Sollefteå Discgolfklubb - föreningen och sporten som har växt under pandemin
Sidan uppdaterades: 29 december 2022
De startade upp sin verksamhet 2019. Då bestod föreningen i princip bara av en person, men efter omorganisationen har de över 70 medlemmar. Nystarten har gjort att föreningen har växt, liksom sporten discgolf.
– Det är inte bara att gå omkring och kasta plast, det är så mycket mer, säger Thomas Westberg, vice ordförande i Sollefteå Discgolfklubb.
Discgolfbanan i Sollefteå ligger i Hågestaparken, vid militärområdet I21. Det är en regnig och kylig förmiddag och jag och föreningsrepresentanterna Benny Stenström och Thomas Westberg bestämmer oss för att sitta inne i värmen istället och prata.
Sollefteå Discgolfklubb har 50 aktiva medlemmar i åldrarna 9-70 år men de tror att banan används av betydligt fler.
– Vi vet att det finns jättemånga som inte har betalat medlemskap men ändå är uppe och kastar, säger Benny Stenström, sekreterare och aktiv i föreningen.
Han menar att discgolfen har ökat på mer än ett sätt.
– Man pratar om discgolf-turism, där vi har haft besökare från Kiruna i norr till Skåne i söder på vår bana.
Satsat på att rusta upp banan
Banan består av 18 hål och en stor del av arbetet i föreningen läggs på underhåll.
– Det tog nästan hela säsongen att få ordning på banan. Vi har lackerat korgarna, de var gråa förut och är gula nu. Vi har gjort jättemycket saker som har med banan att göra. Det är dit de mesta pengarna går, säger Thomas Westberg, vice ordförande och aktiv kastare i klubben.
Sollefteå Discgolfklubb siktar högt, utan att för den sakens skull stressa framåt.
– Vi har en vision och den vi ska snickra på nu inför nästa säsong. Det blir den första årsplaneringen vi gör och det gäller att ta det steg för steg och inte ha för bråttom, säger Benny Stenström.
Benny och Thomas började kasta för ungefär två år sedan. De ser sig själva som nybörjare och båda sitter i styrelsen, tillsammans med flera andra medlemmar.
Varför fastnade ni för just discgolf?
– Man kastar på sina egna villkor, det är det som är tjusningen. Både att man tävlar mot sig själv, men också mentaliteten inom hela discgolf-gänget att alla på alla nivåer peppar och tävlar mot varandra. Man kan gå med vem som helst, säger Benny Stenström.
– Man presterar för sig själv och ser att man fortfarande kan utvecklas och blir bättre hela tiden. Det blir ett gift, man kan inte låta bli att spela. Det brinner i ryggsäcken och är vansinnigt roligt, säger Thomas Westberg och skrattar.
Ska arbeta med föreningsutveckling
Även om discgolf främst är en sommarsport kommer Sollefteå Discgolfklubbs arbete inte att stå stilla under vintern.
– Tanken är att vi ska jobba med föreningsutveckling tillsammans med RF-SISU Västernorrland. Vi måste kolla över stadgarna, då de skrevs innan nystarten och se till att vi kan stå bakom det som står där, säger Thomas och Benny.
Tidigare i höst var föreningen med på idrottens dag i Sollefteå.
– Det var jättekul att vi fick den möjligheten och det var ett väldigt lyckat koncept. Vi skulle nog dock behöva komma åt högstadie- och gymnasieelever. Det gäller bara att locka in dem och det är något vi får prata om, hur vi ska gå tillväga. Hur tar vi oss in på skolorna och hittar ett bra samarbete med idrotten på skolan, säger Benny Stenström.
Kaffedoften sprider sig i rummet. Vi konstaterar att det var ett bra beslut att bege oss hit istället för uppe på banan där regnet öste ner.
Sollefteå Discgolfklubb har sin bana på kommunens mark och ser potential i att bygga ännu en bana på sikt, i skogsterräng.
– Mycket handlar om att ha ett gott och bra samarbete med de där vi verkar. Området vi spelar på är ingenting vi äger själva, utan delar tillsammans med andra. Det är viktigt att vi sköter oss och har respekt för att andra kan hålla till i parken och vice versa, säger Benny Stenström.
– Vi har en jättefin bana här men det vore fantastiskt om vi kunde ha en till. Det skulle göra oss till en av de mer attraktiva platserna gällande discgolf. Det blir ytterligare ett alternativ för turismen och vi kan bidra med någonting. Det kan leda till att kommunen får in mer pengar genom att folk kommer hit och handlar till exempel, säger Thomas Westberg.
"Inte bara att gå omkring och kasta plast"
Föreningsjobbet innebär mycket mer än att bara spela discgolf.
– Det är inte bara att gå omkring och kasta plast, det är så mycket annat runt om, säger Thomas Westberg.
Benny fyller i:
– Klubben har inte haft någon hemsida förut, så det har vi lagt upp och gjort i ordning. Vi har också sett till att det finns en mejladress. Tidigare var klubben en person, nu är vi en förening. Det är den största skillnaden skulle jag vilja säga. Vi har också en facebooksida där vi har den löpande kontakten med folk, säger han.
I nuläget finns det inga träningsgrupper, men målet är att kunna ha en utbildad ledare på plats som kan handleda främst ungdomsgrupper.
– Det gäller att ha någon som är kunnig i att lära ut teknik och vet hur det fungerar. För vi är nybörjare allihopa, säger Thomas Westberg.Föreningen siktar också på att nå ut till företag framöver.
– Vi vill kunna ha en instruktör på plats och utlåning av discar till en Afterwork. Discgolf är en perfekt aktivitet för ett jobbgäng, säger Benny Stenström.
Text: Miriam Maul
Sidan publicerades: 25 oktober 2021