Fränsta IK – bygdens förening kämpar hårt för att behålla sina aktiva

Sidan uppdaterades: 29 december 2022

Fränsta IK är både en innebandy- och fotbollsförening i Ånge kommun och har liksom många andra föreningar känt på ledar- och spelartapp, inte minst under pandemin.

– Utmaningen är att få folk att idrotta överlag och att det då dessutom kom en pandemi tror jag kan ha en stor del i att vi tappat lag, säger Alex Johansson, ordförande i Fränsta IK.

Föreningen tvingas ha mixade lag och spridda åldrar i lagen på både fotbolls- och innebandysidan då det inte finns material till rena ålderskullar.

Flera lag i föreningen har haft stora trupper tidigare, men har tappat en stor del av spelarna inför den här säsongen. Därför samarbetar man med andra föreningar i närheten.

– Det är av olika anledningar som de slutar spela, bristande intresse, andra idrotter, EPA-traktorer och så vidare. Vi samarbetar med Ånge och Stöde i fotbollen, det måste vi göra för att kunna få alla att spela så länge som möjligt, säger Alex Johansson.

Han fortsätter:

– Intresset är på andra ställen samt så är föräldrarna inte lika intresserade av idrott längre heller, de är upptagna med sig själva och sitt, fortsätter han.

Att få tag i ledare är inte lätt, men Alex Johansson menar att när barnen är små krävs inga stora idrottskunskaper för att vara ledare.

– Vem kan inte vara ledare i PF15-16 och sätta ett plåster, trösta, bara vara glad och snäll. Jag vet inte om föräldrarna är rädda för att göra för mycket, eller göra bort sig.

Alex Johansson är ordförande i Fränsta IK.

Alex Johansson är ordförande i Fränsta IK.

Föreningen har en väldigt engagerad ungdomsledare på innebandysidan, Max Ljunggren, som själv spelar i Herrar Utveckling.

– Max är här jämt, han är i många lag och tränar dem. Men det är tur att det inte är seriespel, för då hade det inte funkat. En person kan inte göra allt, säger Alex Johansson.

Max Ljunggren går på LIU-gymnasiet i Ånge, som också tränar två eftermiddagar i veckan i Fränsta. Även Ebba Johansson från damlaget går på samma gymnasium och hjälper också till ibland med ungdomsträningar.

– Jag vet inte riktigt hur vi ska göra för att få fler att vilja komma och hjälpa till, det gäller att motivera dem. Det är inga konstigheter med att få hit Max och Ebba, men hur vi når ut till de andra vet jag inte. Idag är det svårt att få folk att göra ideella saker, allt kostar och det behöver man ha med sig, säger Alex Johansson.

Föreningen hade en föreningsdag i september som var väldigt uppskattad. Det var en föreläsning om spelförståelse med Peter Svensson Hörnsten där de också gick igenom olika ledarroller och sedan fick de även en genomgång i akut skadebehandling.

– Hela föreningen var inbjudna. Det var lite skralt med fotbollsledare på grund av matcher, men annars var det väldigt bra och uppskattat. Det kommer nog bli någon fler sådan dag framöver, säger Johansson.

Hur ska ni göra för att locka in fler ledare och spelare till föreningen Fränsta IK?

– Vi försöker vara positiva, glada och berätta hur roligt vi har. Föreningen har en väldigt levande innebandy- och fotbollskultur, så det borde synas hur roligt vi har.

I Fränsta IK är det mixade lag med både tjejer och killar.

I Fränsta IK är det mixade lag med både tjejer och killar. Foto: Privat

Klubben använder sociala medier en del, men Alex Johansson tror att föreningen skulle kunna bli ännu bättre på det.

– Sociala medier engagerar folk, men mestadels använder vi det för att sprida information kring matcher och så. Vi har inte gjort något bra ryck där för att locka fler att hjälpa till, det kan man absolut göra, säger han.

Fränsta IK engagerar många i bygden, trots att man har svårt att rekrytera och behålla ledare och spelare.

– Det är mycket som är positivt. Vi har en väldigt bra sammanhållning och blir som en liten familj. Annars skulle man inte vilja hålla på om man inte tycker att det vore roligt, om det inte hade gett något. De som är med tycker verkligen att det ger någonting. Alla som är verksamma inom Fränsta IK är nog stolta över det vi gör, man bär sin klubbdress med stolthet. Vi är stora ändå, 550 medlemmar och har ganska många lag och aktiva men så klart önskar man att man vore fler. Men vi utvecklar hela tiden saker, verksamheten och idrotten, säger Alex Johansson.

Vad är det som gör att föreningen engagerar folket på byn?

– Att vi har kul, det är drag runt matcherna och vi har bra lag. Vi har intressanta spelare att titta på. Man känner de som spelar och när det väl händer något på byn så går man och tittar och bidrar.

Föreningen samarbetar mycket över idrottsgränserna och många av föreningens ledare är samma både i innebandy- och fotbollslagen.

Fränsta IK har inte haft någon prova-på dag nyligen, men de brukar vara ute på skolan och visa upp både fotbollen och innebandyn och pickleball.

– Samarbetet med skolan funkar bra, mer sådant är bara bra. Men det skulle behöva bjudas in mer till spontanidrott, det gör inte det på samma sätt som tidigare. Går man och tittar på idrottslektioner idag så springer många i jeans och keps, inga inomhusskor och många duschar inte och så vidare, det tycker jag är lite synd, säger Alex Johansson.

Vad har ni för tankar och visioner om framtiden i Fränsta IK?

– Att fortsätta utvecklas, få fler ungdomar att idrotta. Sen ska vi försöka spela division fyra med herrlaget, för att öka intresset där. Målet förut var att spela i division ett med herrlaget och just nu håller vi oss topp tre i division två och vill hålla intresset uppe. Det är väl målsättningen i år skulle jag tro. För mig får de gärna gå upp i ettan, men ska vi dit måste vi få in mer folk från stan, det går inte annars.

– Damlaget fick slå ihop med flickor 04/06. Damlaget åkte på mycket torsk i division ett och nu spelar laget i Damer Utveckling. Många äldre med rutin som slutade tidigare men nu har väl några stannar kvar och vi har flyttat upp flickorna som är jätteduktiga. Utvecklingsserien blir ju bra i år och jag tror att det kan bli bra på sikt. Planen är att kunna gå upp i division ett igen sen, fortsätter han.

Text: Miriam Maul

Pojkar och flickor födda 2015 tränar. Foto: Privat

Sidan publicerades: 6 oktober 2021

Kontakt

Li L'Estrade

Verksamhetschef Idrott och samhälle

0104764911

Kommunikation