Örnsköldsviks Motorklubb Folkrace har växlat om – kvinnor leder föreningen framgångsrikt

Sidan uppdaterades: 29 december 2022

Motorsport, en klassiskt mansdominerad sport - men inte i ÖMK Folkrace. Föreningen har en kvinnlig ordförande, en kvinnlig vice ordförande, en kvinnlig sekreterare samt en ungdomssektion där tjejer är drivande.

Ungdomssektionen har två representanter i huvudstyrelsen, något som många föreningar eftersträvar men inte har. Att ungdomar är delaktiga är viktigt för att utveckla föreningarna och göra dem attraktiva. Att få in de här kvinnorna har varit en framgångsfaktor för ÖMK Folkrace och är ett bra exempel på hur man kan jobba med utvecklingsresan “Jämställdhet i förening”.

Marlene Häggblad är ordförande, Sandra Wiberg vice ordförande och Elina Johansson sekreterare. Sandra och Elina sitter också med i ungdomssektionen.

Marlene har suttit i styrelsen i åtta år och sedan två år tillbaka på ordförandeposten.

– När jag började var det mest killar i styrelsen, nu är vi flest tjejer faktiskt. Vi har en bra blandning med både tjejer och killar och några yngre, så vi får bra input från alla håll, säger Marlene, som alltid har haft ett intresse för folkrace.

Marlene Häggblad. Foto: Håkan Larsson Mitt Foto

Sandra Wiberg har varit på folkracebanor över hela Sverige ända sedan hon var liten.

– Pappa har kört mycket och jag började köra själv när jag fyllde 15. Började lite smått på styrelsemöten att implementera lite mer kring sociala medier. Det var dock inte så många som lyssnade då, men till slut gav det effekt och jag fick sitta som suppleant i ett par år innan jag blev ledamot. Nu har jag varit vice ordförande i två år, säger 23-åringen Sandra Wiberg.

Elina Johansson hade aldrig varit på en folkracebana innan hon fick upp ögonen för sporten genom en klasskompis.

– Jag började köra när jag var 16 och hade också en morbror som körde. Kom in som suppleant 2017 och sedan klev jag in som sekreterare samma år som de här blev ordförande och vice, säger Elina Johansson.

ÖMK Folkrace siktar på att göra förutsättningarna ännu bättre för juniorerna genom att kunna låna ut bilar på träningar. Foto: Jonas Lindgren

Det skedde en stor förändring när alla tre fick sina nya roller.

– Det blev ett positivt skifte. Vi är ett riktigt bra gäng, hela styrelsen, men också vi tre. Vi samspelar bra och kan varann utan och innan, säger Elina.

Sedan dess har de märkt av ett öppnare klimat i klubben.

– Det sitter många unga personer i styrelsen och det märks att de vågar säga vad de tycker. Det blir en annan mentalitet när vi är så pass många tjejer, säger Marlene Häggblad.

Hon fortsätter:

– Att ordförande, vice ordförande och sekreterare är tjejer visar att det är okej att vara ung, tjej och kunna komma in i styrelsen. Att vi lyssnar på dem gör att de törs komma fram, vill vara med och vi ser att både yngre och tjejer ökar i antal.

Sedan trion klev in på sina nya poster i styrelsen har organisatoriskt arbete stått högst på agendan.

– Vi ska få styrelsen och klubben att fungera och då måste man ha struktur och ordning. Så klart måste vi jobba ute också på banan, men mycket jobb har skett administrativt för att komma på banan igen, säger Marlene Häggblad.

Klubbens stora drivkraft och hjärtefråga handlar om att ge ungdomar rätt förutsättningar.

– Vi har inte nått dit vi vill, men är på väldigt god väg. Vi försöker ha träningar för ungdomsgruppen och vi har mycket prova-på. Vi har också satsat mycket på att ungdomarna får köra gratis på våra tävlingar och träna gratis, säger Sandra Wiberg.

Hon och Elina hämtar ibland de som har svårt att ta sig till banan.

– Vår bana, som många andras, ligger väldigt avsides från centrum. Många kan inte ta sig till och från banan och då har vi hämtat ungdomar nästan tre mil enkel väg, säger Sandra.

– Vi gör gärna det bara de får vara med. För de ska inte känna att de inte kan vara med bara för att de inte har skjuts, utan alla ska känna att de är inkluderade, säger Elina.

ÖMK Folkrace siktar på att göra förutsättningarna ännu bättre för juniorerna genom att kunna låna ut bilar på träningar. De har även utvecklat saker runt banan.

– Vi har satsat på fler utedass och sett till att de är handikappanpassade och vi ska även sätta upp en handikappramp på stugan så att vi blir ännu mer inkluderande, säger Sandra Wiberg.

Mött många fördomar under åren

Som unga tjejer i en mansdominerad sport har Elina och Sandra stött på en hel del motstånd under åren.

– Det har inte varit en dans på rosor. Vi har fått höra det ena och andra, bland annat “lilla gumman”. Det var mycket värre i början, nu har det landat lite och de har mer respekt och förtroende för oss. De ser att det har hänt saker sedan vi klev in, säger Sandra Wiberg.

Elina håller med:

– Vi har fått jobba dubbelt så hårt för att vi är tjejer tror jag, säger hon.

– Man måste hela tiden visa att “jag duger och klarar det här, även fast jag är tjej” och kanske ännu mer de som är yngre, säger Marlene.

Tävling på hemmaarean. Foto: Jonas Lindgren

I den egna klubben har det blivit betydligt bättre, men på tävlingar blir de fortsatt ifrågasatta.

– Det är fortfarande så att vi under nästan varje tävling måste hävda oss och sätta ner foten, säger Sandra och Elina.

Hur känns det att behöva försvara att ni är tjejer?

– Det är inte kul så klart, men man har samtidigt vant sig, vilket är tragiskt. Men vi har lärt oss att vi inte får vika oss, säger Elina.

De får mycket uppbackning från resten av styrelsen och medlemmar i klubben.

– Jag är himla glad att vi i styrelsen håller ihop och våra killar backar upp oss till 100 procent. Det är aldrig någon diskussion utan de finns där hela tiden. Det är guld värt. Sista året har det blivit mycket bättre och det är många som kliver fram i klubben och säger att vi har gjort ett så bra jobb och att det är skillnad i mentaliteten i klubben, säger Marlene Häggblad.

Med den förändring som föreningen gick igenom, vad var nyckeln till att komma på rätt köl igen?

– Jättemycket jävlar anamma skulle jag säga, säger Marlene.

– Kommunikation och samarbete, man klarar det inte själv, säger Elina.

– Tid, man törs inte ens räkna timmarna man lägger ner, säger Sandra.

– Men när tävlingen kör igång, den känslan går inte ens att beskriva. Det är så himla underbart, kul och värt tiden man har lagt ner, säger Marlene.

Stormtrivs i klubben

Johnny Berggren och hans fru är aktiva förare i klubben. De åker 10 mil till banan, då de bor utanför Umeå, och stormtrivs i klubben.

– Vi ville komma till en ren folkraceklubb som brinner för det och vi har hamnat helt rätt, säger Johnny Berggren, som också är suppleant i föreningen.

Han hyllar Marlene, Elina och Sandra för det otroliga jobb de lägger ner.

– De brinner verkligen för sin uppgift och det är helt galet vad mycket de gör, de går verkligen all-in.

FAKTA/ÖMK

  • ÖMK har 350 medlemmar, 100 kvinnor och 250 män.
  • Sänkt medelålder från 50-40 år de senaste sju åren.
  • Klubben arrangerar en tvådagars tävling varje år som har gått från ungefär 50 deltagare till 200. Det finns de som åker 60-80 mil för att delta på tävlingsveckan hos ÖMK.

Sidan publicerades: 16 december 2021