Öbacka Boxningsklubb testar nytt grepp för att stärka ungdomar
Sidan uppdaterades: 29 december 2022
Härnösandsföreningen Öbacka Boxningsklubb har sedan 2018 utvecklat klubben på nya sätt. De satsar bland annat på att tidigt fånga upp unga ledare som får utvecklas med hjälp av något äldre mentorer. Det genom projektet “Unga tränar unga”.
Linus Gustafsson har varit extratränare i föreningen sedan 2014, men tog över som huvudtränare 2018, när Öbacka Boxningsklubb genomgick en föryngring.
– Vi ändrade mycket i hur vi bedriver träning till ett mer modernt sätt att närma oss våra boxare. Vi har börjat arbeta med utbildning och för första gången någonsin så har klubben haft tio tränare som alla är utbildade efter Svenska Boxningsförbundets stegutbildningar, nio med steg två och en med steg ett. Målet är att kunskap och erfarenhet ska blandas på ett sätt som stärker klubbens medlemmar på ett enbart positivt sätt, samtidigt som vi skapar ledare som är trygga i sin roll och känner att de klarar av den dagliga verksamheten stressfritt, säger Linus Gustafsson.
Satsar hårt på ledarsidan
Öbacka Boxningsklubb satsar hårt på ledarsidan och jobbar med att fånga upp unga ledare tidigt, som vägleds av något äldre mentorer.
– Vi arbetar med projektet ”Unga tränar unga”, som ett led i att skapa ledare från en ung ålder. Projektet fungerar som ett stegprogram där de något äldre, mer erfarna ungdomstränarna fungerar som mentorer för de yngre tränarna. Vi har tränare från 15 år upp till 26 år i detta projekt. Det är ett väldigt bra sätt att arbeta på tycker vi och våra förhoppningar är att varje ung tränare som vi utbildar ska bli en stark föreningsmänniska som kan bidra till vår förening, eller vilken annan förening de än hamnar i. Resultatet vi ser nu av det här projektet är självsäkrare ungdomar som växer mer och mer för varje dag.
Klubben har funnits sedan 1979 och har verksamhet för nästintill alla åldrar.
– Öbacka har fostrat goda medborgare under många år och vi fortsätter med detta genom att ha en idrottsförening som passar för alla människor oavsett vilket nivå de vill träna på. Vi har träning för barn från sju år och den äldsta medlemmen vi har är över 80 år. Sedan några år tillbaka har vi erbjudit Parkinsonboxning, PD-box, som ett sätt att rehabilitera människor som drabbats av Parkinson, säger Linus Gustafsson.
Kvällens träningspass är för barn mellan 7-12 år. Tränare för dagen är Wyndham “Wynn” Walters, en av Öbacka Boxningsklubbs äldre ledare. Deltagarna, en flicka och två pojkar kliver in i ringen och sätter sig för att börja träningen med en pratstund. De pratar om hur deras dagar har varit, vad de är bra på och mindre bra på. Sedan går samtalet över i vad de ska göra i helgen. En pojke ska på sin morfars födelsedagsfest.
De får hoppa hopprep, träna steg i boxning, styrketräning och mycket annat.
– Det viktigaste med våra unga utövare är att de har roligt och får testa, samt utmana sina kroppar i olika rörelser och ansträngningar. Samtidigt är disciplin väldigt viktigt för dessa unga och att de ska känna sig välkomna, sedda och uppskattade. Alla har en plats hos Öbacka Boxningsklubb, säger Linus Gustafsson.
Wynn samlar gruppen även efter träningen och pratar om att alla lär sig i olika takt, att det handlar om att utvecklas, oavsett om det gäller skolan, ett matteprov, fotboll eller boxning.
En gedigen kravtrappa
Föreningen jobbar konstant med sin utveckling och att arbeta med individen är viktigt.
– I led med vår föryngring har vi ändrat om synen på tävling samt hur vi bygger boxare inför tävlingsmomentet. Nu har vi en gedigen kravtrappa för att få bli tävlingsboxare där boxarens säkerhet är absolut viktigast. Vi arbetar med kost och att skapa positiva tankar kring mat och att befästa tanken att mat är en viktig del av träningen som boxaren inte kan vara utan. I en sport som traditionellt präglats av bantning har vi tagit beslutet att inga av våra boxare bantar och att det är viktigare att de mår bra än att klubben får upp boxare i ringen. Detta har givit oss väldigt framgångsrika tävlingsboxare och även våra första A-boxare (över 15 matcher) på 24 år, någonting som är ett talande exempel på hur viktigt det är att se till individens välmående först.
Sidan publicerades: 18 december 2021