Inspirerande integrationsarbete i Gottne IF ledde till samarbete med storklubb
Sidan uppdaterades: 29 december 2022
Sedan flera år tillbaka jobbar Gottne IF med integration på många sätt. Integrationsarbetet i landsbygdsföreningen har spridit sig hela vägen ner till Malmö och storklubben Malmö FF och klubbarna fick ett lyckat erfarenhetsutbyte.
I samband med flyktingkrisen 2015 startade Gottne IF upp ett stort integrationsarbete. De ville att så många som möjligt skulle få möjlighet att idrotta. Nu har det gått en tid och arbetet har utvecklats mycket sedan dess.
– Det har gått ett antal år och först nu med lite perspektiv inser man hur många som kom och hur många som behövde möjligheten att röra på sig. Då började vi med spontanfotboll, träffar i Anundsjö, Mellansel, Örnsköldsvik och så vidare, det var fullt vart än vi startade mötesplatserna. Vi gjorde en bra grej för samhällsnyttan, men det blev också mycket positiva följdeffekter för föreningen av det vi gjorde. Efter att ha fått lite perspektiv på det så blev det jättebra, säger ordförande Mats Falck.
De hade många utmaningar i början, bland annat att nå ut med information.
– Det var ett stort jobb att få dem att komma på träningar, att hitta informationskanaler att nå ut i, få alla att förstå informationen, förstå hur det svenska föreningslivet fungerar, att passa tider och mycket annat.
Nattfotbollen är största fritidsgården
Då hade föreningen ett elitsatsande lag, som inte passade alla. Därför startade de upp ett lag där fler kunde vara med på sina villkor och så ser det ut än idag.
– Det finns fortfarande folk som kommer hit som har fått uppehållstillstånd men har svårt att hitta sin plats i samhället. De kanske har ork för två träningar i veckan, inte fem. Men för en del var och är fotbollen deras trygghet i tillvaron, säger Mats Falck.
Nu jobbar föreningen mycket med något som de kallar nattfotboll.
– Det är den största fritidsgården kan man säga i Ö-vik på fredagskvällarna och vi har planer på att även göra det lördagskvällar. Vi har flera projekt igång och försöker ha mötesplatser där alla ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar.
– Vi började med en grej och nu är det här vårt skötebarn - det som vi tycker är kul och ger samhällsnytta. Då man får positiv feedback triggar det oss till att göra det bättre och ännu mer. Alla i föreningen gillar det och alla vet vad vi står för, det finns inga tvivel kring det, säger Falck.
Verksamheten ska vara anpassad
Seniorlaget spelar i division två. Klubben har även lag i division fyra och fem, i samarbete med Moliden.
– Jag tycker inte att man ska behöva anpassa verksamheten för integration, verksamheten ska vara anpassad redan och integration ska vara självklart. Man ska kunna ta hand om folk oavsett deras förutsättningar.
2019 fick Mats Falck ett samtal nerifrån Malmö. Det var Malmö FF:s vd Niclas Carlnén som hade hört en radiointervju som gjorde att han blev intresserad av Gottnes arbete. Malmö FF bestämde sig för att komma upp och arrangera en fotbollsskola i Gottne, som ledde till ytterligare samarbete.
– De bjöd ner oss i höstas och där fick vi ett utbyte av varandras tankar och erfarenheter. De gör en sak som vi också skulle vilja kunna erbjuda, där de har fotbollsträningar under skoltid, riktat mot ungdomar i högstadieålder. Sen delgav vi våra erfarenheter, vad vi stött på och vilka utmaningar vi har haft. Det kändes jätteroligt, säger Mats Falck.
Trots helt olika förutsättningar kunde de byta erfarenheter kring sitt arbete med integration och mycket annat.
– Jag hoppas och tror att de stora klubbarna vill promota och visa sin uppskattning till föreningar som gör sitt utifrån sina förutsättningar. Vi har inte samma förutsättningar som dem, men de uppskattar det vi gör med de små förutsättningarna vi har.
Den lilla landsbygdsklubben Gottne IF tränar bara på anläggningen på Haraldsängen sommartid, övrig tid håller de till inne i Ö-vik.
– Vi har den största delen av vår verksamhet i stan, det kanske hade varit annorlunda om Gottne hade legat i Skåne, men nu ligger vi där vi ligger. Vi har lagt ner jättemycket tid och energi på transport, det är kanske den största utgiften vi har, säger Mats Falck.
Föreningen jobbar aktivt med att skapa bra förebilder som man kan se upp till.
– Vi vill jobba med bra människor, bra spelare och ledare som ska vara förebilder för alla. När folk tittar på Gottne IF ska de se förebilder, även på sidan om.
Vad är det som gör att du och föreningen brinner för det här arbetet?
– I grund och botten älskar jag att träffa nya människor, det är en otroligt givande sak. Så klart vill vi kunna hjälpa till att skapa förutsättningar. Man har också fått otroligt många vänner via arbetet man har gjort, som man kommer ha resten av sitt liv.
– Vi vill vara en trygghet, man ska ha möjlighet att kunna lita på oss. Folk som kommer till oss, kan ha bytt klubb och sen studsat tillbaka till oss. Kanske känner de att hos Gottne får jag vara med under mina förutsättningar, det hoppas vi, avslutar Mats Falck.
Text: Miriam Maul
Foto: Privat
Sidan publicerades: 22 december 2021