare under en cup i Sollefteå där vi engagerar hela föreningen. Vi har också en speciell cup som vi vill att alla lag ska åka på tillsammans. Det här är en del i att vi är EN förening och inte en massa lag. Det är något vi är bra på och det fortsätter vi jobba med, genom gemenskap och glädje.
Glädje och gemenskap är något som återkommer i klubben.
– När vi har frågat ledarna vad de tycker om Sollefteå Handboll så pratar de om att det är familjärt. Det är något som SHK har varit bra på i alla år och som vi ska jobba mer med. Det har känts välkomnande och familjärt och har varit signifikant för handbollen. Jag vill att det ska vara våra ledord framöver, gemenskap och glädje, säger Sandra Sahlberg, ordförande i föreningen.
Sollefteå Handbollsklubb har inlett ett samarbete med RF-SISU Västernorrland för att arbeta med föreningsutveckling.
– Vi är på väg in i nästa fas, att börja se över vad vi ska prioritera. Det finns alltid jättemycket saker att jobba med, men att hitta strukturerna och tydliggöra alla roller kommer vi lägga prio på. Vad det innebär att vara förälder och aktiv i vår förening och att sitta i styrelsen eller vara tränare och så vidare. Att försöka få ner det på papper och kunna presentera det enkelt.
Fokus på att behålla barnen
Det äldsta laget i föreningen är A-pojkar, 16-17 år gamla. Målet på sikt är att ha seniorlag på både dam- och herrsidan, men det viktigaste är att behålla barnen och ungdomarna, då de är klubbens framtid.
– Vi är fantastiskt glada att vi har fått behålla så många. Det är tonåringarna som vi har tappat, vilket inte är unikt här.
– Vi har en bra bild av att vi tänker utvecklande och har börjat sätta långsiktiga och kortsiktiga mål. Både idrottens mål 2025 och även egna mål. Allt behöver dock inte ske idag. Man får inte glömma bort det man gör bra idag, det behöver man värna om, säger Sahlberg.
Sollefteå Handbollsklubb är inte den enda föreningen i länet som har det tufft på seniorsidan.
– De äldsta lagen är för få och därför samarbetar vi med Ramvik, Brännan och Härnösand. Våra aktiva ska få spela och därför har vi det här samarbetet som många föreningar behöver, säger Sandra Sahlberg.
Klubben har flera målsättningar med framtiden, även om några ligger längre fram i tiden.
– Vi vill tillbaka till att bli lite större, det är en vision vi har. Vi har delat upp det i vissa steg - att sikta är alltid bra, avslutar Sandra Sahlberg, ordförande i Sollefteå Handbollsklubb.
Text och foton: Miriam Maul
Sidan publicerades: 25 november 2021