Örnsköldsviks Gymnastikklubb brinner för att idrotten ska vara för alla barn och unga
Sidan uppdaterades: 29 december 2022
Örnsköldsviks gymnastikklubb arbetar aktivt med att skapa en trygg idrottsmiljö där alla ska kunna vara med, oavsett förutsättningar. Bland annat stöttar de familjer som har det tufft ekonomiskt.
– Vi vill att barnen ska få känna glädje och gemenskap inom idrotten, säger Jennifer Petterson, huvudtränare i rytmisk gymnastik.
Jennifer Pettersson är före detta elitgymnast. Hon slutade som aktiv 2015 och har nu sadlat om till tränare. Hon vill skapa en trygg plats för barn och ungdomar.
– Jag vill bygga starka ungdomar, det är det jag brinner för. Jag vill göra någonting bra för dem, det tilltalar mig mest. Jag vill använda gymnastiken och idrotten till att bygga självsäkra barn och ungdomar som får jättebra självkänsla och självförtroende för att det är det idrotten ska göra, säger hon.
Föreningen strävar efter att alla ska kunna idrotta, oavsett ålder, kön, nivå och ekonomiska förutsättningar. Därför finns det grupper för alla, både åldersanpassade grupper men också nivåanpassade grupper beroende på hur mycket tid du vill lägga ner och hur länge du har tränat gymnastik.
Klubben har sökt bidrag för att kunna hjälpa de som inte har de ekonomiska förutsättningarna för att hålla på med idrott. Det har gjort att flera aktiva har kunnat fortsätta med gymnastiken, trots tuffa förhållanden bland annat på grund av pandemin.
– Det är inte bara för oss det här är ett problem, det är många som inte har det bra ställt, men vi vill att barnen ska få känna glädje och gemenskap inom idrotten. Föreningen sökte och fick 50 000 kronor och det blev verkligen jättebra i pandemitider som har slagit hårt mot många, för vi hade några som ville sluta på grund av just ekonomin. Föräldrar som blivit arbetslösa och så vidare. Tack vare bidraget som vi fick har vi lyckats behålla dem. Responsen har varit jättebra och vi har inte tappat någon utan jag tror till och med att vi har fått fler barn under pandemin, säger Jennifer Pettersson.
Både bredd och elit
Örnsköldsviks gymnastikklubb har närmare 15 grupper totalt och inom rytmisk gymnastik är det 5. Förutom rytmisk gymnastik finns det truppgymnastik, parkour, cheerdance och balett bland annat.
I rytmisk gymnastik har man fem redskap man jobbar med; tunnband, boll, käglor, band och rep. Sen kör man ett program på en stor matta som är 13x13 meter, till musik. Det ska vara musikaliskt, artistiskt och du ska göra saker med redskapen.
Föreningen har grupper för både bredd och elit.
– Det ska finnas grupper för alla, vem som helst ska kunna börja. Jag tycker vi är duktiga på att inkludera alla. Det enda vi inte har nu är en grupp för pensionärer, vi hade det tidigare men jag tror att de har slutat, säger Jennifer Pettersson.
Alla kan gympa
De har även en para-grupp där intresset har varit stort.
– Vi har något som kallas “Alla kan gympa”. Det är blandade åldrar där i nuläget, det har pratats om att starta en till grupp för lite äldre. Det verkar populärt, som jag har hört så har det varit väldigt uppskattat. Jag tycker det är kul att vi kan erbjuda så mycket.
Trygg idrott är som sagt en hjärtefråga för Jennifer och för hela föreningen. Därför utbildar de sina gymnaster varje år genom bland annat föreläsningar.
– Vi har gjort en handlingsplan tillsammans med Rädda barnen och sen har vi utbildning varje år med fokus på integritet med våra äldsta grupper. Jag brinner för det och tycker det är jätteviktigt. Att vi ska hålla det levande, inte vara nöjda och att det hamnar något papper på en hylla som bara ligger där, utan vi vill jobba med det varje år. Vi har också haft föreläsningar gällande kost.
Kosten är en fråga som också är viktig menar Jennifer.
– Jag tror att det handlar om kommunikation, att ge rätt kommunikation och information. Därför vill man vara kunnig, ha kunskapen som behövs och därför fick Cassandra hjälpa mig, hon har gått en slags kostutbildning här i Ö-vik. Vi vill ge barnen och ungdomarna rätt verktyg, även om det är upp till dem hur de använder dem, så har de i alla fall fått rätt verktyg med sig. Vi har väldigt långa träningar i gymnastik till skillnad mot för andra idrotter, i till exempel fotboll tränar de bara 1-1,5 timme, det är bara vår uppvärmning. För oss ledare som tränar ungdomar i gymnastik blir det därför väldigt viktigt att vi ger dem rätt information att de behöver äta mycket för att orka med och dricka mycket vatten på träningarna för att orka genomföra träningarna.
Hon tycker att de har ett öppet klimat, att de har vågat prata öppet om de här frågorna.
– Vi har pratat om vad som kan hända om man inte äter, att man inte orkar och så vidare. Jag tror mycket har varit så i gymnastiken att man inte ska äta, det är något som finns kvar, men det är verkligen inte så.
Hon fortsätter:
– Vi är en bedömningssport, men du får inga extrapoäng för hur du ser ut. Man kan tro att det har nånting med det att göra, men det funkar inte så, utan det handlar om vad du presterar på mattan. Det är någonting som också är viktigt som ledare, att aldrig någonsin kommentera hur de ser ut, varken positivt eller negativt, det kan slå så fel. Det handlar inte om hur de ser ut som sagt, utan hur de tränar, för det är det vi är här för.
Inom just rytmisk gymnastik i ÖGK finns det inga aktiva killar, vilket Jennifer tycker är synd.
– Vi hade en kille för ett år sedan, som inte är kvar. Det är inget vi har lagt jättemycket fokus på, men det vore så klart roligt att bredda där också. Tror att vi bara måste bli bättre på att marknadsföra att rytmisk gymnastik även är för killar. Nu syns det bara tjejer. Däremot har vi många killar i trupp och parkour, säger hon.
I föreningen finns närmare 400 medlemmar och i år firade klubben 115 år.
– De äldsta medlemmarna åt middag på scandic. De som har varit med länge i föreningen fick komma iväg på en middag, så det var kul. Jag tror säkert att vi hade gjort någon show av det om det inte hade varit de tider det är.
Text och foto: Miriam Maul
Sidan publicerades: 29 december 2022