Gammal som ung – Docksta Bordtennisklubb lockar spelare i alla åldrar
Sidan uppdaterades: 16 december 2022
Klubben har flera engagerade ledare, något som de tror är nyckeln till att både barn och äldre vill spela bordtennis.
– Har man bara ledare så kommer det folk, säger Berndt Böhlenius, en av eldsjälarna som var med och startade föreningen Docksta BTK.
Den yngsta spelaren i föreningen är fem år och den äldsta 80 år. Docksta Bordtennisklubb har många aktiva tjejer, både spelare och ledare. På tjejsidan är Docksta BTK en av de största klubbarna i Norrland.
– Vi har jättemycket tjejer som spelar. Det är 50/50, kanske till och med fler tjejer än killar och det är vi unika med, säger Magnus Norgren, en av ledarna i klubben.
Han tror att det finns flera anledningar till att bordtennisen är så populär bland just tjejer.
– Det är först och främst en tradition, vi har alltid haft många tjejer som spelar. Sedan har vi en tjej som är rätt duktig som heter Tilde Öberg. Hon är 20 år, både spelare och tränare och någon de yngre ser upp till, säger Magnus Norgren.
Han fortsätter:
– Vi har en bra verksamhet, från 5-åringar upp till 80-åringar som spelar pingis, precis som det ska vara. Det har alltid funnits bordtennis här och alla provar det i skolan, så det är nog också en stor del, säger Magnus Norgren.
Han är själv aktiv och tränar på flera ställen runt om i landet, men mestadels i Docksta. Magnus sitter i rullstol och skulle ha tävlat för Para-landslaget i Paralympics i Tokyo i somras, men fick stå över på grund av sjukdom. Han har vunnit SM vid flera tillfällen och satsar nu själv mot nästa OS om tre år i Paris.
För sex år sedan startade föreningen motionspingis för äldre. Nu träffas de varje torsdag och tränar, fikar och pratar gamla minnen. Inne i lokalen står kaffet förberett i en stor termos och doften av fikabröd sprider sig i rummet.
– Första gångerna kom det fyra-fem stycken. Sedan började jag ringa runt till gamla klasskamrater och folk jag hade spelat med tidigare och då kom fler och fler, säger Berndt Böhlenius, eldsjäl i klubben och ansvarar för motionspingisen.
Motionsgruppen är igång igen
Efter att verksamheten pågått i ungefär ett år hade deltagarantalet fördubblats och innan pandemin var deltagarlistan uppe på 29 namn.
– Det är jätteroligt. Jag försöker styra upp lite tävlingar oss emellan och att ha lite struktur på saker när vi ses, säger Berndt Böhlenius.
När pandemin kom stängdes motionspingisen ned, men är nu aktiv igen. Några har fortfarande inte vågat sig tillbaka utan är försiktiga och avvaktar innan de kommer tillbaka till träningslokalen. När vi träffar motionsgruppen den här torsdagen är det fem bord igång med ungefär 12 deltagare på plats.
Berndt har varit aktiv i föreningen i 58 år, lika länge som Docksta BTK har funnits. Magnus Norgren har också varit aktiv i föreningen i många år och tycker att just motionspingisen är en viktig verksamhet.
– Som motionssport är det kanon. Det är inte så mycket skador och sedan är det konstaterat att det är bra både för hjärnan och koordinationen, säger Magnus Norgren.
Både Magnus Norgren och Berndt Böhlenius trycker på vikten av att ha engagerade ledare i föreningen.
– Har man bara ledare så kommer det folk. Att man har uppstyrd verksamhet är viktigt för att behålla intresset från deltagarna, säger Berndt.
Magnus fyller i:
– Ledare är nyckeln till att verksamheten ska fungera och att folk vill börja spela.
Under pandemin stängde klubben ner all organiserad träning. Däremot tränade några ungdomar själva. Docksta Bordtennisklubb äger lokalen som de tränar i, vilket gjorde att de som ville kunde hyra lokalen och träna på egen hand.
En utmaning som föreningen har är att hitta tävlingsmotståndare för alla utövare. Även fast klubben har många aktiva tjejer så finns det inte så många att tävla mot i närområdet. Istället måste de resa till Östersund eller Umeå för att kunna tävla.
Nu hoppas klubben att fler ska starta bordtennisverksamhet runt omkring i länet.
– Det vore roligt om det kommer igång på fler orter. Då får utövarna fler att spela med/mot på närmre håll. I vår sport ser vi inte varandra som konkurrenter utan vi samarbetar mellan klubbarna. Vi hjälper varandra för att ungdomarna ska få spela, avslutar Magnus Norgren.
Text och foto: Miriam Maul
Sidan publicerades: 6 oktober 2021